Waarom moet ik hier heen?

Queenstown is de plek waar het bungeejumpen populair is gemaakt. Tegenwoordig voert in deze stad de adrenaline de boventoon. Op de meest gekke manieren, waarbij de uitdagingen steeds groter, sneller en angstaanjagender worden. In dit voormalige goudstadje kun je je grenzen verleggen.

Queenstown ligt aan het Wakatipumeer, op de achtergrond ligt de bergketen The Remarkables. Pas in 1860 besluiten goudzoekers het hier te gaan proberen. Queenstown is een klein goudzoekersstadje, zoals er destijds veel ontstaan. Door de rustieke ligging aan het Wakatipumeer en bij de Remarkables-bergketen vinden veel bewoners dat de stad uitermate geschikt is voor Queen Victoria om te wonen. Vandaar de naam.

Maar als het goud op raakt, loopt ook het stadje leeg. Totdat de lokale zakenman A.J. Hackett besluit dat het stadje wel wat leven in de brouwerij kan gebruiken. In 1988 biedt hij de eerste bungeejump ter wereld aan. Een vrije val van 43 meter van de Kawarau Bridge.

Hierdoor wordt Queenstown vaak onjuist genoemd als de plek waar het bungeejumpen is ‘uitgevonden’. Maar Hackett heeft de sport alleen maar gecommercialiseerd. Zo’n 1500 jaar eerder bedenken inwoners van de Vanuatu-eilanden (om precies te zijn Pentecost Island) in Polynesië een ritueel om de goden te bedanken voor een goede oogst van yams (een voedzame vrucht). Ze doen dit tijdens het jaarlijkse Yam-feest om tevens hun moed te tonen. Met lianen aan hun voeten springen ze van speciale houten vlonders in bomen.

Eeuwen later maakt een filmpje deze ‘Vine Jumpers’ beroemd (en berucht aangezien er nog wel eens doden vallen). Maar hun manier van springen zet enkele durfals aan het denken. Onder meer bij leden van de Oxford University Dangerous Sport Club. Zij hebben officieel de eerste bungeejump gemaakt in 1979. Bij de Engelse stad Bristol springen ze van de Clifton Suspension Bridge aan een soort elastiek. Tegenwoordig kan het bijna in elk land; van platforms, takelwagens, gebouwen en natuurlijk bruggen.

Nadat Hackett zijn bungeejump publiekelijk maakte reist deze snel de wereld over. En trekt vanaf dag een veel adrenalinezoekers. Wat het ingeslapen stadje doet opschrikken. Al snel ontstaan nieuwe varianten, maar ook talloze andere ‘gevaarlijke sporten’ worden ontwikkeld. Waardoor Nieuw-Zeeland al snel het middelpunt van adrenalinesporten wordt.

Inmiddels is Queenstown de meest bezochte ‘attractie’ van Nieuw-Zeeland. Ook al omdat de bergen er om heen (the Remarkables) door regisseur Peter Jackson werden gebruikt als het mystieke en illustere Mordor in de Lord of the Rings-trilogie. Hier kan immers alles.

Wie door het stadje (want het is nog steeds ‘slechts’ een stadje) loopt kan de vele advertenties niet missen. Het aantal attracties dat wordt aangeboden is groot, heel groot. Hier kan iedereen grensverleggende dingen doen die soms zelfs je realiteitszin tarten. De lijst met extreme attracties wordt aangevuld met meer gangbare attracties.

Het publiek is een opvallende mix van jong en oud. Ze shoppen hier uitgebreid om minimaal een, maar meestal meerdere attracties te boeken. ’s Avonds in het restaurant of café zit iedereen nog vol adrenaline zijn of haar verhaal te vertellen. Opmerkelijk is dat iedereen een eigen gevoel heeft bij het ‘meest uitdagende’ of het ‘meest angstige’.

Corno’s reistips:

Een bezoek aan Queenstown is vaak onderdeel van een reis door Nieuw-Zeeland. Je kunt zowel het Noorder- en Zuidereiland aan doen of een specifiek gebied kiezen. Hierbij mijn tips om je rondreis door Nieuw-Zeeland te plannen:

Bezienswaardigheden in Queenstown:

The Remarkables

Deze bergketen ligt op slechts 18 kilometer van Queenstown. De naam, ‘de opmerkelijken’, heeft te maken met de ligging: de keten ligt precies van noord naar zuid. Het hoogste toppen zijn Double Cone (2.340 meter) en Ben Nevis (2.330 meter). Door het klimaat is het tevens een prima skigebied in de winter en een ideaal wandelgebied in de zomer.

