Waarom moet ik hier heen?

Milford Sound, Dusky Sound en Doubtful Sound zijn synoniem voor de ruigheid van Nieuw-Zeeland. Met fjorden, watervallen, rivieren en bossen. En vreemde dieren als kiwi, kea, takahe, pukeko en weka.

Fiordland National Park is ruig Nieuw-Zeeland. Met name Milford Sound en zijn onbekendere broertjes Doubtful Sound en Dusky Sound zijn synoniem voor de wildernis van het land.

Fiordland Nationaal Park is een immens gebied vol fjorden, watervallen, rivieren, meren en bossen. Vol met bijzondere wilde dieren als kiwi, kea, takahe, pukeko en weka. En glimwormen. Het is één van de beste wandelgebieden ter wereld.

Fiordland is het grootste nationale park van Nieuw-Zeeland. Het gebied op het Zuidereiland kent een lange geschiedenis. Wetenschappers hebben achterhaald dat de bergen in het park ongeveer 500 miljoen jaar oud zijn. Zo’n 200 miljoen jaar geleden kwamen de zandsteen– en kalksteenrotsen door vulkanische activiteiten boven water uit.

Zie in deze mooie video hoe de mensen wonen in deze wildernis:

Door de ligging, in het uiterste puntje van Nieuw-Zeeland, staat het landschap open aan de elementen. Met name de ijstijden zorgen voor grote veranderingen. Door het gewicht van de ijsmassa wordt het onderliggende land naar beneden gedrukt, terwijl het ijs langzaam de Tasmaanse zee inglijdt. Daarnaast zorgt smeltend ijs voor erosie, waardoor gaandeweg kloven, valleien en meren ontstaan.

De fjorden en talloze meren zijn stille getuigen van dit immense proces. Grote meren als Lake Te Anau en Lake Manapouri zijn eigenlijk niet meer dan diepe dalen die vol zijn gelopen met smeltwater van de omliggende bergen. Het vormingsproces is overigens nog steeds volop gaande. De vele regenbuien geselen de rotsen, terwijl rivieren het landschap verder uithollen.

De ruige kant van Milford Sound in Fiordland Nationaal Park.
De ruige kant van Milford Sound in Fiordland.Corno van den Berg

Het gebied is ook bij de oorspronkelijke bewoners, de Maori, erg bekend. Ook al hebben ze hier nooit permanent geleefd, veel van hun legendes gaan over deze streek. De halfgod Tu-te-raki-whanoa moet volgens hen ooit de fjorden met een dissel hebben uitgehakt. Zijn werk is prachtig, zelfs zo mooi dat iedereen stopt met werken. De godin Hinenuitepo ziet het met lede ogen aan. En ze besluit een dier te introduceren: de zandvlieg. Als deze zou bijten gaat iedereen wel weer aan het werk.

Wetenschappers hebben bewijzen gevonden dat de Maori’s af en toe het gebied zijn ingetrokken om te jagen. Maar ook om te zoeken naar jade, waarom Nieuw-Zeeland ook nu nog bekend staat. Van deze felgroene stenen maakten ze sieraden, maar ook wapens.

De ontdekkingsreizigers

De beroemde Engelse ontdekkingsreiziger James Cook in 1770 is waarschijnlijk de eerste blanke die dit deel verkent. En hij geeft Doubtful Sound zijn naam. Cook twijfelt namelijk of hij ooit het fjord wel weer uit zou komen. Waarmee hij de naam ‘doubtful’ kreeg.

Milford Sound werd in de 19e eeuw definitief op de kaart gezet door de beroemde auteur Rudyard Kipling, die onder andere Jungle Boek schreef. Hij noemde Milford Sound het achtste wereldwonder. Wat opmerkelijk mag worden genoemd, want de eerste zeven zijn door de mens gemaakt …

Een van de fjorden in Fiordland Nationaal Park.
Een van de fjorden in Fiordland Nationaal Park.Corno van den Berg

Fiordland is een ideale plek voor actieve vakantiegangers. Voor mensen die graag buiten zijn. En van diverse landschappen houden. Voor mensen die willen wandelen, kajakken of op zoek willen gaan naar de bijzondere flora en fauna. Het immense gebied leent zich voor een dagenlange ontdekkingstocht. Waarbij je je niet moet laten afschrikken door het weer. Dat hoort bij een van de ruigste gebieden ter wereld.

Beste tijd voor Fiordland National Park:

  • Zomer: De zomermaanden (december tot en met maart) zijn de droogste maanden, maar ook dan is regen heel gewoon. De temperatuur is dan wel het prettigst, zo rond de 20 graden Celsius.
  • Winter: In de winter (mei tot begin september) kan er ook nachtvorst zijn. En opvallend weinig regen.
  • Voorjaar: De beste tijd om dit gebied te bezoeken is tussen beide seizoenen in. Met name het voorjaar, dus rond november. Het is dan ook relatief rustig wat toeristen betreft en veel bloemen bloeien. Maar ook dan kan het regenen.

Let op!

Fiordland is extreem nat. Het behoort tot de meest regenrijke gebieden van Nieuw-Zeeland. Wat echt wel wat wil zeggen. Milford Sound krijgt bijvoorbeeld jaarlijks 5,5 tot 7 meter neerslag te verwerken.

De extreem lastige zandvliegen komen hier redelijk veel voor. Deze kleine bijtertjes kom je alleen overdag tegen, voornamelijk bij zanderige delen. Let op; ze kunnen door een muskietennet heen bijten. Hun beet is veel pijnlijker dan bij een muskiet. Vraag ter plekke of deze dieren een probleem zijn tijdens jouw bezoek.

Corno’s reistips:

Een reis door Nieuw-Zeeland kun je zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Zelf heb ik een rondreis gemaakt over het Noorder- en Zuidereiland. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.