blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Noorderlicht in Noorwegen

Noorwegen is een van de beste plekken om dit natuurspektakel te zien

Het noorderlicht in Noorwegen zien is een absoluut hoogtepunt van je reis. Als je je reis naar Noorwegen goed plant, kun je er bijna zeker van zijn om het aurora borealis te spotten. Dan denk je aan gordijnen van licht die dansen aan de hemel, in diverse kleuren. Wat een indrukwekkende vertoning is. Je moet het zien om te geloven. Maar wat is de beste plek om in Noorwegen het noorderlicht te zien? Volgens kenners zijn dit de beste locaties voor het Noorderlicht in Noorwegen.

Wie het noorderlicht eenmaal in volle glorie heeft gezien, zal het beamen. Het is één van de mooiste natuurspektakels. Dat je eens in je leven moet hebben gezien. En dat kan opvallend goed in de winter in Noorwegen. Ik ben zelf ook diverse keren naar Noorwegen gegaan en kan het beamen. Het land is volgens mij de best plek om het natuurfenomeen in Europa te beleven.

Wanneer kan ik het Noorderlicht in Noorwegen zien?

  • De beste tijd is van 21 september tot 21 maart. Tussen eind september en het einde van mei is het in Noord-Noorwegen donker van de vroege namiddag tot de late ochtend.
  • Je ziet meestal geen noorderlicht voor zes uur ’s avonds, ook op donkere dagen.
  • De grootste kans heb je tussen tien uur ’s avonds en één uur ’s nachts.
  • Als je om zeven uur ’s avonds al het noorderlicht ziet, zal dit ’s nachts nog sterker zijn.
  • Na één uur ’s nachts neemt de kans op het noorderlicht snel af, je kunt dus gaan slapen.

Wat zijn de beste plekken voor het noorderlicht in Noorwegen?

Je kunt deze sierlijke show van Moeder Natuur zo’n beetje overal in Noorwegen zien. Maar het noorden is wel het best. Dan heb je het pal boven je. En dus is het licht overal om je heen te zien.

Ik ben meerdere keren naar dit land gereisd in oktober, november en december. Ook heb ik een reis gemaakt in februari. Dit zijn de beste plekken waar jaarlijks opvallend vaak het noorderlicht te zien is. Met in dit artikel ook tips hoe je je reis naar Noorwegen het beste kunt regelen.

Tromsø

Het Noorderlicht in Tromso.

Deze stad en haar omgeving wordt beschouwd als de beste plek om in Noorwegen het noorderlicht te zien. Deze stad aan de kust heeft de meeste dagen met noorderlicht van alle Noorse steden. De belangrijkste reden is dat Tromsø aan zee ligt. Daarnaast ligt het midden in de noorderlicht ring. Door de ligging zorgt de sterke wind ervoor dat de wolken weg waaien. Zodat je vaak open zicht hebt.

Een van de dingen waar je wel rekening mee moet houden is lichtvervuiling. Wat in een stad snel gebeurt. Zorg dus dat je aan de rand van de stad gaat kijken. Of loop weg van de stad, zodat je geen last hebt van de stadslichten. Aan de andere kant geeft de stad wel wat extra’s op je foto’s. Maar dan moet het noorderlicht wel heel sterk zijn, wil je het kunnen zien op je foto's.

De Noordkaap

Noordkaap in de winter met Noorderlicht.

Dit is al een magische plek, maar met het noorderlicht is het uniek. De steile rots, met daarachter de zee is optimaal voor goede foto’s. En ook hier doet de zeewind vaak zijn werk. Waardoor jij een wolkenloze hemel hebt bij de Noordkaap. Check vooraf het weerbericht (voor de wolken), alsook de speciale websites en apps voor het noorderlicht voor dat je de reis naar de Noordkaap maakt. Hou wel in de gaten of de weg naar de Noordkaap bereikbaar is. Door sneeuw en ijzel kan de weg worden afgelosten. Wat bij mij gebeurde.
Zie mijn tips voor de Noordkaap

De Lofoten

Het Noorderlicht op de Lofoten.

De Lofoten behoren tot de mooiste eilanden op aarde. Ook hier geldt; de nabijheid van de zee, waardoor het hier redelijk vaak onbewolkt is. Maar er is een grote maar. De bergen van de Lofoten houden veel wolken tegen, waardoor het alsnog tegen kan vallen. De beste plek is het uiterste puntje, bij het stadje Å. Daar zijn de bergen minder hoog en heb je de meeste kans.

Ook het naastgelegen Vesterålen is de moeite waard voor het noorderlicht. Deze eilanden hebben minder hoge bergen. Mede daarom heb je hier een goede kans op weinig wolken. En het is hier vaak rustiger dan op de populaire Lofoten.

Alta

Het Noorderlicht in Alta.

Een stad die vaak wordt over geslagen is Alta. Dat is niet geheel terecht, want ze hebben hier bijvoorbeeld een populair ijshotel. En wat is mooier dan een avond genieten van het noorderlicht en dan slapen in een ijshotel? Ook voor Alta geldt dat je de dansende gordijnen zelfs in de stad kunt zien. Wat bijzondere foto’s op kan leveren. En, als er veel licht is heb je een betere kans op foto’s met je mobiel bijvoorbeeld.

Lyngenfjord

Veel mensen denken dat de Noorse fjorden optimaal zijn voor het noorderlicht. Dit is niet het geval. De fjorden liggen hiervoor te zuidelijk, waardoor hier het noorderlicht niet zo mooi is als op andere plekken. Desondanks kun je hier wel groen licht aan de hemel hebben en soms zelfs rood.

Maar wie het noorderlicht echt mooi in een fjord wil zien moet naar het Lyngenfjord in het noorden van Noorwegen. Dit fjord is relatief onbekend, behalve bij de Noren. Het fjord is maar liefst 82 kilometer lang en ligt perfect voor het noorderlicht.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Tips om het noorderlicht in Noorwegen te zien

Het Noorderlicht in volle glorie in Noorwegen.

– Veel hotels hebben wekservice. Dit houdt in dat als het noorderlicht wordt gespot, je wordt gebeld. Leg dus wat kleren klaar, zodat je snel naar buiten kunt.
– De lucht moet (bijna) wolkenvrij en, het lieft ook, maanvrij zijn.
– Zoek een donker plekje zonder lichtverstoring. Dus niet bij een stad, dorp of een weg met auto’s bijvoorbeeld.

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Het noorderlicht komt in diverse kleuren. Waarbij de zon een essentiële rol speelt. Als er veel zonneactiviteit is (oftewel zonne-explosies) wordt er de dag erna veel noorderlicht voorspeld. Dit door de immense afstand….

De van de zon afkomstige deeltjes zitten nog vol energie, die bij aanraking met zuurstof- en stikstofatomen in onze atmosfeer voor botsingen zorgen. Als deze deeltjes botsen komt de kleur vrij. Als ze botsen op zuurstof (en de atmosferische druk is laag) dan kleurt het geelgroen; bij zuurstof (en zeer lage druk) wordt het rood, terwijl bij een botsing op stikstof de blauwe kleur aan de hemel verschijnt.