Utrechtse Heuvelrug

Relatief nieuw nationaal park met heuvels, bossen, meren en uiterwaarden

De Utrechtse Heuvelrug is een bijzonder natuurgebied in Nederland. Het is officieel een nationaal park: Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het is veel diverser dan vaak wordt gedacht. De diverse natuurgebieden vormen de attracties, al is er meer te zien. Er zijn talloze excursies om het gebied te ontdekken. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Utrechtse Heuvelrug.

De natuur voert de boventoon op de Utrechtse Heuvelrug in de provincie Utrecht. Dit park is relatief nieuw. Het biedt een bonte mix van typische Nederlandse bossen, heide en meer, maar ook recreatie en cultuur.

Het gebied is perfect voor je vakantie, of voor een midweek of lang weekend. Maar wat is er te doen? Dit zijn de beste tips voor je bezoek. Met bekende, maar ook minder bekende plekken. Dit is een gebied waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen in de bossen, met heide, zandverstuivingen, dijken en rivieroevers. 

Pyramide van Austerlitz

Pyramide van Austerlitz. ©Corno van den Berg

Dit is een unieke plek in ons land. De Pyramide van Austerlitz werd gemaakt door soldaten van Napoleon, die in 1804 hier met duizenden soldaten was gestationeerd. Het is een door mensen gemaakte heuvel van 17 meter hoog, met daarop een toren. Je kunt de piramide van Austerlitz beklimmen. Waarna je een heerlijk uitzicht hebt over de Utrechtse Heuvelrug.

Lees mijn tips voor de Pyramide van Austerlitz

Blauwe Kamer

Blauwe Kamer ©Corno van den Berg

Een van de vernieuwende natuurprojecten is de Blauwe Kamer. Hier werd de uiterwaard doorgestoken om zo de natuurlijke dynamiek van het water weer terug te krijgen. Wat voor een levend natuurgebied heeft gezorgd. Deze rivieroever is inmiddels al verbonden met de Grebbeberg bij Rhenen. En zal later worden verbonden met de Veluwe en de rivieroevers de Maas en de Waal. 

Je kunt hier diverse wandelroutes volgen. Waarbij je kans hebt om konikpaarden en galloways tegen te komen. In dit natuurgebied leven onder meer bevers, maar ook lepelaars. Die je vanuit een kijkhut kunt zien. In april en september worden hier geregeld visarenden gezien.

Lees mijn tips voor De Blauwe Kamer

Leersumse Veld

Het Leersumse Veld is een wonderlijk gebied. Met vennetjes vol met kikkers, bossen, heide en zandverstuivingen. Een gebied met een bijzonder verleden. De grond in dit gebied raakte door overbeweiding en ontbossing uitgeput. Waardoor stuifzand en heide vrij kans kregen. Terwijl op natte delen veen ontstond. 

Je kunt hier goed wandelen, er zijn meerdere routes uitgezet. Waaronder een van 6 kilometer en een kortere, die dwars door het gebied loopt. Onderweg kom je koeien tegen die hier zorgen dat het gebied niet verandert in een bos. Op warme zomeravonden kun je hier de nachtzwaluw horen en zien als de zon onder gaat.

Leersumse Veld. ©Corno van den Berg

Kaapse Bossen & Uitkijktoren de Kaap

De Kaapse Bossen bij Doorn is een heerlijk wandelbos. Met veel vogels en zoogdieren, al moet je geluk hebben om deze te spotten. Als je uitkijktoren de Kaap beklimt word je beloond met een heerlijk uitzicht over de bossen. Wat met name in de herfst erg fraai is. Dit omdat dan veel bladeren verkleuren. De uitkijktoren is 25 meter hoog.

Den Treek-Henschoten

Het Vogelwater in Den Treek. ©Corno van den Berg

Je vindt in dit gebied ook veel minder bekende natuurgebieden, zoals Den Treek-Henschoten. Het ligt tussen Amersfoort, Leusden en Woudenberg. Je kunt er diverse wandelingen doen door een oerbos, langs de fraaie Vogelplas en meerdere kleinere meertjes. In augustus kleuren deel van de heide fraai paars en is het extra leuk om hier op pad te gaan. 

