Wandel naar bergpiek op de Lofoten

De bergpieken zijn niet al te hoog, en bieden een fraai uitzicht

Wandelen naar de top van de bergen op de Lofoten. Ja, het is meer wandelen dan beklimmen van de bergpieken. Er is een grote keuzen aan Lofoten bergen om te beklimmen. Dit zijn de beste tips voor wandelaars die naar de top van een berg op de Lofoten willen lopen. 

Dit gebied  is uniek door de steile bergen die grenzen aan zee. Vanaf de grond zijn deze bergen al imposant. Maar wie een van de vele wandelingen naar een bergpiek neemt zal worden beloond met een ongekend uitzicht.

Ik heb tijdens mijn laatste reis naar dit deel van Noorwegen drie wandelingen gedaan. Deze varieerden in lengte van twee uur (heen en terug) tot 3,5 uur (retour). Dit is inclusief enkele stops om foto’s te maken. Waarbij ik het landschap goed in me op wilde nemen.

Genieten van het uitzicht. ©Corno van den Berg

Mooiste wandelingen in de bergen van de Lofoten

Het merendeel van de wandelingen op de Lofoten is niet extreem lang. De reden is simpel; de meeste bergen zijn ‘slechts’ 300 tot 500 meter hoog. Al heb je ze ook van 1.100 meter. De keuze is aan jou.

Op de eilanden vind je meer dan 100 wandelingen naar een bergtop. Sommige kijken uit over de vele eilanden, of over het ruige binnenland, anderen over een strand of een stad (of dorp). Meestal is het een combinatie.

Een wandelaarster drinkt van een gletsjerwaterval. ©Corno van den Berg

Svolvaer en Kabelvag

De eerste doe ik tussen de dorpen Svolvaer en Kabelvag. Het vertrekpunt is een parkeerplaats. Het regent zachtjes, terwijl de bergen in mist zijn gehuld. Het uitzicht is beperkt, maar wel ongekend mystiek. Flarden mist vliegen voorbij. Dit is zoals ik de Lofoten verwacht. Af en toe breekt het open; heerlijk.

De tweede wandeling doe ik langs de E10. De precieze plek weet ik niet, maar een parkeerplaats was genoeg. Vandaar volgde ik een klein pad omhoog. Een van de routes die geen naam hebben goed te doen zijn. Maar als ik boven kom is alles dichtgetrokken. Helaas, al geniet ik wel met volle teugen.

Een van de wandelingen bij Svolvaer. ©Corno van den Berg

Kvalvika

De beste wandeling heb ik voor het laatste bewaard. Kvalvika is een strand dat alleen te voet is te bereiken. Eigenlijk is het zelfs een dubbel strand.

En ik klim daarna nog omhoog naar de steile rand om een beter beeld te krijgen. De tentjes bij het strand zijn extreem klein; de bergen immens groot. Zelfs de stranden zijn heel groot. Wat een uitzicht.

Enkele andere leuke wandelingen

Nog wat tips voor wandelingen op de Lofoten: Svolværgeita (èèn van de bekendste, maar het laatste stuk is alleen voor klimmers), Reinebringen, de Hermannsdalstinden Summit en de tocht van Nusfjord naar Nesland zijn beroemd.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Overnachten op de Lofoten

Als je deze eilanden goed wilt verkennen heb je minimaal vier dagen (drie nachten) nodig. Ik heb er zeven geslapen bij diverse hotels en bed & breakfasts. Ook zijn er appartementen online te boeken. Wees er wel op tijd bij, want deze verblijven zijn zeer populair. Zeker in de weekenden en vakanties.

Bekijk de leukste accommodaties op de eilanden

Beste tijd

Wandelen naar een bergpiek kan vanaf het voorjaar, al begint het voorjaar hier pas half juni. In de winter kun je trouwens ook omhoog met ski’s lopen en dan naar beneden skiën.

Hoe kom ik er?

De beste informatie kun je krijgen bij de diverse lokale VVV’s in bijvoorbeeld Svolvaer, Reine en diverse andere dorpen. Ook weten ze de status van de paden; bijvoorbeeld of ze heel erg nat zijn of dat er nog sneeuw ligt.

Let op!

Wees voorbereid op het weer dat ineens kan omslaan. Zorg dat je kleding in laagjes hebt en een mobiele telefoon voor noodgevallen.

Meer artikelen over de Lofoten