blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Reis met een luchtballon de ruimte in vanaf 2024

Vanaf volgend jaar kun je commerciële ‘ruimtereizen’ met een luchtballon maken. Er zijn inmiddels diverse bedrijven volop bezig deze ruimteballons aan het maken, zodat jij een unieke belevenis hebt. Je zal dan op 25 kilometer boven de aarde zweven. Er zitten wel een paar haken en ogen aan. Zo is de prijs zo'n 110.000 euro per vlucht. En daarnaast zijn het eigenlijk geen ruimtereizen, omdat je niet hoog genoeg zit.

Al jaren wordt er volop gewerkt aan de ruimteballons. Het Frans Zephalto is al sinds 2016 bezig. Hun luchtballon is maar liefst 100 meter lang en heeft een doorsnede van 70 meter. Deze wordt vol helium geblazen, waarna hij tot ongeveer 25 kilometer hoogte de lucht in vliegt. Bij Space Perspectives maak je een soortgelijke vliegreis met de Neptune One luchtballon. Bij deze vlieg je wel hoger, tot ruim 30 kilometer boven het aardoppervlak.

De vraag is welke partij als eerste operationeel zal zijn. Volgens kenners is er een waar gevecht bezig wie de eerste luchtballon de ruimte in stuurt. De verwachting is dat 2024 zal zijn, aangezien de eerste testvluchten al worden uitgevoerd. Maar omdat deze manier van mensen de ruimte in vervoeren nieuw is, duurt het nog wel maanden voordat je een kaartje kunt kopen.

Officieel geen ruimtevlucht

De vluchten worden verkocht als ruimtevlucht, maar daar is niet iedereen het mee eens. Het Zwitserse Fédération Aéronautique Internationale is de toonaangevende partij. Ook de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart is bij hen aangesloten. De Zwitsers geven aan dat de ruimte begint op 100 kilometer hoogte. Terwijl het Amerikaanse Nasa van mening is dat de ruimte begint op een hoogte van 80 kilometer.

Maar dit is iets waar beide partijen met hun ruimteballon dus ruim onder blijven. En dus is het geen ruimtevlucht. Desondanks kun je genieten van hetzelfde adembenemende uitzicht als dat van een astronaut. Zo zie je onder meer de bolling van de aarde beloven de makers van de ruimteballonnen. 

Zo ziet de vlucht er uit

Zo ziet het interieur er uit. ©Zephalto

Als je deze excursie boekt ga ja bij de Franse partij met vijf andere passagiers en twee piloten de lucht in. De luchtballon is ongekend luxueus ingericht. Zo krijg je eten van ‘Michelinster-kwaliteit', maar er is ook wifi. Zodat je anderen meteen kunt laten meegenieten van je avonturen. De totale reis duurt zo'n zes uur, hierbij is het opstijgen en dalen inbegrepen. Dit zal ongeveer de helft van de tijd kosten. En, er blijft zwaartekracht, al is deze kunstmatig aldus Zephalto-oprichter Vincent Farret d’Astiès. Gewichtloosheid ga je niet ervaren, al wordt er wel gekeken of dit te realiseren is.