Slaap in een vissershut: Rorbuer

Deze traditionele vissershutjes in Noorwegen zijn ideale plekken om te overnachten

Rorbuer, zoals ze in het Noors heten, zijn traditionele vissershutten aan het water. Ze zijn aangepast aan de moderne tijd. Met bijvoorbeeld een goed bed, verwarming, keuken met fornuis en koelkast, tv en meestal ook wifi. En jij kunt er goed in overnachten. Sterker nog, het is een belevenis merkte ik.

Een rorbu, of rorbuer in meervoud, is mijn favoriete overnachtingsplek voor Noorwegen. Met name als ik langs de Noorse kust reis. Zoals nu op de relatief onbekende Vega-eilanden, waar ik slaap in de Gardsøya Rorbuer in het noorden van de deze eilanden. Al eerder sliep ik in een rorbu op de Lofoten, alsook op Vesterålen.

Overal in Noorwegen

Wie naar de kust van Noorwegen reist zal ze vanzelf tegen komen. Wegwijzers met ‘rorbuer’ of de rode vissershuisjes zelf, die je vooral vindt in de vissersdorpen langs de kust van Noorwegen. 

Deze traditionele vissershuisjes staan aan (en soms in) het water, zodat boten er makkelijk bij kunnen. Maar wel altijd goed beschut tegen de elementen; meestal in een baai. Soms in een groep, maar ook afgelegen zodat je echt op jezelf kunt zijn.

Lofoten: Bergen, zee en rorbruer om in te slapen. ©Corno van den Berg

Deze accommodaties staan op palen in verband met hoog water. Rorbuer worden al decennialang van hout gemaakt en zijn opvallend rood gekleurd. De reden is simpel: Zodat ze ook bij slecht weer goed te zien zijn door de vissers.

Ze hebben (meestal) een balkon, waar eenvoudig de vis op kan worden gehesen uit de boten. Maar tegenwoordig is het een ideale plek om te ontbijten in de zon en te genieten van het typische Noorse landschap.

Naast rorbeurs vind je nog genoeg intacte vissershuisjes. ©Corno van den Berg

Deze cabins hebben veel moderne gemakken. Denk aan een warme douche, goede bedden, een moderne keuken met koelkast en verwarming. Vaak vind je er ook een zithoek, eettafel, televisie en wifi. En soms zelfs een sauna. Maar het meest bijzonder is vaak de locatie.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Nog een tip om te overnachten

In Noorwegen is de natuur van iedereen. Dankzij de ‘allemansretten’ heb je het recht om vrijelijk rond te zwerven en van de natuur gebruik te maken, zolang je deze maar met respect behandelt. Hierdoor kun je in Noorwegen dus ook overal kamperen!

Overnachten bij rorbu

Ik heb op diverse locaties overnacht in een rorbu. dit zijn een paar van mijn favorieten: Rorbu i Lofoten  in Leknes (op de Lofoten), maar je vindt ze ook in Alesund en in Tromso.

Wat kost het?

De prijzen variëren van 125 tot 300 euro per nacht. Ideaal voor twee tot max. zes personen. Je vindt de traditionele vissershuisjes op talloze bekende plekken zoals de Lofoten, rond steden als Tromsø en Bergen, maar ook op minder bekende plekken zoals de Vega-eilanden.

Meer artikelen over de Lofoten