Massatoerisme: Dit zijn de drukste landen en steden met toeristen

Massatoerisme in steden en landen neemt steeds meer toe. Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel steden en zelfs complete landen zuchten onder de last van de toerist. Eerlijk is eerlijk, vaak is dat voor een deel hun eigen schuld, omdat ze zelf meer toeristen wilden hebben een aantal jaren geleden.

Maar nu zijn het er teveel. Zoals in Amsterdam, waar de cruiseschepen ten koste van alles een dokplaats moesten krijgen een aantal jaren geleden. Nu ze die hebben, merk je het direct als de boten hun duizenden toeristen los laten op het hart van de binnenstad.

In Barcelona wordt al jaren geklaagd, net als Venetië waar zelfs speciale maatregelen zijn genomen. Onder meer door het bekende Piazza tijdens de lunch nat te spuiten, zodat de toeristen er niet meer kunnen gaan zitten voor een lunch. De oude stad van Dubrovnik wordt elke dag overlopen, waardoor daar de sfeer soms ver te zoeken is. En het lijstje wordt langer en langer.

Geen exacte aantallen, maar vergelijk per inwoner

Misschien is dit lijstje wat vreemd, maar de onderzoekers doen het bewust zo. Het gaat hen juist niet om exacte aantallen, omdat dat te weinig zegt. Veel steden en dorpen zijn gemaakt voor het aantal inwoners. Of minder zelfs. En dan is de impact van zoveel X toeristen enorm.

Maar dit onderzoek gaat ook over voorzieningen en meer. IJsland bijvoorbeeld heeft weinig inwoners, dus ook minder faciliteiten. En het land wordt overlopen. De steden zijn klein en kunnen het niet aan, zeggen ze zelf ook nu. Daarbij gaan veel toeristen naar dezelfde plekken, die ook zijn berekend voor veel minder mensen dan er nu komen.

De redenen van massatoerisme:

De redenen voor het groeiende toerisme is onder meer de goedkope vluchten van Easyjet, Ryanair en andere goedkope vliegtuigmaatschappijen. Ook de komst van Airbnb heeft voor een toename van korte reizen gezorgd. Deze accommodaties zijn meestal veel goedkoper dan een hotel in de stad. Daarnaast wordt er in Azië meer en meer gereisd, waaronder ook vaak naar Europa.

De toename van toeristen is de reden dat ik niet in het hoogseizoen reizen wil naar dit soort plekken. Ik ga liever in het voorjaar of najaar, al is dan vaak ook erg druk. En het wordt de komende jaren allen maar erger verwachten onderzoekers.

Dit zijn de Tien Landen met de meeste toeristen per inwoner:

 1. IJsland; 6.52 toeristen per inwoner
 2. Kroatië; 3.78 toeristen per inwoner
 3. The Bahamas; 3.64 toeristen per inwoner
 4. Oostenrijk; 3.34 toeristen per inwoner
 5. Cyprus; 3.01 toeristen per inwoner
 6. Montenegro; 3.02 toeristen per inwoner
 7. Griekenland; 2.53 toeristen per inwoner
 8. Estland; 2.47 toeristen per inwoner
 9. Ierland; 2.15 toeristen per inwoner
 10. Denemarken; 2.04 toeristen per inwoner

En waar staat Nederland dan? We hebben jaarlijks 1,05 toeristen per inwoner. Duitsland heeft bijvoorbeeld 0,45 toeristen per inwoner, België 0,74 toeristen per inwoner, Frankrijk 1,29 toeristen per inwoner en Spanje 1,76 toeristen per inwoner.

Dit zijn de Tien Steden met de meeste toeristen per inwoner:

 1. Cinque Terre (Italië); 4800 toeristen per inwoner
 2. Hallstatt (Oostenrijk); 1283 toeristen per inwoner
 3. Dubrovnik’s Old Town (Kroatië); 1000 toeristen per inwoner
 4. Venetië (Italië); 364.64 toeristen per inwoner
 5. Santorini (Griekenland); 128.62 toeristen per inwoner
 6. Salzburg (Oostenrijk); 45.94 toeristen per inwoner
 7. Kioto (Japan); 36.39 toeristen per inwoner
 8. Palma de Mallorca (Spanje); 32.26 toeristen per inwoner
 9. Jeju Island (Zuid-Korea); 24.8 toeristen per inwoner
 10. Amsterdam (Nederland); 22.5 toeristen per inwoner

Opmerkelijke cijfers van massatoerisme:

Amsterdam behoort tot de Top Tien van steden met massatoerisme. Maar meer dingen vallen op als je naar de cijfers gaat kijken. Een land als Georgië is de afgelopen jaren populair bij toeristen geworden. Het ontvangt inmiddels 1,74 toeristen per inwoner per jaar, meer dus dan Nederland bijvoorbeeld.

Bekijk de cijfers van alle landen op deze grote wereldkaart

Zoals je ziet is het in Europa druk met toeristen. Al zijn er grote verschillen tussen de diverse landen. En een vergelijk met de inwoners per land geeft een aardige indicatie, zeker voor een klein land als Nederlander met relatief veel inwoners. De rode tippen in een bepaald land geeft dat die stad kampt met massatoerisme. En ja, dat zijn er inmiddels best veel.