Waarom moet ik hier heen?

'Rorbuer' (zoals ze in het Noors heten) zijn traditionele vissershutten aan het water. Ze zijn aangepast aan de moderne tijd. Met bijvoorbeeld een goed bed, verwarming, keuken met fornuis en koelkast, tv en meestal ook wifi.

Een ‘rorbu’ (of ‘rorbuer’ in meervoud) is mijn favoriete overnachtingsplek voor Noorwegen als ik langs de Noorse kust reis. Zoals nu op de relatief onbekende Vega-eilanden, waar ik slaap in de Gardsøya Rorbuer in het noorden van de Vega-eilanden. Al eerder sliep ik in een rorbu op de Lofoten, alsook op Vesterålen.

Dit was mijn uitzicht vanaf mijn balkon:

Mijn uitzicht vanaf het balkon van de rorbuer.
Dit is om elf uur ’s avonds met mooi zacht licht. Corno van den Berg

Vanochtend zette ik lekker verse koffie en liep het balkon op om de frisse lucht te voelen, de vogels te horen en de wolken zien te spelen met de bergen om me heen. Genietmomentjes te over. En een heerlijk begin van de dag na een goede nachtrust.

Overal in Noorwegen

Wie naar de kust van Noorwegen reist zal ze vanzelf tegen komen. Wegwijzers met ‘rorbuer’ of de rode vissershuisjes zelf, die je vooral vindt in de vissersdorpen langs de kust van Noorwegen.

Deze traditionele vissershuisjes staan aan (en soms in) het water, zodat boten er makkelijk bij kunnen. Maar wel altijd goed beschut tegen de elementen; meestal in een baai. Soms in een groep, maar ook afgelegen zodat je echt op jezelf kunt zijn.

Lofoten: Bergen, zee en rorbuer om in te slapen.
Zo sliep ik eerder op de Lofoten; met stokvis dat hangt te drogen. Corno van den Berg

Deze accommodaties staan op palen in verband met hoog water. Rorbuer worden al decennialang van hout gemaakt en zijn opvallend rood gekleurd. De reden is simpel: Zodat ze ook bij slecht weer goed te zien zijn door de vissers.

Ze hebben (meestal) een balkon, waar eenvoudig de vis op kan worden gehesen uit de boten. Maar tegenwoordig is het een ideale plek om te ontbijten in de zon en te genieten van het typische Noorse landschap.

Naast rorbeurs vind je nog genoeg intacte vissershuisjes.
Naast de ‘rorbuer’ vind je nog genoeg intacte vissershuisjes. Corno van den Berg

Deze cabins hebben veel moderne gemakken. Denk aan een warme douche, goede bedden, een moderne keuken met koelkast en verwarming. Vaak vind je er ook een zithoek, eettafel, televisie en wifi. En soms zelfs een sauna. Maar het meest bijzonder is vaak de locatie…

Nog een tip om te overnachten:

In Noorwegen is de natuur van iedereen. Dankzij de ‘allemansretten’ heb je het recht om vrijelijk rond te zwerven en van de natuur gebruik te maken, zolang je deze maar met respect behandelt. Hierdoor kun je in Noorwegen dus ook overal kamperen!

Corno’s reistips:
Hoe kom ik hier?
Je vindt de traditionele vissershuisjes
op talloze bekende plekken zoals de
Lofoten, rond steden als Tromsø en
Bergen, maar ook op minder bekende
plekken zoals de Vega-eilanden.

Wat kost het?
De prijzen variëren van 125 tot 250
euro per nacht. Ideaal voor twee
tot max. zes personen.

 
Meer informatie:
Slapen in een Rorbu

Gesponsord door: