Het is een wandeling van zo’n 6 kilometer (anderhalf uur enkele reis), maar het uitzicht is alle moeite meer dan waard. De Preikestolen (de Preekstoel) is een klif die 605 meter boven het Lysefjord uit torent. Neem een picknick mee en check vooraf het weer voor de dag, zodat mist of regen het niet verpest.

Dit is met ruim 100.000 wandelaars per jaar de populairste wandeling in Noorwegen. Dus het kan hier wel druk worden. En dan is de magie wel weg. Maar er is een alternatief. Een zeer goed alternatief.

Er is een zogeheten ‘sunrise hike’, waarbij je de zonsopgang kunt meemaken op de Preikestolen. Zelfs als het behoorlijk bewolkt is… Wat zelfs een extra dimensie kan geven aan je bezoek.

Je gaat ’s nachts op pad met een gids. In het donker, al begint het snel te schemeren. Langzaam zie je de contouren van de omgeving. En als je op de top staat, zie je het licht worden boven de fjorden.

Opmerkelijk is overigens dat deze plek geen hek heeft. Over de rand kijk je honderden meters diep het fjord in. En dat is niet het enige. Nabij Preikestolen zijn in de afgelopen eeuwen verschillende van dit soort blokken afgebroken. Ook bij Preikestolen zie je een enorme barst op de grond, kijk maar.

In de vroege ochtend kan het nog fris zijn, dus kleed je goed aan. Het kan ook wat glad zijn door de regen, dus goede wandelschoenen zijn wel een vereiste. Maar deze trip kan maar zo het hoogtepunt zijn van je hele reis naar Noorwegen.

Hoe kom ik er?
De rots ligt op 2 uur rijden van Stavanger. Dit is waar de meeste excursies vertrekken.

Meer informatie: outdoorlifenorway.com/product/preikestolen-sunrise-hike/

Wandelen