Turkse vuilnismannen maken bibliotheek van weggegooide boeken

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Turkse vuilnismannen maken bibliotheek van weggegooide boeken

Een paar vuilnismannen in de Turkse hoofdstad Ankara zagen met lede ogen aan hoeveel boeken er wekelijks worden weggegooid. Dus bedachten deze mannen een plan. Ze gingen bij veel vuilniszakken opletten of ze boeken voelden. Als ze nog in goede staat zijn haalden ze de boeken er uit.

Dit is een wonderlijk verhaal uit Turkije. Vuilnismannen in de hoofdstad Ankara zoeken bij het afval goede boeken en willen een bibliotheek maken. Maar waar laat je tientallen boeken? In het afvaldepot was een ruimte die niet werd gebruikt.

Hun manager liet ze de boeken daar neer leggen. Dit was in eerste instantie voor de vuilnismannen zelf. Zodat ze bijvoorbeeld bij de lunchpauze een boek konden gaan lezen. Maar de collectie groeide snel.

Meer en meer collega’s kwamen langs. En ook boekenliefhebbers wilden langs komen. Waarna de initiatiefnemers een hal inrichten waar mensen de boeken kunnen zien en lezen. Nu komen veel lokale bewoners naar de bibliotheek, die met name op sociale media veel aandacht krijgt. En terecht, toch?

Bekijk de mannen en hun bibliotheek in Turkije: