Een architectenbureau uit Istanboel heeft een uniek concept bedacht. In het plan hebben ze een hotel gebouwd in de beroemde rots Preikestolen in Noorwegen. Inclusief een wonderlijk zwembad dat hangt aan touwen en een uniek heeft. Toen ik de foto’s zag dacht ik twee dingen. Gaaf, want het is wel mooi. Maar ook, nee dit soort natuurwonderen moet je zo laten. En niet verkwanselen voor de rijken der aarden.

Het idee komt van het Turkse architectenbureau Hayri Atak en het gaat inmiddels het internet over. En Hayri Atak is geen kleine jongen. Hij ontving prijzen tijdens vele designwedstrijden. Hij staat vooral bekend door zijn bijzondere hotelontwerpen, café-restaurantontwerpen, winkelconceptontwerpen en villaontwerpen.

In het concept worden de hotelkamers uitgehakt worden in de rots. De balkons van de hotelkamers hangen uit de klif, waardoor je een uniek uitzicht zou hebben op het Lysefjord.

Het meest opvallend in de plannen is het zwembad. Het zou worden gemaakt van glas en dus totaal doorzichtig zijn. Het zou bevestigd worden aan kabels, waardoor het lijkt te hangen aan de rots. Het zwembad lijkt geen rand te hebben, waardoor dit een unieke infinity pool zou worden.

Het heeft de naam ‘Cliff Concept Boutique Hotel’ gekregen, al vind ik boetiekhotel een beetje overdreven. Zoals vaker tegenwoordig zijn de reacties gemengd. Veel mensen vinden het mooi, maar het merendeel vind dat dit soort projecten de natuur niet ten goede komen. Waaronder ik.

Ik was een paar jaar geleden op Preikestolen en verwonderde me over deze plek. En nee, ik vind niet dat dit hotel er moet komen. Het zou zonde zijn. Daarnaast geloof ik niet in de haalbaarheid. Er zijn al jaren scheurtjes in Preikestolen vastgesteld, waardoor de verwachting is dat de rots ooit zal afbreken. En een hotel met zwembad is dan geen optie lijkt me.

Dit zijn de schetsen van het hotel:

Preikestolen zwembad
Preikestolen concept

Ook naar Preikestolen in Noorwegen?

De mooiste excursie is de zonsopgang zien op de Preikestolen. Of bekijk mijn tientallen tips voor Noorwegen.