Nederlandse zet bijzondere schoonmaakactie op in de Himalaya

Een paar jaar geleden ben ik in de Himalaya geweest. En dan vooral in Nepal. Ik heb daar een meerdaagse trekking gemaakt. Ik wilde graag de lokale bevolking helpen, dus huurde ik een paar dragers. Deze sherpa’s droegen een deel van mijn bepakking, zodat ik kon genieten van het indrukwekkende landschap. Maar ze namen ook eten en drinken en veel meer dingen mee. Daarnaast viel me hun goede humeur op. Elke dag weer gingen we samen de bergen op en af. Zij, en ik dan ook, vaak met een glimlach.

Maar ook in Nepal is het dit jaar anders. En dat Nepalese dragers erg weinig betaald krijgen voor hun loodzware werk is nagenoeg bekend. De fooi die we gaven is eigenlijk het meest belangrijke. En sinds de uitbraak van Covid-19 zijn hun inkomsten helemaal weggevallen. Wat de Nederlandse Els Kaskens op een idee bracht. Zij zette een inzamelingsactie op voor deze dragers. Met een bijzondere invalshoek.

Els: ,,Ik ben een paar weken geleden een actie gestart waarmee 3 vliegen in 1 klap gevangen worden. We zetten de dragers in om de Himalaya weer schoon te maken. Ten eerste krijgen de dragers een dagloon betaald voor het weghalen van zwerfafval in de bergen. Ze hebben dus werk. Ten tweede wordt de Himalaya daardoor weer de DROOMPLEK die het hoort te zijn.”

,,Het team van Let’s Clean up Nepal leidt de opruimactie. Ten derde geeft dit ervaren team (allemaal Nepalese mensen) onderweg tevens voorlichting over het belang van afvalverzameling- en verwerking. Zij doen dat aan de dragers en in de dorpen aan schoolklassen en guesthouses.”

Iedere sherpa krijgt € 13 per dag netto. Zijn onkosten voor vervoer, eten en overnachtingen worden ook uit de donaties betaald. Er zijn afspraken gemaakt met (plastic, glas, blik en papier) recycling bedrijven in Pokhara en Kathmandu. Het overige afval wordt ter plekke dagelijks verbrand.

Waar komt het afval vandaan?

Els: ,,Het zijn vooral de bewoners die gewend zijn hun afval in de natuur op een hoop te gooien of de rivier in. Tegenwoordig bestaat dat voor een groot deel uit onafbreekbaar plastic en blik. Wij doen ook aan voorlichting. De beklimmers van de Mount Everest is een apart verhaal. Die toeristen moeten sinds kort p.p. een bepaald gewicht aan afval inleveren na de trekking. Anders krijgen ze een boete.”

Eerste sherpa’s zijn al op pad

De actie heeft inmiddels al meer dan 2.000 euro opgehaald. Waardoor de eerste dragers de afgelopen weken al de bergen in zijn gegaan om afval op te ruimen. Zo zijn 11 sherpa’s aangekomen in Syabrubesi, in het Langtang gebied. Ze gaan daar een week aan het werk en nemen ieder 20kg herbruikbaar en recyclebaar afval mee terug naar de stad.

,,Tot nu toe zijn de reacties van de donateurs hartverwarmend. De eerste sherpa’s zijn al aan het werk in Langtang. De sherpa’s die het geld het hardst nodig (degenen die in de stad wonen) komen het eerst aan de beurt. Hopelijk kunnen we er heel veel aan het werk zetten.”

Meedoen aan de actie?

Natuurlijk kun je zelf ook doneren. Bekijk de actie op de pagina van GoFundMe: https://gf.me/u/y9bcd4