blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Unieke visdeurbel in Utrecht te volgen via live video!

Sinds begin maart is de Visdeurbel weer live. Dit unieke project startte in 2021 om de vismigratie in de regio Utrecht te helpen. Vismigratie? Ja, ook in ons land ken je een migratie van diverse soorten vissen, en dan is het niet alleen de paling. Vanaf maart, maar vooral in april, komt de vistrek echt op gang. Het is uniek in de wereld. Vorig jaar werd de bel maar liefst 32.000 keer ingedrukt om de vissen te helpen.

De Visstrek in Nederland

Ieder voorjaar zwemmen duizenden vissen naar de Kromme Rijn. Dit doen ze vanaf de Vecht en zwemmen dan via de Oudegracht midden in de stad. Ze doen dit in hun speurtocht naar een plek om eitjes te leggen. De dieren willen zich voort te planten, iets wat ze genetisch hebben meegekregen. Een van de sta-in-de-wegs is de Weerdsluis. Deze sluis vormt de verbinding tussen de Vecht en de Stadsbuitengracht in het centrum van de stad. In het voorjaar gaan de sluisdeuren niet vaak open, zodat de vissen moeten wachten.

Hoe werkt de Visdeurbel?

Onderzoekers hingen daarom in 2021 een camera onderwater bij de sluis. Ook maakten ze afspraken met de sluiswachters. Als mensen vissen in beeld zien kunnen ze op een knop drukken, die in contact staat met de sluiswachters. Zodra zij het seintje krijgen openen zij de sluis. Waarna de vissen hun trektocht kunnen vervolgen.

Dit kun je doen op de website van de Visdeurbel (zie hieronder). Het is een eenvoudig, maar zeer doeltreffend middel. Daarom is ook dit jaar de Visdeurbel weer live. En kun je dus helpen diverse soorten vissen hun trektocht te vervolmaken. Iets wat duizenden mensen al hebben gedaan. Jij ook?

Welke vissen kan ik zien?

Als je de live beelden bekijkt kun je diverse soorten vis zien die in ons land voor komen. Dit zijn de meest voorkomende: snoek, baars, winde, ruisvoorn, kolblei, blankvoorn, brasem, snoekbaars, paling en alver.

Wanneer kan ik de meeste vissen zien?

De meeste vissen vroeg in de dag of aan het einde van de dag actief. Het beste kun je bij dagraad of in de schemering kijken. Al zag ik ook overdag vissen voorbij zwemmen. Bijzondere soorten als de paling en de snoekbaars, die zie je vooral ’s nachts. Al moet je wel geluk hebben. Vanaf half april komt de vistrek echt op gang, dan kun je opvallend veel vissen voorbij zien zwemmen. Een bijzonder gezicht in ons land, toch?

Bekijk live de beelden

Meer informatie: visdeurbel.nl