Het Pasjača strand in Kroatië is het mooiste strand van Europa. Het is minder bekend dan de beroemde stranden en dat is precies wat de initiatiefnemers van deze verkiezing wilden. Op de website European Best Destinations zoeken ze juist naar afgelegen, minder bekende stranden in Europa. Ruim 30.000 reizigers brachten hun stem uit, met deze bijzondere lijst tot gevolg.

De lijst bestaat uit stranden die het ontdekken meer dan waard zijn. Al moet je er soms wel wat voor doen. Bij diverse moet je eerst wandelen om er te komen. Er is absoluut geen massatoerisme te vinden. Sterker nog, je kunt hier zelfs alleen zijn.

Opmerkelijk genoeg ontdekte ik de nummer drie van de lijst zelf bij toeval. Ik was in Makarska aan de Dalmatische Kust in Kroatië en keek op Google Maps naar een strandje. Ik vond een strook geel in een bos net buiten de stad. Het bleek Nugal Beach te heten. Ik ging er kijken, al was het wel zoeken door de bossen. Nergens was een bordje of wat dan ook. Maar ik werd meer dan verrast.

Ik moest ruim 30 minuten lopen om er te komen. De zonsondergang was magisch. Het verlaten strand voor een hoge rots is in deze verkiezing de nummer drie van Europa.

De nummer een van de lijst is ook weinig bekend. Het Pasjača strand ligt in de regio van Konavle in het uiterste zuiden van Kroatië. Het ligt op zo’n tien minuten rijden van Cavtat en 30 minuten ten zuiden van Dubrovnik. Het is een strand met een bijzonder verhaal.

Door hevige regenval overstroomden sommige delen van de regio voortdurend. Daarom groeven de inwoners in 1955 een tunnel naar zee om het water naar de zee te loodsen. De vele rotsblokken erodeerden door het water en de zee. Waardoor het een strand werd. Waar je alleen via een steile trap kunt komen. En nu dus is verkozen tot de mooiste van Europa.

Al is het natuurlijk allemaal een kwestie van smaak. De Algarve biedt genoeg zeer mooie stranden. Ikzelf vind Praia de Marinha het mooiste strand van de Algarve. Dat zeker in het lijstje zou passen. Wat is jouw favoriet?

Dit zijn de tien mooiste stranden van Europa:

  • Pasjača strand – Kroatië
  • Nerja strand – Spanje
  • Nugal strand – Kroatië
  • Porthminster strand – Engeland
  • St Nicholas Eiland strand – Montenegro
  • Cala Sa Boadella strand – Spanje
  • Cape Drastis strand – Griekenland
  • Saleccia strand – Frankrijk
  • Bestouan strand – Frankrijk
  • Numana Alta strand – Italië

Ook leuk: Mooiste stranden ter wereld:

Al eerder had ik de lijst met mooiste stranden ter wereld. Ook met talloze verrassingen.