Gouden Tijger gespot door fotograaf in India

De fotograaf Gaurav Ramnarayanan maakte recent foto's en video's van een extreem zeldzame gouden tijger. Hij spotte het dier op een safari in het beroemde Kaziranga Nationaal Park in India. De gouden tijger is, net als de witte tijger, een bijzondere mutatie die door mensen bijna nooit wordt gezien. De foto's en video's van het unieke dier gaan nu de wereld over via social media. De fotograaf plaatste foto's van de gouden tijger op Instagram.

Blonde strepen in plaats van zwarte

Ramnarayanan werd naar aanleiding van zijn posts op sociale media geïnterviewd door CNN. Hij vertelde hoe hij de tijger tegen kwam in de natuur. „In eerste instantie zag hij er echt wit uit en leek hij niet op een normale tijger. Ik heb genoeg tijgers gezien om me direct te realiseren dat deze tijger niet normaal was.”

Hij pakte zijn camera en begon foto's te maken en te filmen. Hij zag dat het roofdier opvallend blonde strepen heeft. Het dier kwam langzaam op hem af, maar niet om aan te vallen. ,,De gouden tijger was op pad om zijn territorium af te bakenen en ging daar rustig mee door," aldus de fotograaf.

Het bijzondere Kaziranga National Park

Het immense Kaziranga National Park is vooral bekend door een ander dier: de Indische neushoorn. Deze wordt hier geregeld gesport door bezoekers. Tijgers worden in dit natuurpark zelden gezien, aangezien de dieren opvallend schuw zijn. Er leven tientallen tijgers, maar meestal zie je alleen de afdrukken de van immense poten.

In Kaziranga kun je op safari in een jeep met een gids die ook meteen de tracker is. Waarbij je kans hebt op allerlei prooidieren van de tijger zoals diverse soorten herten, maar ook apen en veel vogels kun je spotten. Al willen alle bezoekers vooral een tijger zien.

Wat is een Gouden Tijger?

Volgens wetenschappers is een gouden tijger in het wild slecht nieuws voor deze roofdieren. Deze dieren zijn geen ondersoort, maar het resultaat van een genetische mutatie. Wat in kan houden dat er sprake is van inteelt. Deze mutaties komen namelijk vaker voor bij tijgers in gevangenschap. Dit komt vooral omdat deze dieren vaker aan elkaar verwant zijn.

Dus het zien van een witte tijger, en dus ook een gouden tijger, kan voor problemen zorgen. Door allerlei maatregelen denken biologen dat de witte tijger inmiddels is het wild is uitgestorven. Naar schatting leven er wereldwijd nog wel 200 witte tijgers in gevangenschap.

De gouden tijger is veel zeldzamer dan de witte tijger. In gavenganschap zijn er zo'n dertigtal dieren met deze bijzondere vacht. Kaziranga National Park is het enige park waar deze dieren in het wild zijn gezien. Het zou gaan om vier gouden tijgers. Maar meer onderzoek is nodig om te bepalen of dit komt door inteelt of niet.

Bekijk de video van de gouden tijger