Lord of the Rings

Een belangrijk deel van deze wereldberoemde trilogie is in de omgeving van Queenstown opgenomen. Het extreme en ruige landschap past goed bij de film, maar ook bij de uitstraling van Queenstown. Op het internet kun je veel informatie krijgen over de diverse locaties die voor de films zijn gebruikt. En er zijn tours.

Skippers Canyon

Skippers Canyon is een van de vele voormalige goudmijnen hier. In het museum kun je hierover alles leren, maar je mag ook zelf op zoek naar goud. Het merendeel is natuurlijk al weg, maar als je iets ziet glinsteren in je speciale zeef ben je toch blij.

Excursies en activiteiten in Queenstown:

Naast een bungeejump of Jetboating zijn nog een aantal andere activteiten die je adrenaline geven:

Canyon Swing

De Canyon Swing is een combinatie van een bungeejump en een zweefvlucht. In dit geval door een smalle kloof van 109 meter hoog boven een riviertje. Aan een elastiek val je eerst recht naar beneden om daarna op volle snelheid door de kloof te worden geslingerd. Feitelijk is het een dubbele ervaring, al heb je de ‘stuiter’ van de bungeejump niet. Net als bij bungy-jump zijn er talloze manieren om te springen. Zo kun je op een stoel zitten die achterover het ravijn in valt …

Skydiving

Een van de meest populaire activiteiten in Queenstown is skydiving, oftewel parachutespringen. De indrukwekkende omgeving in dit deel van Nieuw-Zeeland zorgt voor een passend decor als je uit het vliegtuig springt. Wie goed kijkt kan zelfs Milford Sound in de verte zien. Het aanbod aan skydiving hier is groot en de diverse trips zijn zowel online als in het dorp zelf te boeken. Daarnaast kun je eenvoudig (en goedkoop) een combi van skydiving en bijvoorbeeld een bungeejump boeken.

Paragliden en hanggliding

Natuurlijk kun je in Queenstown ook de meer traditionele avontuursporten doen. Zo is het vanaf diverse plekken rond Queenstown het mogelijk een tandemsprong te maken. Waaronder het gebied rond de Skyline Gondola, maar ook van Coronet’s Peak. Parasailen kan op het Wakapitu-meer. De weersituatie is van groot belang of de vluchten worden uitgevoerd.

Rafting

Ook hier geldt: dit is dé plek voor rafting. Zowel voor beginners als liefhebbers die al vaker de peddel ter hand hebben genomen. Voor beginners is er de opvallend groene Kawarau River. Hier stroomt extreem veel water door heen, maar de golven vallen mee. Anders is het bij de Shotover River, die bij liefhebbers te boek staat als een ‘must-do’. Dit is een Class IV-rivier, terwijl sommige stukken zelfs Class V zijn, wat garant staat voor extreem wild water. Zeker in de winter, als je het woeste deel van de rivier alleen per helikopter kunt bereiken.

Canyoning

Zelfs de extreem nauwe kloven en watervallen zijn hier te verkennen. Canyoning is een sport waarbij je watervallen, rivieren en bergen af daalt. Of zwem je in grotten of spring je in waterpoelen. Urenlang ben je bezig: klimmend, klauterend en springend. Soms aan een touw, soms niet. Een speciaal pak zorgt er voor dat je warm blijft in het ijskoude water.

Mountainbike de Otago Trail

De trein die het oude goudstadje met de wereld verbond is er niet meer. Maar de rails liggen er nog wel. En is nu het paradijs voor mountainbikers die het spoor door de bergen volgen. Ideaal voor wie een duik in het ‘gouden’ verleden van Queenstown wil nemen.

Ga heliraften

Het klinkt bizar, maar in de winter zijn de bergen moeilijk begaanbaar. En dus is de helikopter het enige vervoersmiddel. En als je van de vlucht over de bergen (en de kolkende Shotover River) nog niet genoeg adrenaline in je bloed krijgt bezorgt het raften je de rest. Dit is een van de heftigste tochten die er zijn… Let op de adembenemende omgeving, als je de kans krijgt.

Bezoek Bob’s Peak

Bob’s Peak is een heuvel naast Queenstown. En dit laat goed zien hoe Nieuw-Zeelanders denken. Daar waar mogelijkheden zijn om extreme sporten te doen moeten we die vooral gebruiken. Je kunt omhoog met de Skyline Gondola en natuurlijk ook weer naar beneden. Maar dat kan ook op een mountainbike. Of in een soort kart naar beneden scheuren. Of als parasailer, al kun je ook gewoon wandelen. En natuurlijk kun je er bungeejumpen. Maar het is ook een ideale plek voor een zonsondergang, een biertje en rust.

Kajak over Lake Wakatipu

Echt wild gaat het er niet aan toe, maar een rustig tochtje over het meer geeft je rust. De gidsen praten ondertussen honderduit over de natuur, de geschiedenis en alles wat Queenstown zo bijzonder maakt.

Skiën

Queenstown biedt talloze mogelijkheden om te skiën in de winter. Oftewel de maanden juni, juli augustus en september. De meest bekende plek is Coronet Peak en The Remarkables. Dus kun je in één dag bungeejumpen en bijvoorbeeld op de ski’s of een snowboard staan.

Heliskiën

In de winter is het mogelijk met een helikopter naar boven te worden gebracht, om daarna met een gids naar beneden te skiën. Decadent ja, maar wel heel bijzonder. En je kunt op plekken komen die je met liften en dergelijke niet zo snel zult bereiken. Aangezien je buiten de piste skiet, moet je wel behoorlijk wat ervaring hebben om hiervan te kunnen genieten.

River Sledging

Deze variant van rafting is in de jaren zeventig ontstaan toen een groep Fransmannen een rivier moesten bedwingen. Ze stopten een zak vol met reddingsvesten en dreven zo de rivier af. Wat hem erg beviel. Tegenwoordig krijg je een klein, aangepast surfboard waar je je aan vast moet houden. Het wordt ook wel Hydrospeed genoemd. Ook hier ga je een wilde rivier te lijf. Je krijgt een speciaal pak en reddingsvest. Omdat je je in het water begeeft is de beleving intens en hap je soms naar adem.

Off Road Driving

De omliggende bergen zijn een geliefd terrein voor vierwiel aangedreven auto’s, maar vooral voor hun bestuurders. Je kunt kiezen uit diverse auto’s: ze zijn er allerlei vormen en maten. Van behendige quads tot krachtige Landrovers. Routes zijn er wisselend in zwaarte te vinden: voor beginners, maar ook voor ervaren rijders die elke boutje in hun auto onder controle hebben.

Monster Truck Racing

Monster Trucks zijn bekend van de televisie. Deze enorme auto’s kunnen bijna alles. Dit is een van de weinige plekken ter wereld waar je ze zelf kunt besturen. Ook zijn er andere auto’s als ‘dirt cars’. Wees gewaarschuwd, autorijden zal daarna nooit meer hetzelfde zijn.

Mountainbiking

De bergachtige omgeving van Queenstown leent zich uitermate voor verkenningstochten door de bergen. De routes zijn er in allerlei zwaartes, zodat je ook hier je grenzen kunt verleggen. De bergketen The Remarkables is één van de meest populaire gebieden om op de fiets te stappen.

T.S.S Earnslaw

De stoomboot T.S.S Earnslaw vervoert al sinds 1912 goederen en mensen over het Wakatipu-meer. Het is één van de laatste stoomboten ter wereld. Tegenwoordig is het een boot voor toeristen, die zo een goed beeld van het stadje en de bergachtige omgeving krijgen.

Beste tijd voor Queenstown:

Queenstown kan het gehele jaar worden bezocht. En veel attracties kunnen het gehele jaar door worden gedaan, zoals bungeejumping en jetboating. Sommigen zijn afhankelijk van sneeuw. Dus het hangt daarom af van hetgeen je wilt doen wanneer je je bezoek het beste kunt plannen.

Rafting: oktober/november en april/mei
Skiing en andere wintersporten: juli, augustus en september.

Let op!

De diverse bezoekerscentra in het dorpje zijn in feite ook verkapte winkels, zoals er al zoveel zijn in het Queenstown. Zij krijgen een percentage van elke boeking die je daar kunt doen, dus helemaal objectief zal hun advies niet zijn. En online (direct bij de diverse aanbieders) kun je nog wel eens betere prijzen krijgen dan in de stad zelf. Daarnaast levert het boeken van bijvoorbeeld drie dingen via een zogeheten Combo veel voordeel op.

Meer informatie: www.queenstownnz.co.nz