Moet ik gaan vliegen? Vragen en antwoorden over corona in het vliegtuig

Kan ik nog vliegen terwijl het corona-virus op veel plekken nog rond waart? Ik krijg diverse vragen over het corona, bijvoorbeeld over het reizen op zich. Want veel mensen zien het vliegtuig als een potentiële bron. En terecht.

Ik twijfel of ik nu wel in een vliegtuig moet stappen. Je kunt talloze maatregelen nemen om het risico te beperken. De keuze of je gaat vliegen maak je zelf.

Het toonaangevende New York Times vroeg aan diverse wetenschappers wat de beste tips zijn om te gaan vliegen. Zodat je niet besmet raakt, maar ook het virus niet verder verspreidt. En toch je reis kunt maken.

Ik heb de belangrijkste vragen en antwoorden voor jouw komende vlucht samen gevat. Volgens Andrew Mehle, hoofddocent medische microbiologie en immunologie aan de Universiteit van Wisconsin, loop je zo de minste kans op besmetting. Dit zijn ze:


Tips voor het vliegen in corona-tijd:

Tip 1: Een van de beste tips is deze: Raak je gezicht zo min mogelijk aan. Veel mensen doen dat vaak, maar weten dat niet. Het virus kan via je neus of ogen in je lichaam komen. Waardoor je besmet raakt Zorg dus dat je handen je gezicht niet aanraken. 

Tip 2: Ook kun je het beste desinfecterende doekjes meenemen en deze gebruiken. Neem er genoeg mee, want je hebt ze nodig tijdens de vlucht.

Vraag: Kan ik corona krijgen van de airco in het vliegtuig?

Nee, het virus wordt op twee manieren verspreid. Als eerste via hoesten en niezen, waardoor kleine deeltjes in de lucht komen. Ten tweede via besmette stoelen, tafeltjes en meer.

Oh, en de gordel die je vast moet maken. Waardoor je het virus op je handen krijgt. Ook dan ben je nog niet besmet, maar wel als je bijvoorbeeld in je ogen wrijft. Of veel aan je gezicht zit.

Vraag: Hoe hou ik mijn handen schoon?

Je moet je handen geregeld wassen als je gaat vliegen. Dit kun je het beste al doen op de luchthaven. En in het vliegtuig nog een keer. Was je handen met water en zeep voor minimaal 20 seconden. Hoe vaker hoe beter. Let alleen wel op dat je geen besmette toiletspullen aanraakt.

Vraag: Is mijn stoel in het vliegtuig veilig?

Nee. Ook al doen vliegtuigmaatschappijen er veel aan om je stoel zo schoon mogelijk te houden. Je kunt het beste zelf desinfecterende doekjes meenemen. En daarmee de achterkant van de stoel voor je schoon maken.

Net als de leuningen en natuurlijk het tafeltje. Oftewel alle harde onderdelen om je heen. Was daarna je handen.

Vraag: Wat is de beste plek in het vliegtuig?

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een stoel bij het raam minder contact hebben met zieke mensen dan andere mensen in het vliegtuig. Er zijn diverse onderzoeken gepleegd naar griep, dat zich bijna hetzelfde gedraagt. Waarbij mensen bij het raam veel minder werden geïnfecteerd. 

Het beste kun je daarbij zo stil mogelijk zitten. Dus relaxen is het devies. Zorg ook dat je genoeg drinkt, neem water mee in het vliegtuig. 

Vraag: Kan ik naar het toilet in het vliegtuig?

Ja, maar let wel op. Zoals bekend is de wc in een vliegtuig niet de meest schone plek. Het advies is dan ook om met een desinfecterende doekje de deur te openen. En dan met het doekje of een papieren handdoek de kraan open te draaien. En weer dicht.

Vraag: Helpt een mondkapje?

Niet echt. KLM Health Services directeur Brinio Veldhuijzen van Zanten gaf al eerder aan dat het niet helpt. Het werkt alleen bij iemand die het corona-virus draagt. Zodat hij of zij het virus minder kan verspreiden. 

Daarnaast zitten veel mensen met hun handen aan het mondkapje waardoor ze ongemerkt het virus naar hun gezicht brengen. Met mogelijk grote gevolgen. maar als het verplicht is moet je wel een mondkapje dragen.

Vraag: Wat kan ik doen op de luchthaven zelf?

De luchthaven zelf is schoner dan het vliegtuig. Maar ook hier kun je het beste met desinfecterende doekjes naar het toilet gaan. En de plek war je gaat zitten schoon maken.

Iets wat je inmiddels ook veel ziet op luchthavens. Het beste kun je achten op een rustige plek, waar minder mensen zijn.