blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Oudste vogel ter wereld (70+) krijgt een jong

Het is groot nieuws bij wetenschappers. Een vrouwtjes albatros op een van de eilanden van Hawaï heeft deze week een jong gekregen. Het dier is geringd, waardoor geleerden weten dat dit dier meer dan 70 jaar (!) oud is. Niemand had verwacht dat deze imposante vogels op deze leeftijd nog jongen kregen. Sterker nog, deze albatrossen worden meestal tussen de 12 tot 40 jaar oud.

Een unieke vogel

De onderzoekers hebben haar de naam Wisdom (wijsheid) gegeven. Het is volgens hen het oudste geringe vogel in het wild. De bijzondere vogel leeft op het atol Miday, dat een beroemd natuurreservaat is op Hawaï. Jaar in jaar uit paart ze met haar partner die de naam Akeakamai heeft gekregen. Wat liefde van Wisdom betekent. En ook dit jaar kreeg ze eieren.

Bekijk de post op Twitter

Maar of er ook daadwerkelijk een jong zou worden geboren was de grote vraag. Bijzonder is dat op het eiland talloze nazaten van Wisdom ook hun eieren leggen en jongen groot brengen. Al eerder maakte de BBC een documantaire over Wisdom en haar jongen.

Ze vliegt soms dagen lang in de noordelijke Stille Oceaan op zoek naar voedsel. Waarna ze weer naar het eiland terug keert. Het is vooral bijzonder omdat de Laysanalbatros met uitsterven wordt bedreigd. Wisdom werd al in 1956 geringd door de Amerikaanse ornitholoog Chandler Robbins. Het gaat goed met de moeder en haar jong. 

Bekijk beelden van Wisdom en haar jong: