blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Muiderslot

Dit kasteel is volgens velen het mooiste van Nederland

Het Muiderslot is niet alleen een fraai kasteel, maar het ligt ook mooi. Dit beroemde slot ligt aan de rivier de Vecht en de vroegere Zuiderzee. Dat nu het IJsselmeer is. Het is onderdeel van de Hollandse Nieuwe Waterlinie, dat sinds 2021 op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO staat. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van het Muiderslot.

Het kasteel kent een levendige geschiedenis. Je kunt goed wandelen rond het slot van Muiden in de tuinen, maar ook bij het museum. Het is 700 jaar oud en ligt in de buurt van Amsterdam. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland. Het slot is uitgeroepen tot Rijksmuseum. En is goed in elk seizoen te bezoeken.

Deze vierkante waterburcht heeft op elke hoek een toren. Met binnenin diverse trapgevels. Met name door de slotgracht en de brug is het extra imposant. De kasteeltuinen zijn recent gerestaureerd.

Er zijn diverse rondleidingen die je kunt volgen om meer over het kasteel en haar voormalige bewoners te weten te komen. Dit zijn de beste tips voor je bezoek aan het Muiderslot. Dat goed past in een vakantie in Noord-Holland.

Het Kasteel

Logischerwijs is het kasteel zelf de grootste attractie. Als je aan komt lopen zul je al snel zien hoe vernuftig het is gebouwd. En het is precies zoals je vaak ziet in films en televisieseries. Het Muiderslot is het ultieme kasteel, zo lijkt het. Zeker als je over de stenen brug loopt bij de ingang waan je je in een ridderfilm. Een gevoel wat ik vaker had toen ik het Muiderslot bezocht. 

Als je in het middengedeelte loopt valt ook op hoe groot het is. En massief. Kasteel Muiderslot is gebouwd om een aanval te weerstaan. Van wie dan ook. Wat ook wel is gebleken in het verleden.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De Loofgang

De Loofgang bij het Muiderslot.

De Loofgang scheidt de Kruidhof en de Warmoeshof. Het is hier heerlijk om te wandelen. En om te genieten van de bijzondere planten en bloemen. Ook is dit een goede plek voor foto’s.

Kruidhof

De Kruidhof is de kruidentuin van het Muiderslot. Deze is in originele staat terug gebracht en een feest voor de neus. Je vindt hier ook kruiden die al eeuwenlang in ons land worden geteeld, maar nu nog zelden worden gebruikt. Denk aan keukenkruiden, maar ook geneeskrachtige kruiden. En zelfs enkele kruiden die worden gebruikt voor het maken van verf, alsook kruiden die puur decoratief zijn. 

Warmoeshof

De Warmoeshof is een groentetuin die stamt uit de 17e eeuw. Warmoes is een andere naam voor snijbiet. De groente werd vroeger veel geteeld. En ja, je vindt hier veel groenten uit lang vervlogen tijden. Ken jij ze allemaal? En heb je ze wel eens geproefd?

Pruimenboomgaard

Dit is de meest bekende pruimenboomgaard in Nederland. Hij ligt net buiten het kasteel en is eeuwenoud. Sterker nog, hij bestond al in de tijd van zijn meest beroemde bewoner P.C. Hooft. De schrijver gebruikte de uitdrukking Tot ziens in de pruimentijd. Die we nu nog gebruiken.

Waterschild Museum

Het Waterschild is een museum gewijd aan de rol van het Muiderslot in de waterlinies van Nederland. Het museum is ondergronds aangelegd om het kasteel niet te veel te ontsieren. In dit museum vind je ongekend veel informatie over het Kasteel en het omliggende water. En hoe slim het water werd ingezet om de vijand buiten de deur te houden.

Valkenier

Al in de tijd van Floris V waren er valkeniers. De valkenjacht was destijds een hobby van de edelen. Ook nu nog zijn er shows met valken en uilen te zien in het kasteel. Je kunt ter plekke kaarten kopen.

Kanonskogels in het Muiderslot.

Overnachten bij het Muiderslot

In de omgeving van dit beroemde kasteel kun je goed een weekendje weg of midweek vieren. Er zijn diverse knusse Bed & Breakfasts, hotels en appartementen online te boeken. Wees er wel op tijd bij tijdens de vakantieperiodes.   
Bekijk de leukste accommodaties bij het Muiderslot

Audiotour Muiderslot

De audiotour op het Muiderslot zit gratis bij de entree inbegrepen. Ze zijn in talloze talen te verkrijgen zoals Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Russisch, Hebreeuws en Chinees. Maar ook in het Nederlands, waardoor je dus kunt leren tijdens je eigen excursie door het kasteel. En veel informatie krijgen. Ik doe dit zelf vaak om meer te weten te komen over een gebouw zoals deze.

Rondleiding Muiderslot

De beste manier om het kasteel te bezoeken is via een rondleiding met een gids. Er worden diverse rondleidingen aangeboden, maar alleen voor groepen. Meestal met een wisselend onderwerp. Het beste kun je de gratis audiotour bij je entreeticket nemen en zelf op ontdekking gaan. De informatie via de koptelefoon is veelal hetzelfde hetzelfde als bij de rondleiding. Het voordeel is dat je je eigen tempo kunt bepalen. Het nadeel is dat je geen vragen kunt stellen.

Geschiedenis Muiderslot

Het kasteel werd gebouwd door Graaf Floris V in 1285. Wat nog een grote uitdaging was, want het vierkante kasteel is gebouwd op een eiland. Daarvoor moest eerst grond worden droog gelegd. Het bouwen en het kasteel zelf was zijn ultieme bewijs dat hij de machtigste man in Muiden en omgeving. 

Om meer land te beschermen werden zeedijken aangelegd tussen Amsterdam en Naarden; de Oude Hollandse Waterlinie. Het Muiderslot werd daarbij gevraagd te helpen als Amsterdam werd aangevallen. Daarom wordt het Muiderslot ook wel het Kasteel van Amsterdam genoemd. Ook al ligt het hemelsbreed zo’n 15 kilometer van het centrum van de stad vandaan. 

Het Muiderslot vanuit de lucht.

Zelfs bij laag water kon het kasteel worden beschermd met water. Dit was dankzij een slim systeem van sluizen die de polders vanuit het kasteel onder water kon zetten. Vijandige legers konden zo niet bij het kasteel komen. 

Dit werkte onder meer bij de Fransen in 1672. Zij konden niet op tegen de Oude Hollandse waterlinie, die liep van Muiden via Woerden naar Gorinchem. Bij het Muiderslot werden de dijken doorgestoken. Hierdoor lag het slot en de stad ineens op een eiland. En waren dus onbereikbaar voor de Fransen die over land kwamen.

P. C. Hooft

In 1609 ging de beroemde schrijver en dichter P.C. Hooft in het kasteel wonen. Hij woont er van 1609 tot 1647. Na zijn dood raakte het kasteel in verval. Het Franse leger gebruikte het vervolgens als kazerne. Het Ministerie van Oorlog gebruikte het als gevangenis en munitiedepot, maar het werd langzaam een bouwval. 

Het Ministerie wilde het laten slopen, maar daar stak koning Willem I een stokje voor. Langzaam groeide het bewustzijn dat dit kasteel een uniek stukje Nederland is. Het Muiderslot diverse daarna malen ingrijpend gerestaureerd. Waarbij vaak eerdere verbouwingen weer teniet werden gedaan.

Het Muiderslot gezien vanuit de Loofgang.

Route en locatie

Het Muiderslot ligt aan Herengracht 1 in Muiden. Het is met de auto eenvoudig te bereiken, met het openbaar verover is minder makkelijk. Je moet naar treinstation Weesp reizen. Vanaf dit treinstation rijdt bus 110 naar halte Muiden Centrum. En dan is het nog 10 minuten lopen naar het Muiderslot. Het voordeel is dat je wel het kasteel al van een afstandje ziet liggen. Wat beter is dan met een touringcar voor de deur uitstappen.

Parkeren bij het Muiderslot

Gratis parkeren

Om gratis te parkeren heb je meerdere opties. Ze hebben èèn nadeel: Je moet nog een stukje lopen. Deze parkeerplaatsen zijn aangegeven als je Muiden in komt rijden.
– Parkeerplaats P1 (Maxisweg): gratis. Vanaf hier is het 15 minuten lopen naar het Muiderslot.
– Parkeerplaats P2 (Mariahoeveweg): gratis. Vanaf hier is het 15 minuten lopen.

Betaald parkeren

Als je vroeg in de ochtend bent kun je vaak parkeren in de buurt van het Muiderslot. Maar dit is wel betaald. Ook in het centrum van Muiden is een beperkt aantal betaalde parkeerplaatsen.

Meer artikelen over Noord-Holland