Zuid-Holland

Provincie met een bonte mix van Rotterdam, de Biesbosch en heerlijke kusten

Zuid-Holland is een bonte mix van uitgestrekte stranden en gezellige steden, maar heeft ook opvallend veel cultuur en heerlijke natuur. Deze provincie in Nederland biedt meer dan alleen Rotterdam en Den Haag. Kijk maar.

Waar je lekker op vakantie kunt, of een weekendje weg kunt. Of alleen een dagje uit. Dit zijn mijn tips, met bekende en minder bekende plekken. Je kunt een dagje op pad, maar ook een heuse rondreis maken langs bekende en onbekende plekken. Waar je zult worden verrast. Dit zijn de bezienswaardigheden van Zuid-Holland.

Kinderdijk Molens

De molens van Kinderdijk.

De 19 molens van Kinderdijk zijn Werelderfgoed van UNESCO. Ze liggen onder de rook van Rotterdam en staan opvallend dicht bij elkaar. Dit is een bijzonder stukje geschiedenis van ons land. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen langs de molens. Maar ook kanoën en een rondvaart nemen. En je kunt de drukte met toeristen eenvoudig vermijden.

Lees mijn tips voor Kinderdijk 

Keukenhof

De Keukenhof in volle glorie. ©Keukenhof

De Keukenhof bij Lisse is het mooiste lentepark ter wereld. Dat is wat veel buitenlanders zeggen. Waaronder ook Japanners die het mooier vinden dan hun kersenbloesem. Dus eens moet je de miljoenen bloeiende tulpen, narcissen en hyacinten wel hebben gezien. Elk jaar is er een ander thema, zodat het nooit gaat vervelen. Vergeet niet de molen aan te doen en de diverse paviljoenen.

Lees mijn tips voor de Keukenhof

De Biesbosch

IJsvogel in de Biesbosch. ©Martha de Jong-Lantink

Nationaal Park De Biesbosch ligt zowel in Zuid-Holland als in Noord-Brabant. Dit immense natuurgebied is perfect om zelf te ontdekken. Dit kan het best per kleine boot, kajak of kano. Dan kun je de talloze kreekjes en waterwegen ontdekken. 

Te voet kan ook, er zijn veel wandelpaden. Daarnaast kun je hier ook fietsen. Er zijn meerdere fietspaden. Vergeet onderweg niet te stoppen om te genieten van dit stukje ruige natuur. Tijdens je bezoek kun je maar zo een bever zien in het laatste daglicht. Of talloze andere dieren, waaronder veel vogels. Hou je ogen dus open.

Lees mijn tips voor het Biesbosch Nationaal Park

Leiden

Morschpoort in Leiden. ©Corno van den Berg

De Leidsche Waag aan de Aalmarkt behoort tot de mooiste gebouwen van ons land. Hier werden de goederen van de handelaren eerlijk gewogen. Tegenwoordig worden er geregeld concerten in gegeven. De Burcht van Leiden is pas gerestaureerd. In Leiden vind je maar liefst 35 hofjes, perfect voor de beroemde Hofjes van Leiden Wandeling. Het museum Naturalis moet je eens in je leven hebben bezocht.

Lees mijn tips voor Leiden

Bloemenvelden met tulpen

Tulpenvelden in bloei. ©Corno van den Berg

Ook in Zuid-Holland kun je in het voorjaar bijna kleurenblind worden van de bloeiende tulpen. Ze groeien langs de kust bij Den Haag en Leiden. Goede plekken zijn Noordwijk, Sassenheim en Limmen. Maar ook Goeree Overflakkee staat bekend om zijn tulpenvelden. Je kunt ter plekke naar de VVV om te vragen naar de beste routes.

Lees mijn tips voor de mooiste bloemenvelden in Nederland

Gouda

Gouda ©Corno van den Berg

Gouda is veel meer dan de beroemde kaas. Deze historische stad in het Groene Hart kreeg al in 1272 stadsrechten. Als je door het centrum loopt zie je dat verleden nog. In de Museumhaven zie je veel traditionele boten die ooit op de Zuiderzee en op de Wadden rond voeren. Proef ook een stroopwafel, want die komt van origine uit Gouda. En je kunt zien hoe ze worden gemaakt.

Lees mijn tips voor Gouda

Stranden van Zuid-Holland

Het strand bij Scheveningen.

Zuid-Holland heeft talloze strandplaatsen. Klein en groot. Zo heeft de badplaats Ouddorp maar liefst 18 km strand. Het Zuiderstrand bij Scheveningen is veel minder druk dan het overbekende Strand van Scheveningen. Ook het strand van Kijkduin is de moeite waard en vaak opvallend rustig. Het strand van Katwijk aan Zee is ook minder druk. Het is vier kilometer lang, dus perfect. Noordwijk daarentegen is meestal wat drukker, maar ook hier kun je lekker uitwaaien.

Rotterdam

Markthal in Rotterdam.

Rotterdam biedt de heerlijke mix van het verleden in de Oude Haven en het nieuwe gezicht van de wereldstad. Als je hier rondloopt zie je tal van architectonische hoogstandjes en historische gebouwen. Neem een watertaxi, waarbij je een heerlijk uitzicht hebt over de stad. En maak daarna een lekker lange stadswandeling.

Natuurlijk moet je de moderne architectuur van de Markthal zien. En de wonderlijke Kubushuizen. En de Erasmusbrug. In het Museumpark Rotterdam vind je talloze bijzondere kunstwerken. Bekende andere musea zijn de Kunsthal, het Chabot Museum, Villa Sonneveld en Museum Boijmans Van Beuningen. Ook de voormalige aankomst- en vertrekhal van de Holland Amerika Lijn (HAL) is het bekijken waard. 

Diergaarde Blijdorp

Blijdorp behoort tot de grootste en meest populaire dierentuinen in Nederland. Deze zoo in Rotterdam herbergt veel dieren die de ruimte krijgen. Het Oceanium is een van de nieuwste attracties. Hier loop je onder de zee door. Ook de Botanische Tuin is bekend. De collectie is geschonken door de Hortus Botanicus leiden. 

Meer informatie: diergaardeblijdorp.nl

Nieuwkoopse Plassen

Nieuwkoopse Plassen

De Nieuwkoopse Plassen is onderdeel van het merengebied de Hollandse Plassen. Met andere bekende als Kagerplassen, Braassemermeer, en Reeuwijkse plassen bijvoorbeeld. Bij de Nieuwkoopse Plassen staat de natuur voorop. Dit laagveengebied kun je goed per boot ontdekken, zoals een fluisterboot. Al kan een kano of kajak ook. Die je hier op verschillende plekken kunt huren. Al kan een wandeling ook. Er zijn diverse routes. De wandelroute Groene Jonker is populair bij vogelaars. Een excursie met een boswachter kan ook. De Nieuwkoopse Plassen liggen tussen Nieuwkoop, Noorden en De Meije. Het merendeel van dit gebied is in handen van Natuurmonumenten.

Brielle

De vestingstad Brielle, ook bekend als Den Briel, is een bezoek waard. De vesting stamt grotendeels uit de 17e eeuw. Het is een van de best bewaard gebleven verdedigingswerken in Nederland. In 1572 veroverden de Watergeuzen Den Briel op de Spanjaarden. Dit wordt gezien als het begin van de opstand. Die resulteerde in de Tachtigjarige Oorlog. En eindigde met de bevrijding op Spanje.

Je kunt hier wandelen langs de haven, de stadswallen, monumentale panden en door pittoreske straatjes. Alles draait hier om water, zowel binnen als buiten het stadje. In het historische museum kun je alles leren over het verleden. De toren van de Sint-Catharijnekerk zie je overal. Zelfs als je bij het Brielse Meer loopt. 

Bekijk de leukste accommodaties in Brielle

Tiengemeten

Tiengemeten

Tiengemeten is het laatste echte eiland in Zuidwest-Nederland. Het is 7 km lang en 2 kilometer breed. Dit natuurgebied in de Haringvliet is ideaal om te wandelen en fietsen. Je kunt met het pontje over om daarna op zoek te gaan naar bijvoorbeeld bevers en de zeearend. In de Wildernis kun je van het pad af en zelf je route vinden. 

Den Haag

Het Binnenhof in Den Haag.

Den Haag is de enige grote stad waar je stad en strand perfect kunt combineren. Dus je kunt lekker shoppen en daarna wat gaan eten aan het strand bij Scheveningen. Of andersom natuurlijk, waarbij je een strandwandeling maakt en dan een terrasjes in de stad pakt.

Of een heerlijke stadswandeling doen langs het Vredespaleis, het Binnenhof en kunstmusea als het unieke Escher in Het Paleis, het Mauritshuis, de Panorama Mesdag, Kunstmuseum Den Haag en Museum de Gevangenpoort.

Ontdek de beste accommodaties in en rond Den Haag

Nationaal Park Hollandse Duinen

Nationaal Park Hollandse Duinen is relatief nieuw. In dit natuurgebied aan de kust wordt natuur gemengd met cultuur. Je kunt hier goed hiken over het strand, de duinen en het achterland. Waarbij je vossen zou kunnen tegen komen. Of zeehonden voor de kust en heremietkreeften op het strand. Een paar fraaie plekken om te bezoeken zijn: Meijendel, Noordvoort, het hyachintenbos in de Haagse Duinen en De Banken. Je kunt hier heerlijk zelf op ontdekkingstocht.

Dordrecht

De stad Dordrecht wordt vaak vergeten. Al is dit de oudste stad van de voormalige regio Holland. Dordrecht kreeg al in 1220 stadsrechten en floreerde door de handel in de wijn, hout en graan. Dordt, zoals de stad vaak liefkozend wordt genoemd, heeft een historisch centrum. Waar talloze huizen nog Dordtse gevels hebben. 

Als je hier loopt vergeet dan de Groothoofdspoort niet. Deze imposante stadspoort ligt op het punt waar de Oude Maas, de Merwede en de Noord samenkomen. Ook de binnenhavens zijn de moeite waard. Net als de Grote Kerk, met zijn onvoltooide toren. Daarnaast is het Stadhuis bijzonder van stijl. Het Dordrechts Museum is een van de oudste musea van Nederland. Hier vind je Nederlandse schilderkunst uit de laatste zes eeuwen. Met werk van onder meer Willem Key, Aelbert Cuyp, Ferdinand Bol en Jan van Goyen.

Ontdek de leukste hotels en Bed & Breakfasts in Dordrecht

Het Grevelingenmeer

Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Je kunt hier heerlijk zeilen, maar ook wandelen. Een van de populaire routes loopt over de dijk van Den Osse naar Brouwershaven. Je ziet onder meer de bekende vuurtoren van Ouddorp aan Zee. Met wat geluk zie je paarden op de zandplaat Dwars in de Weg. Ook het haventje van Bommenede is de moeite waard. De strandjes zijn perfect voor een warme dag.

Overnachten in Zuid-Holland

Een weekendje weg of midweek wordt steeds populairder. En dan is Zuid-Holland een heerlijke provincie. Je hebt een grote keuze aan leuke hotels, gezellige Bed & Breakfasts en handige appartementen. 

Bekijk de leukste accommodaties in Zuid-Holland

alle 96 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen