Geirangerfjord

Het mooiste fjord van Noorwegen?

Het Geirangerfjord is het meest bekende fjord van Noorwegen. Dit fjord is eenvoudig te bereiken en biedt goede mogelijkheden om dit natuurwonder te zien tijdens een excursie. Zowel vanaf het water als vanaf de kant. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van het Geirangerfjord.

Het Geirangerfjord is ‘slechts’ een 15 kilometer lange arm van het enorme Storfjord. Maar het is wel een van de meest indrukwekkende die je in de Noorse fjorden kunt vinden. Ik ga hem zowel met de auto, te voet en per veerboot verkennen.

Dit fjord herbergt veel watervallen. Alle watervallen hebben namen gekregen. En ze zijn allemaal gemakkelijk te zien vanaf het water. Een boottocht is dus hiervoor wel het meest geschikt.

De Seven Sisters

Het uitzicht vanaf de veerboot. ©Corno van den Berg

De Zeven Susters, of Syv Søstrene in het Noors, zijn de meest bekende watervallen in het Geirangerfjord. Ondanks de nam zijn het niet altijd zeven watervallen die je kunt zien. In de zomer zijn er vaak nog maar drie of vier over. Terwijl er na een regenbui wel twintig zusters kunnen zijn. Het water stort zich hier van ongeveer 250 meter hoogte naar beneden. De watervallen liggen halverwege de overtocht en zijn erg goed zichtbaar.
Bekijk mijn tips voor de Seven Sisters Waterval

Bruidssluier

De Bruidssluier heet Brudesløret in het Noors, maar wordt ook wel Bridal Veil genoemd. Deze waterval vind ik zelf het mooist: Hij is maar liefst 300 meter hoog. Hij is erg sierlijk en laat zich goed fotograferen.

De Vrijer

De Vrijer is een beroemde waterval in het fjord. Friaren zoals de Noren hem noemen is maar liefst 440 meter hoog. Hij is eerst smal, maar waaiert uit zodra hij de eerste rotsen raakt. Je vindt deze waterval aan de overkant van de Zeven Zusters. Hij zit wat verscholen, dus je moet wel goed opletten.

Skageflå

Skageflå is een historische bergboerderij op de steile berghellingen van het Geirangerfjord. Je kunt naar deze bergboerderij wandelen, die zo'n 270 meter boven het fjord ligt. Het uitzicht is magisch over het fjord en de Seven Sisters waterval. Dit is een populaire plek voor foto's en video's. Deze wandeling kun je alleen doen per boot, waarna je een steile klim moet maken naar de boerderij. Je vindt Skageflå in de gemeente Stranda in de provincie Møre og Romsdal.

Wandelen in de Geirangerfjord

Ik had me vooraf goed ingelezen. Je kunt dit fjord op diverse manieren beleven. Via diverse wandelpaden op de oever, alsook op groter hoogte met weidse uitzichten over het fjord. Daar begin ik mee. Er zijn talloze routes. Ik begin boven op de berg, omdat ik wil uitkijken over het fjord. 

De wandelroute dwaalt door het bos met her en der uitkijkpunten. Waaronder ook op een van de weinige weides, waarop enkele houten schuren staan. Wandelen is de beste manier om dit gebied te verkennen, maar zonder een tocht met de veerboot voelt het niet helemaal af.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Overnachten in het Geirangerfjord

De Geirangerfjord is op elk moment van de dag fraai. Ik bleef in de regio meerdere nachten slapen en vond de zonsondergang en zonsopgang magisch. Er zijn diverse kleine hotels, knusse bed & breakfasts en handige appartementen online te boeken. Wees er wel op tijd bij, want dit gebied is ongekend populair. 
Bekijk de leukste accommodaties in de buurt

Met de boot: Hurtigruten of veerboot?

Ook een goede manier om dit fjord te verkennen is per boot, waarbij je langs alle watervallen vaart. En die zijn groter dan je verwacht. Zo’n tocht kan met de ‘gewone’ veerboot, maar ook via een cruise met de Hurtigruten. Dit is de oude postboot. 

Dit zijn de verschillen tussen de veerboot en de Hurtigruten. De veerboot is meestal vol en heeft een beperkte open ruimte waar je foto’s kunt maken. Maar je kunt wel eenvoudig met je auto aan boord en dan je reis bij de volgende haven vervolgen. Daarnaast krijg je uitleg via de intercom, wat zowel leuk als irritant kan zijn. Maar je weet wel hoe elke waterval heet en hoort het een en ander over de geschiedenis van dit gebied.

Bij de Hurtigruten heb je veel meer plekken om in de open lucht te staan en foto’s te maken. Ook hier sta je tussen de toeristen, maar voelt het niet zo druk aan. Een ander voordeel is dat veerboot vaker op de dag vaart, waardoor je meer opties hebt.

Het machtige Geirangerfjord. ©Corno van den Berg

Kajakken in het Geirangerfjord

Wil je liever optimale vrijheid? Ga hier dan kajakken, waardoor je je nog nietiger voelt bij zoveel natuurgeweld. Vanuit het dorp Geiranger worden tochten georganiseerd. Hou er wel rekening dat de kloof veel groter is dan hij lijkt en je dus wel een stukje moet peddelen. En dat het weer kan omslaan, zorg dus dat je goede kleding bij je hebt.

Ik neem de veerboot, die hier dagelijks vaart. Wat een unieke belevenis is. Hij vaart van Geiranger naar Hellesylt (en terug) tussen 1 mei en 31 oktober. De cruiseschepen, zoals de Hurtigruten komen hier ook in de winter.

Als ik aankom is het bewolkt, ik voel wat miezelregen. En zelfs dan is het mooi. dus blijf ik gewoon buiten staan. De regenjas mag zijn werk doen. Al zie ik wel een zonnetje in de verte. Maar tijdens de overtocht (of eigenlijk doortocht) breekt de hemel open en laat de zon zich zien. 

Waardoor er een bijzonder lichtspel te zien is. Elke foto is raak. Met name die van de wereldberoemde Seven Sisters Waterval. Al leg ik ook af en toe de camera weg, want genieten is hier het sleutelwoord. Dit is Noorwegen; vier seizoenen in een dag is heel gewoon.

Het Geirangerfjord van boven…. ©Corno van den Berg

Uitkijkpunt Geirangerfjord

Als je aan komt rijden naar het dorp Geiranger slingert de weg van boven naar beneden. Boven zie je een uitkijkpunt met de naam Ørnesvingen. Vanaf hier heb je een mooi overzicht hebt over het eerste deel van het fjord. Dat tevens het smalste is. Perfect voor een foto. Met wat geluk zie je een veerboot en dan pas zie je hoe immens de kloof is. En hoe klein het schip.

Bereid je reis goed voor

Het weer in Noorwegen kan per uur verschillen. Zelfs als de weersverwachting goed is, kan het hier onweren en regen. Bereid je dus goed voor met je kleding en je eten en drinken. Zeker als je gaat wandelen. De routes zijn erg goed aangegeven, dus verdwalen is er niet snel bij. 

Het kan hier erg druk worden met toeristen. Daarom is het zinvol om je tickets voor de veerboot vooraf te reserveren. Zeker in de weekenden en vakanties.

Hoe je het fjord ook beleeft, je zult begrijpen waarom het Geirangerfjord tot de mooiste van Noorwegen wordt gerekend. Het is dan ook terecht dat dit fjord, tezamen met het extreem smalle Nærøyfjord, sinds 2005 op de prestigieuze Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Meer artikelen over de Noorse Fjorden