Waarom moet ik hier heen?

De Preikestolen (of Preekstoel) is een klif die 605 meter boven het Lysefjord uit torent. De bovenkant van dit opmerkelijke plateau is 25 meter in het vierkant en nagenoeg vlak. Een bijzondere plek met een bijzonder uitzicht. Zeker bij zonsopgang.

Al jaren staat de Preikestolen op mijn Bucket List. Maar ook lees ik over drukte en dus kwam het er niet van. Totdat ik hoorde over de ‘Sunrise hike to Preikestolen’. En dat klinkt erg goed. En dus ga ik op pad; middenin in de nacht.

Preikestolen in dichte mist....
Dit is mijn uitzicht: Preikestolen in dichte mist…. Corno van den Berg

De ‘wandeling naar de zonsopgang’ is zo’n 6 kilometer lang; anderhalf uur tot twee uur enkele reis. En het uitzicht is -meestal- alle moeite meer dan waard. De Preikestolen (de Preekstoel) is een klif die 605 meter boven het Lysefjord in Noorwegen uit torent.

Preikestolen is met ruim 200.000 wandelaars per jaar de populairste wandeling in Noorwegen. Dus het kan hier wel druk worden. En dan is de magie wel weg. Maar er is een alternatief. Een zeer goed alternatief.

Er is een zogeheten ‘sunrise hike’, waarbij je de zonsopgang kunt meemaken op de Preikestolen. Zelfs als het behoorlijk bewolkt is… Wat zelfs een extra dimensie kan geven aan je bezoek.

Neem een ontbijt (met wat eten en water) mee en check vooraf het weer voor de dag, zodat mist of regen het niet verpest. Dat heb ik ook gedaan; het wordt bewolkt met een kans op zonneschijn. Maar ik heb weinig keus in mijn rondreis.

Onderweg in het halfdonker.
In het halfdonker begon het nog goed. Corno van den Berg

Je gaat ’s nachts op pad met een gids. In het donker, de hoofdlamp is noodzakelijk. Al begint het snel te schemeren. Langzaam zie ik de contouren van de omgeving. ,,En als je op de top staat, zie je het licht worden boven de fjorden,” aldus de gids. Al heb ik pech…

Het is inmiddels half vijf in de ochtend. Als ik boven kom zie ik maar één ding: dichte mist. Ik baal, maar ik kan ook wel genieten van de dikke plukken wolken die voorbij komen. Het geeft alles een unieke sfeer.

Mijn gids zegt dat dit kan gebeuren. Het is Moeder Natuur die hier heerst. We wachten een uur, maar het klaart niet op. Het is tijd om terug te gaan. De gids laat foto’s zien van de dag ervoor. Die wil ik jullie niet onthouden…

Opmerkelijk is overigens dat deze plek geen hek heeft. Over de rand kijk je honderden meters diep het fjord in. En dat is niet het enige. Nabij Preikestolen zijn in de afgelopen eeuwen verschillende van dit soort immense rotsblokken afgebroken. Alleen Preikestolen dus niet. Al zie je wel een enorme barst op de grond, kijk maar.

Hoe kom ik er?
De rots ligt op 1 uur van Stavanger. Dit is waar de meeste excursies vertrekken. Vanuit Denemarken kun je eenvoudig met de veerboot naar Stavanger met Fjord Line.

Meer informatie: outdoorlifenorway.com/product/preikestolen-sunrise-hike/

Corno’s reistips:
Let op:
In de vroege ochtend kan het nog fris
zijn, dus kleed je goed aan. Het kan
ook wat glad zijn door de regen, dus
goede wandelschoenen zijn wel een
vereiste. Maar deze trip kan maar zo
het hoogtepunt zijn van je hele reis
naar Noorwegen.
 
Beste tijd:
Je kunt deze trip doen van eind april
tot eind oktober, afhankelijk van het
weer.

 
Meer informatie: Preikestolen

Gesponsord door:

 

 

Wandelen