Waarom moet ik hier heen?

Het wonderlijke Svart Hotel is rond en biedt 360 graden zicht op de Noorse fjorden. Het duurzame architectenbureau Snøhetta heeft een nieuw concept gelanceerd: Een wonderlijk rond hotel in een meer in de Noorse fjorden. Het Svart hotel opent in 2021 haar deuren.

Het Svart Hotel in de Noorse Fjorden is anders. Het duurzame architectenbureau Snøhetta heeft een nieuw concept gelanceerd: Een wonderlijk rond hotel in een meer in de Noorse fjorden. Met uitzicht op een gletsjer en, het is duurzaam. Sterker nog; het is ‘s werelds eerste ‘energiepositieve’ hotel. Oftewel een hotel dat energie opwekt in plaats van verbruikt.

Svart Hotel in Noorwegen
Svart is ‘energiepositief’.

Uniek duurzaam hotel in Noorwegen

Hotel Svart komt aan de voet van Svartisen te liggen, een gletsjer in het relatief onbekende Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen in Noorwegen. Svart verbruikt volgens de makers 85 procent minder energie dan een normaal hotel.

Beste hotel in Noorwegen
In de winter kun je hier met geluk het Noorderlicht zien.

Heerlijk uitzicht

Vanuit het hotel heb je een uitzicht van 360 graden op de Holandsfjord. Het diepblauwe gletsjerijs en de berg Almlifjellet roepen om te worden verkend.

Svart is uniek in Noorwegen
Architectonisch is Svart Hotel een magische plek.

Het dak van het hotel wordt volgens de architecten volledig bekleed met zonnepanelen. Door de ronding van het gebouw wordt de maximale hoeveelheid zonlicht opgevangen. Elektriciteit wordt daarnaast geproduceerd met waterkracht – uit stromend water opgewekte energie.

Noorderlicht en midzomernachtzon

Volgens de bouwers heb je hier in de winter kans op het machtige Noorderlicht, terwijl het in zomer tijdens de Midzomernachtzon nauwelijks donker wordt.

Waar ligt het Svart Hotel?

Dit natuurgebied ligt in het midden van Noorwegen; ten zuiden van de stad Bodø. Het hotel ligt net boven de Arctische Cirkel.

Wanneer gaat het hotel open?

Svart Hotel opent volgens planning in 2021 haar deuren. Ik wil er wel heen, jij?

Volg de ontwikkelingen op de voet: Svart Hotel

Ook leuk: Eerste onderwater restaurant in Noorwegen

Het architectenbureau Snøhetta is trouwens ook verantwoordelijk voor een ander uniek concept: Het eerste onderwater restaurant in Noorwegen.