Amerongse Berg

De Amerongse Berg is natuurlijk geen berg, maar wel het hoogste punt van de provincie Utrecht. En een heerlijk uitkijkpunt. De Amerongse Berg is 69,2 meter hoog. Hij ligt in het Amerongse Bos, dat tot de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug behoort. Sommige dennen hier stammen uit 1770. 

De berg is populair bij sportfietsers en wandelaars. Je kunt hier dwalen over de heuvel met her en der een doorkijkje naar de omgeving. Waaronder een eeuwenoude eik met bankjes er omheen. Deze ligt 400 meter verderop, maar is dus niet het hoogste punt. Het is wel een goede plek voor een picknick of een rustmoment tijdens het wandelen.

Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen ©Corno van den Berg

Een van de oudste kastelen van Nederland is Kasteel Amerongen. Het stamt uit 1286, al werd het door de Fransen in 1673 in de brand gestoken. In 1680 was er weer een kasteel. Het werd gebouw in de toen populaire Hollands classicistische stijl. Je kunt het kasteel bezoeken. Tijdens je bezoek zul je veel leren over de geschiedenis en de mensen die hier ooit woonden.

Meer informatie: kasteelamerongen.nl 

Amerongse Bovenpolder

Amerongse Bovenpolder ©Corno van den Berg

Ruwweg tussen Amerongen en rivier de Rijn ligt De Amerongse Bovenpolder. Hier kun je wandelen langs de moerassen met plassen en kwelders. Met wisselend zicht op de Rijn. Er loopt een wandelpad achter Kasteel Amerongen de polder in. Vogels als zwarte ooievaar, kwak, roerdomp en grutto kun je hier zien. Je vindt het gebied tussen de voormalige steenfabriek bij Elst en de bekende stuw van Amerongen en Maurik.

Kwintelooijen

Kwintelooijen is misschien wel de parel van het gebied. Dit natuurgebied deed in de jaren 70 dienst als zandafgraving. Deze is inmiddels gesloten, waardoor nu de natuur op diverse plekken vrij spel krijgt. Je vindt hier kleine zandverstuivingen, maar ook heide en bossen. Je hebt vanaf het uitkijkpunt een mooi uitzicht over de aangrenzende Gelderse Vallei. Het wandelpad naar boven is een populaire plek voor fotografen.

Plantage Willem III

Plantage Willem III is een heerlijk glooiend landschap met zogeheten schraalgraslanden, heidevelden en bosjes met struiken. Hier kun je een schaapherder met zijn schapen tegen komen. Plantage Willem III is vernoemd naar de tabaksplantage die hier ooit was gevestigd. Hier werden tabaksplanten geplant en de tabaksschuren. De familie Ruys stichtte hier in 1853 een tabaksplantage.

Overnachten op de Utrechtse Heuvelrug

Dit gebied is perfect voor een weekend of midweek. Je hebt genoeg locaties om te overnachten in de natuur of de diverse dorpen. Er zijn diverse kleinschalige hotels, leuke Bed & Breakfasts en appartementen.

Grafheuvels en kastelen

Er is veel cultuur te vinden in dit deel in de provincie Utrecht. Dit gebied is rijk aan historie. Het is een bonte mix van cultuur en natuur. Dat je zelf eenvoudig kunt ontdekken. Dit zijn vier tijdperken waarvan de restanten nog overduidelijk te zien zijn.

Grafheuvels

Grafheuvels werden hier tussen 2500 en 2000 jaar voor Chr. gebouwd. Hierin werden talloze mensen begraven. Met name in de regio van Rhenen kom je ze nog tegen.

Brinkdorpen

In de middeleeuwen was dit het terrein van boeren met brinkdorpen. De brink was een centraal plein met daaromheen boerderijen en akkers. In Soest, Baarn, Amerongen, Leersum en Doorn kun je die centrale pleinen nog steeds zien.

Kastelen en buitenplaatsen

Aan het einde van de 17e eeuw ontdekten talloze rijke kooplieden uit Utrecht deze regio. Ze lieten hier grote landhuizen en luxe buitenplaatsen bouwen. Die er nu nog staan.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nederland

Lees mijn Tips

alle 96 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen