Waarom moet ik hier heen?

De Lofoten zijn ideaal voor wandelingen. Je kunt uit talloze wandelroutes kiezen, die variëren van een uur tot meerdere dagen. Maar zeker is dat je dit unieke landschap ook van bovenaf moet beleven...

Genieten van het uitzicht.
Genieten van het uitzicht. Corno van den Berg

De Lofoten zijn uniek door de steile bergen die grenzen aan zee. Vanaf de grond zijn deze bergen al imposant. Maar wie en van de vele wandelingen naar een bergpiek neemt zal worden beloond met een ongekend uitzicht.

Ik heb er drie gedaan, die varieerden van twee uur (heen en terug) tot 3,5 uur (retour). Het merendeel van de wandelingen op de Lofoten is niet extreem lang.

Onderweg kom ik een groep schapen tegen.
Onderweg kom ik een groep schapen tegen. Corno van den Berg

De reden is simpel: de meeste bergen zijn ‘slechts’ 300 tot 500 meter hoog. Al heb je ze ook van 1.100 meter. De keuze is aan jou.

Op de eilanden vind je meer dan 100 wandelingen naar een bergtop. Sommige kijken uit over de vele eilanden, of over het ruige binnenland, anderen over een strand of een stad (of dorp). Meestal is het een combinatie.

Een wandelaarster drinkt van een gletsjerwaterval.
Een wandelaarster drinkt van een gletsjerwaterval. Corno van den Berg

De eerste doe ik tussen de dorpen Svolvaer en Kabelvag. Het regent zachtjes, terwijl de bergen in mist zijn gehuld. Het uitzicht is beperkt, maar wel ongekend mystiek. Flarden mist vliegen voorbij. dit is zoals ik de Lofoten verwacht.

De tweede wandeling doe ik langs de E10. De precieze plek weet ik niet, maar een parkeerplaats was genoeg. Vandaar volgde ik een klein pad omhoog. Een van de routes die geen naam hebben goed te doen zijn. Maar als ik boven kom is alles dichtgetrokken. Helaas.

Een van de wandelingen bij Svolvaer.
Een van de wandelingen bij Svolvaer. Corno van den Berg

De beste wandeling heb ik voor het laatste bewaard. Kvalvika is een strand dat alleen te voet is te bereiken. Eigenlijk is het zelfs een dubbel strand.

En ik klim daarna nog omhoog naar de steile rand om een beter beeld te krijgen. De tentjes bij het strand zijn extreem klein; de bergen immens groot. Zelfs de stranden zijn heel groot… Wat een uitzicht.

De schoonheid van Kvalvika.
De schoonheid van Kvalvika. Corno van den Berg

Nog wat tips voor wandelingen op de Lofoten: Svolværgeita (èèn van de bekendste, maar alleen voor klimmers), Reinebringen, de Hermannsdalstinden Summit en van Nusfjord naar Nesland zijn beroemd.

Corno’s reistips:

 
Beste tijd:
Wandelen naar een bergpiek kan vanaf het voorjaar, al begint het voorjaar hier pas half juni. In de winter kun je trouwens ook omhoog met ski’s lopen en dan naar beneden skiën.
 
Hoe kom ik er?
De beste informatie kun je krijgen bij de diverse lokale VVV’s in bijvoorbeeld Svolvaer, Reine en diverse andere dorpen. Ook weten ze de status van de paden; bijvoorbeeld of ze heel erg nat zijn of dat er nog sneeuw ligt.
 
Let op!
Wees voorbereid op het weer dat ineens kan omslaan. Zorg dat je kleding in laagjes hebt en een mobiele telefoon voor noodgevallen.

Wandelen