Waarom moet ik hier heen?

Het Geirangerfjord is het meest bekende fjord van Noorwegen. De reden is simpel; dit fjord herbergt veel watervallen. Alle watervallen hebben namen gekregen. Zo kun je hier de ‘De Syv Søstrene’ (De zeven zusters), ‘Brudesløret’ (Bruidssluier) en de ‘Friar’ (Vrijer) vinden.

Het Geirangerfjord verkennen

Het machtige Geirangerfjord.
Het machtige Geirangerfjord. Corno van den Berg

Het Geirangerfjord is ‘slechts’ een 15 kilometer lange arm van het enorme Storfjord. Maar het is wel een van de meest indrukwekkende die je in de Noorse fjorden kunt vinden. Ik ga hem zowel met de auto als per veerboot verkennen.

De wereldberoemde Seven Sisters-waterval.
De wereldberoemde Seven Sisters-waterval. Corno van den Berg

Wandelen in de Geirangerfjord

Ik had me vooraf goed ingelezen. Je kunt dit fjord op diverse manieren beleven. Via diverse wandelpaden op de oever, alsook op groter hoogte met weidse uitzichten over het fjord. Daar begin ik mee. Er zijn talloze routes. Ik begin boven op de berg, omdat ik wil uitkijken over het fjord.

Het Geirangerfjord gezien van bovenaf.
Het Geirangerfjord gezien van bovenaf. Corno van den Berg

Met de boot, maar welke?

Ook een goede manier is per boot, waarbij je langs alle watervallen vaart. En die zijn groter dan je verwacht. Zo’n tocht kan met de ‘gewone’ veerboot, een cruise met de Hurtigruten; de oude postboot. Ook kun je hier kajakken, waardoor je je nog nietiger voelt bij zoveel natuurgeweld.

Het uitzicht vanaf de veerboot.
Het uitzicht vanaf de veerboot. Corno van den Berg

Ik neem de veerboot, die hier dagelijks vaart. Wat een unieke belevenis is. Hij vaart van Geiranger naar Hellesylt (en terug) tussen 1 mei en 31 oktober. De cruiseschepen, zoals de Hurtigruten komen hier ook in de winter.

Als ik aankom is het bewolkt, ik voel zelfs wat miezerregen. En zelfs dan is het mooi. Dit is Noorwegen; vier seizoenen in een dag is heel gewoon.

Maar tijdens de overtocht (of eigenlijk doortocht) breekt de hemel open en laat de zon zich zien. Waardoor er een bijzonder lichtspel te zien is. Elke foto is raak. Met name die van de wereldberoemde Seven Sisters Waterval. Al leg ik ook af en toe de camera weg, want genieten is hier het sleutelwoord.

De eerste zonnestralen breken door.
De eerste zonnestralen breken door. Corno van den Berg

Bereid je reis goed voor:

Het weer in Noorwegen kan per uur verschillen. Zelfs als de weersverwachting goed is, kan het hier onweren en regen. Bereid je dus goed voor met je kleding en je eten en drinken. Zeker als je gaat wandelen. De routes zijn erg goed aangegeven, dus verdwalen is er niet snel bij.

Het kan hier erg druk worden met toeristen. Daarom is het zinvol om je tickets voor de veerboot vooraf te reserveren. Zeker in de weekenden en vakanties.

Hoe je het fjord ook beleeft, je zult begrijpen waarom het Geirangerfjord tot de mooiste van Noorwegen wordt gerekend. Het is dan ook terecht dat dit fjord, tezamen met het extreem smalle Nærøyfjord, sinds 2005 op de prestigieuze Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Corno’s reistips:
Beste tijd:
Het Geirangerfjord is het gehele jaar
door te bezoeken. Persoonlijk vind ik
het voorjaar (mei-half juni) de beste
tijd. Dan ligt er nog sneeuw en zijn
de watervallen op volle sterkte.

Hoe kom ik hier?
Zowel Geiranger (als Hellesylt) is
per weg eenvoudig te bereiken.

 
Meer informatie:
Ontdek Geirangerfjord

Gesponsord door: