Mount Cook National Park

Uniek natuurgebied met de hoogste berg van Nieuw-Zeeland

Mount Cook National Park is een beroemd natuurgebied in Nieuw-Zeeland. Het park op het Zuidereiland is een van de meest ruige delen van het land. Mount Cook National Park telt maar liefst negentien pieken van meer dan 3.000 m hoog. En ongekend veel gletsjers.

Mount Cook is met 3.724 meter de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. Een ideale plek om te wandelen, te ontdekken, de gletsjers te zien en te genieten van dit typisch Nieuw-Zeelandse landschap.

Zoals de naam doet vermoeden is de berg (en dus ook het park) vernoemd naar de Engelse zeevaarder James Cook. Deze beroemde ontdekkingsreiziger verkende voor Groot-Brittannië het eiland in de achttiende eeuw. Al wordt steeds vaker de naam Aoraki / Mount Cook National Park gebruikt. Aoraki is de naam die de Maori’s de berg geven.

Talloze gletsjers bedekken 40 procent van het park. Met mooie namen als Tasmangletsjer, de Muellergletsjer en de Hookergletsjer. Ook beroemd is het Tasmanmeer. De meeste reiziger komen hier dan ook om te wandelen. Al zijn er ook andere excursies. Dit zijn de bezienswaardigheden van Mount Cook National Park.

Mount Cook of Aoraki

Mount Cook in Mount Cook National Park.

De berg Mount Cook is met 3.724 meter de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. Hij ligt op het Zuidereiland en steekt letterlijk overal boven uit. De berg is het symbool voor het heerlijke Mount Cook Nationaal Park, dat in 1953 werd opgericht. Mount Cook National Park staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

State Highway 80

Highway 80 voert naar Mount Cook National Park.

De enige ingang voor Mount Cook National Park is de State Highway 80. Deze heerlijke weg loopt van Twizel naar Mount Cook Village, waar de weg eindigt. De afstand is 65 kilometer.

Mount Cook Village

Het dorp Mount Cook Village is eigenlijk een reeks van hotels, lodges en winkels. Het is de perfecte uitvalsbasis voor je trip. En de meeste georganiseerde excursies vertrekken ook vanuit Mount Cook Village. 

In het kleine Mount Cook Village kun je bij aankomst het best langs gaan bij het Mount Cook National Park Visitor Centre. Zij hebben een berg aan informatie over de bloemen, planten, gletsjers en geologische bezienswaardigheden van het park. Maar ook een boekje krijgen met verschillende wandelroutes. En ze kunnen je vertellen hoe veilig het is en wat de weersverwachting is.

Tasman Lake of Tasmanmeer

Het Tasman Lake is een gletsermeer met vaak grote stukken ijs die er in drijven. Je kunt langs de oever lopen, maar ook een boot excursie maken op het meer. Waarbij je met de boot langs de brokken ijs vaart. De naam komt van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman.

Wandelroutes in Mount Cook National Park

Wandelen in Mount Cook National Park.

Hooker Valley track

Wie weinig tijd heeft (of niet te veel wil klimmen) kan het best de dichtbij gelegen Hooker Valley verkennen. De Hooker Valley track is 5km lang en is de meest populaire wandeling in het park.

Kea Point

Ook een echte aanrader is de wandeling naar Kea Point: met zicht op de hangende gletsjers van Mount Sefton.

Governors Bush Walk

Ook de Governors Bush-wandelroute is de moeite waard. Ook deze is relatief kort, maar je krijgt een grote diversiteit te zien. Waaronder veel van de vegetatie en de vogels die in Mount Cook National Park leven.

Copland Pass Track

Een van de zwaarste wandeltochten is de Copland Pass Track. Deze wandelroute loopt naar het Westland Tai Poutini National Park. Maar dit is volgens velen ook de mooiste hiking route.

Flora en fauna in Mount Cook Nationaal Park

Ruim een derde van het park is het hele jaar bedekt met sneeuw. Er leven meer dan driehonderd soorten bloemen en planten, waaronder de fraaie lupine. Maar ook de Mount Cook-lelie, en ongeveer veertig vogelsoorten. Je ziet hier de zeldzame Nieuw-Zeelandse valk, de paradijseend en de brutale kea.

Beste tijd voor Mount Cook National Park:

In de winter (onze zomer) zijn diverse wandelpaden afgesloten. In het late voorjaar (onze herfst) kun je goed bloemen ontdekken. Vooral in december, wanneer tienduizenden lupines in volle bloei staan. Dit zijn de foto’s die je veel op sociale media ziet.

alle 17 artikelen over Nieuw-Zeeland

Bekijk alle artikelen