Preikestolen: Wandelen bij zonsopgang in Noorwegen - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Zie de zonsopgang op de Preikestolen

Zie het beroemde uitkijkpunt van Noorwegen zonder de vele toeristen

De zonsopgang zien op de Preikestolen is een uniek excursie. De Preikestolen staat al jaren op mijn Bucket List. Maar ook lees ik over drukte en dus kwam het er niet van. Totdat ik hoorde over de Sunrise hike to Preikestolen. Dat klinkt erg goed. Dus ga ik op pad; middenin in de nacht. Te voet naar een van de bezienswaardigheden in de machtige Noorse fjorden.

De Preikestolen (of Preekstoel) is een klif die 605 meter boven het Lysefjord in Noorwegen uit torent. De bovenkant van dit opmerkelijke plateau is 25 meter in het vierkant en nagenoeg vlak. Een bijzondere plek met een bijzonder uitzicht. Zeker bij zonsopgang.

De wandeling naar de Preikestolen

De ‘wandeling naar de zonsopgang’ is zo’n 6 kilometer lang; anderhalf uur tot twee uur enkele reis. En het uitzicht is -meestal- alle moeite meer dan waard. De Preikestolen (de Preekstoel) is een klif die 605 meter boven het Lysefjord in Noorwegen uit torent.

Preikestolen is met ruim 200.000 wandelaars per jaar de populairste wandeling in Noorwegen. Dus het kan hier wel druk worden. En dan is de magie wel weg. Maar er is een alternatief. Een zeer goed alternatief.

Hoe vermijd ik de vele toeristen op de Preikestolen?

Onderweg in het halfdonker. ©Corno van den Berg

Overdag is het erg druk op de route, maar er is een alternatief. Er is een zogeheten sunrise hike, waarbij je de zonsopgang kunt meemaken op de Preikestolen. Zelfs als het behoorlijk bewolkt is… Wat een extra dimensie kan geven aan je bezoek.

Neem een ontbijt (met wat eten en water) mee en check vooraf het weer voor de dag, zodat mist of regen het niet verpest. Dat heb ik ook gedaan; het wordt bewolkt met een kans op zonneschijn. Maar ik heb weinig keus in mijn rondreis door Noorwegen, dus ik ga gewoon op pad.

Mist…

Preikestolen in dichte mist.... ©Corno van den Berg

Het is inmiddels half vijf in de ochtend. Als ik boven kom zie ik maar één ding: dichte mist. Ik baal, maar ik kan ook wel genieten van de dikke plukken wolken die voorbij komen. Het geeft alles een unieke sfeer.

Mijn gids zegt dat dit kan gebeuren. Het is Moeder Natuur die hier heerst. We wachten een uur, maar het klaart niet op. Het is tijd om terug te gaan. De gids van Outdoorlife Norway laat foto’s zien van de dag ervoor. Die wil ik jullie niet onthouden…

Opmerkelijk is overigens dat deze plek geen hek heeft. Over de rand kijk je honderden meters diep het fjord in. En dat is niet het enige. Nabij Preikestolen zijn in de afgelopen eeuwen verschillende van dit soort immense rotsblokken afgebroken. Alleen Preikestolen dus niet. Al zie je wel een enorme barst op de grond, kijk maar.

Hoe kom ik er?

De rots ligt op 1 uur rijden van de stad Stavanger. Dit is waar de meeste excursies vertrekken. Vanuit Denemarken kun je eenvoudig met de veerboot naar Stavanger met bijvoorbeeld Fjord Line.

Meer informatie: outdoorlifenorway.com/product/preikestolen-sunrise-hike/

Naar Noorwegen?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen