Ruimtereizen vanaf Curaçao: Helaas

Wie het geld ervoor over heeft kan over vier jaar een ruimtevlucht maken vanaf Curaçao. Sinds 2008 liggen er plannen, er werd een akkoord ondertekend voor de aanleg van een Antilliaanse versie van het Kennedy Space Center. Althans dat was het plan in 2014. Inmiddels is de bedenker ervan (XCOR) failliet gegaan in 2017. En dus gaat alles niet door. En zal Curaçao niet de plek zijn waar ruimtereizen mogelijk worden…

De race om toeristen de ruimte in te brengen is in alle hevigheid bezig. Tycoon Richard Branson wil met zijn Virgin Galactic volgend jaar al toeristen de ruimte in brengen. Maar ook Nederland en Curaçao willen graag meedoen in deze verhitte strijd.

De plannen voor Curaçao waren als volgt: Oud-luchtmachtgeneraal Ben Droste is al een tijdje met een zakenpartner bezig investeerders te vinden die zo’n 75 miljoen euro bij elkaar kunnen leggen om het Space Experience Curaçao op te richten. De eerste contracten zijn binnen, waardoor vorige week officieel het startsein voor de bouw van het ‘spaceport’ kon worden gegeven.

Lynx

Het Space Experience Curaçao wilde niet alleen fungeren als luchthaven, of eigenlijk ruimtehaven. Onderdeel van het project waren ook ruimtetoestellen. Het gaat om de Lynx van de Amerikaanse onderneming XCOR Aerospace. Vanaf 2014 wil de onderneming vier maal per dag een vlucht maken vanaf Curaçao.

De Lynx is nooit operationeel geweest. volgens de plannen moest het een tweepersoons toestel worden met een supersonische raketmotor. Het toestel zou op eigen kracht kunnen opstijgen en naar honderd kilometer hoogte vliegen.

Het vertrekpunt zou Hato International Airport worden. Waarbij per vlucht één passagier het heelal zou kunnen verkennen. De vlucht zou slechts ‘slechts’ een half uur duren en zo’n 70.000 euro kosten. Als passagier zou je dan tien minuten gewichtsloosheid kunnen ervaren. Het zou dus geen rondvlucht worden zoals astronauten vaak maken.

De prijs was erg concurrerend. Een ticket bij Virgin Galactic van Richard Branson kost twee keer zo veel. Daarnaast is ook de opzet anders. Bij SpaceshipTwo, het ruimtevliegtuig van Richard Branson, word je vanaf een ‘moederschip’ gelanceerd. De eerste 350 ruimtetoeristen hebben al ingetekend bij Branson.

Curaçao is volgens kenners nog steeds een goede plek om deze vluchten uit te voeren. Het klimaat is relatief stabiel en het ligt dichtbij de evenaar, waardoor het vliegtuig als het ware een swing van Moeder Aarde krijgt. Maar ja, alle plannen liggen dus stil…