Zonsopgang op de Preikestolen

Zie het beroemde uitkijkpunt van Noorwegen zonder de vele toeristen

De Preikestolen in Noorwegen is een unieke excursie. De beste manier om deze unieke plek te zien is bij zonsopgang. De Preikestolen in de machtige Noorse fjorden staat al jaren op mijn Bucket List. Maar ook lees ik over drukte en dus kwam het er niet van. Totdat ik hoorde over de Sunrise hike to Preikestolen. Dat klinkt erg goed. Dus ga ik op pad in het hart van Noorwegen; middenin in de nacht. Dit zijn de beste tips voor de wandeling naar Preikestolen.

Boven het Lysefjord torent een 605 meter hoge klif. Maak kennis met de Preikestolen, in het Nederlands De Preekstoel. De bovenkant van dit opmerkelijke plateau in de fjorden is 25 meter in het vierkant. Het is nagenoeg vlak, zodat je er kunt lopen. Dit is een bijzondere plek met een weergaloos uitzicht. Wat zeker bij zonsopgang het geval is.

Hoe ziet de wandeling naar de Preikestolen er uit?

De meeste mensen gaan in de ochtend op pad en komen dan rond de lunch aan bij de Preikestolen. De wandeling naar de zonsopgang’ is zo’n 6 kilometer lang; anderhalf uur tot twee uur enkele reis. En het uitzicht is meestal alle moeite meer dan waard.

Mede daarom is de Preikestolen met ruim 200.000 wandelaars per jaar de populairste wandeling in Noorwegen. Het kan hier wel druk worden, dan is de magie wel weg. Maar er is gelukkig een alternatief.

Hoe vermijd ik de vele toeristen op de Preikestolen?

Onderweg in het halfdonker. ©Corno van den Berg

Overdag is het erg druk op de route. Sinds een aantal jaren is er een zogeheten sunrise hike. Wat betekent dat je de zonsopgang kunt meemaken op de Preikestolen. Dit is de moeite waard, zelfs als het bewolkt is. Wolken kunnen een extra dimensie geven aan je bezoek merkte ik al snel.

Check vooraf het weer voor de dag, zodat mist of regen het niet verpest. Dat heb ik ook gedaan; volgens de weersverwachting zou het bewolkt worden met een kans op zonneschijn. Helaas heb ik weinig ruimte om later te gaan in mijn rondreis door Noorwegen, dus ik ga gewoon op pad.

Met een gids ga je op pad in het donker. Je krijgt een zaklamp, al kun je deze zelf ook meenemen. Het pad voert omhoog, al kan ik niet al te veel zien. Maar de dageraad is magisch, als het eerste licht zichtbaar wordt. Ik ga meer en meer ontwaren, waarbij het landschap langzaam zichtbaar wordt.

Mist…

Preikestolen in dichte mist.... ©Corno van den Berg

Het is inmiddels half vijf in de ochtend. Als ik boven kom zie ik maar één ding: dichte mist. Ik baal, maar ik kan ook wel genieten van de dikke plukken wolken die voorbij komen. Het geeft alles een unieke sfeer. Ik heb een ontbijt mee, zoals wat eten en water. Ook een kan met warme koffie is extra lekker.

Mijn gids zegt dat dit kan gebeuren. Het is Moeder Natuur die hier heerst. We wachten een uur, maar het klaart niet op. Het is tijd om terug te gaan. De gids van Outdoorlife Norway laat foto’s zien van de dag ervoor. Die wil ik jullie niet onthouden.

De beste foto's van Preikestolen

Opmerkelijk is overigens dat deze plek geen hek heeft. Over de rand kijk je honderden meters diep het fjord in. En dat is niet het enige. Nabij Preikestolen zijn in de afgelopen eeuwen verschillende van dit soort immense rotsblokken afgebroken. Alleen Preikestolen dus niet. Al zie je wel een enorme barst op de grond, kijk maar.

Overnachten in de buurt

De meeste reizigers slapen in Stavanger, al zijn er ook alternatieven. In deze populaire regio vind je diverse hotels, campings, bed & breakfasts en appartementen. Je kunt ze eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd bij, want dit is een populair gebied. 
Bekijk de leukste accommodaties in de buurt

Hoe boek ik de Preikestolen excursie?

Preikestolen ligt op 1 uur rijden van de stad Stavanger. Vanuit deze stad vertrekken de meeste excursies. Vanuit Denemarken kun je eenvoudig met de veerboot naar Stavanger met bijvoorbeeld Fjord Line.
Meer informatie: Sunrise hike

Meer artikelen over de Noorse Fjorden