blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Bungeejumpen in Queenstown

Nieuw-Zeeland had als eerste de commerciële bungeejump

De bungeejump is in Queenstown groot geworden. Deze stad in Nieuw-Zeeland had de eerste commerciële bungeejump. In 1988 ontwikkelt de lokale zakenman A.J. Hackett hier de eerste bungeejump op de Kawarau Bridge. De val is slechts 43 meter hoog. Maar wel inclusief de beroemde dip in de rivier. 

Het idee van Hackett is de oorzaak van de huidige adrenaline-status van Queenstown. Van overal over de wereld komen toeristen op zoek naar adrenaline. Waarbij deze bungeejump vaak bovenaan hun lijstje staat.

De Kawarau-brug in Queenstown (Nieuw-Zeeland) is de plek van de eerste commerciële bungeejump. En die is nu nog steeds erg populair.

De originele bungeejump

Met zijn 43 meter is hij niet hoog. Maar omdat hier geschiedenis is geschreven blijft deze sprong erg populair. Daarnaast is de beroemde dip in het water ook geliefd. Al kun je zelf kiezen of je dit wilt. 

Ook het observatiedek is erg populair bij mensen die het niet aandurven, maar zich wel vermaken met de durfals die gillend naar beneden vallen. En het is tevens een goede plek om foto’s van de sprong te maken. 

Sinds de eerste bungeejump zijn er hier (en op talloze andere plaatsen) bungeejumps bijgekomen. En jaarlijks worden er nieuwe plannen onthuld voor met name hogere bungeejumps. 

Niet alleen de hoogtes verschillen, ook het uitzicht. Zoek zelf diegene die je het best bij je past. Al is die van A.J. Hackett eigenlijk wel verplichte kost.

Geschiedenis van de bungeejump

Pas in 1860 besluiten goudzoekers het hier te gaan proberen. Queenstown is een klein goudzoekersstadje, zoals er destijds veel ontstaan. Door de rustieke ligging aan het Wakatipumeer en bij de Remarkables-bergketen vinden veel bewoners dat de stad uitermate geschikt is voor Queen Victoria om te wonen. Vandaar de naam.

Maar als het goud op raakt, loopt ook het stadje leeg. Totdat de lokale zakenman A.J. Hackett besluit dat het stadje wel wat leven in de brouwerij kan gebruiken. In 1988 biedt hij de eerste bungeejump ter wereld aan. Een vrije val van 43 meter van de Kawarau Bridge.

Hierdoor wordt Queenstown vaak onjuist genoemd als de plek waar het bungeejumpen is uitgevonden. Maar Hackett heeft de sport alleen maar gecommercialiseerd. Zo’n 1500 jaar eerder bedenken inwoners van de Vanuatu (om precies te zijn Pentecost Island) in Polynesië een ritueel om de goden te bedanken voor een goede oogst van yams (een voedzame vrucht). Ze doen dit tijdens het jaarlijkse Yam-feest om tevens hun moed te tonen. Met lianen aan hun voeten springen ze van speciale houten vlonders in bomen.

De eerste doden

Eeuwen later maakt een filmpje deze ‘Vine Jumpers’ beroemd (en berucht aangezien er nog wel eens doden vallen). Maar hun manier van springen zet enkele durfals aan het denken. Onder meer bij leden van de Oxford University Dangerous Sport Club.

Zij hebben officieel de eerste bungeejump gemaakt in 1979. Bij de Engelse stad Bristol springen ze van de Clifton Suspension Bridge aan een soort elastiek. Tegenwoordig kan het bijna in elk land; van platforms, takelwagens, gebouwen en natuurlijk bruggen. Maar de originele bungeejump in Queenstwon trekt nog steeds duizenden liefhebbers die hier de sprong van hun leven maken.

Meer informatie: www.bungy.co.nz

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nieuw-Zeeland

Lees mijn Tips

alle 17 artikelen over Nieuw-Zeeland

Bekijk alle artikelen