blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Noorderlicht in Noorwegen

Het noorden van Noorwegen is een van de beste plekken om dit natuurspektakel te zien

Het Noorderlicht zien in Noorwegen is magisch. Dan denk je aan gordijnen van licht die dansen aan de hemel, in diverse kleuren. Je moet het zien om te geloven. Maar wat is de beste plek? Volgens kenners zijn het deze.

Wie het Noorderlicht heeft gezien, zal het beamen. Het is één van de mooiste natuurspektakels. Dat je eens in je leven moet hebben gezien. En dat kan. Ik ben zelf ook diverse keren naar Noorwegen gegaan en in de winter en kan het beamen. Dit is een zeer goede plek voor het natuurfenomeen.

De vijf beste plekken voor het Noorderlicht in Noorwegen

Je kunt deze sierlijke show van Moeder Natuur zo’n beetje overal in Noorwegen zien. Maar het noorden is wel het best. Dan heb je het boven je. En dus is het overal te zien. Dit zijn de beste plekken waar jaarlijks opvallend vaak het Noorderlicht is te zien.

De regio rondom Tromsø

Het Noorderlicht in Tromso.

Deze stad en haar omgeving wordt beschouwd als de beste. Deze stad aan de kust heeft de meeste dagen met Noorderlicht van alle Noorse steden. Een van de belangrijkste redenen is de ligging, midden in de Noorderlicht ring. Maar er is nog een reden: Tromsø ligt aan zee. De sterke wind van het water waait vaak de wolken weg die het uitzicht totaal kunnen bederven. Een van de dingen waar je wel rekening mee moet houden is lichtvervuiling. Wat in een stad snel gebeurt. Zorg dus dat je aan de rand van de stad gaat kijken. Of er buiten, zodat je geen last hebt van de stadslichten. Aan de andere kant geeft de stad wel wat extra’s op je foto’s.

De Noordkaap

Noordkaap in de winter met Noorderlicht.

De Noordkaap is al een magische plek, maar met het Noorderlicht is het uniek. De steile rots, met daarachter de zee is optimaal voor goede foto’s. En ook hier doet de zeewind vaak zijn werk. Waardoor jij een wolkenloze hemel hebt. Check vooraf het weerbericht (voor de wolken), alsook de speciale websites en apps voor het Noorderlicht voor dat je de reis naar de Noordkaap maakt.

Zie mijn tips voor de Noordkaap

De Lofoten

Het Noorderlicht op de Lofoten.

De Lofoten behoren tot de mooiste eilanden op aarde. Ook hier geldt; de nabijheid van de zee, waardoor het hier redelijk vaak onbewolkt is. Maar er is een grote maar. De bergen van de Lofoten houden veel wolken tegen, waardoor het alsnog tegen kan vallen. De beste plek is het uiterste puntje, bij het stadje Å. Daar zijn de bergen minder hoog en heb je de meeste kans.

Ook het naastgelegen Vesterålen is de moeite waard voor het Noorderlicht. Deze eilanden zijn lager en dus heb je hier een goede kans op weinig wolken.

Alta

Het Noorderlicht in Alta.

Alta is een stad die vaak wordt over geslagen. Niet geheel terecht, want ze hebben hier bijvoorbeeld een populair ijshotel. En wat is mooier dan een avond genieten van het Noorderlicht en dan slapen in een ijshotel? Ook voor Alta geldt dat je de dansen gordijnen zelfs in de stad kunt zien. Wat bijzondere foto’s oplevert. En, als er veel licht is heb je een betere kans op foto’s met je mobiel bijvoorbeeld.

Lyngenfjord

Veel mensen denken dat de Noorse fjorden optimaal zijn voor het Noorderlicht. Dit is niet het geval. De fjorden liggen hiervoor te zuidelijk, waardoor hier het Noorderlicht niet zo mooi is als op andere plekken. Desondanks kun je hier wel groen licht hebben en soms zelfs rood.

Maar wie het Noorderlicht echt mooi in een fjord wil zien moet naar het Lyngenfjord in het noord van Noorwegen. Dit fjord is relatief onbekend, behalve bij de Noren. Het is maar liefst 82 kilometer lang en ligt perfect voor het Noorderlicht.

Het Noorderlicht in volle glorie in Noorwegen.

Tips om het Noorderlicht in Noorwegen te zien:

– De beste tijd is van 21 september tot 21 maart.
– De lucht moet wel (bijna) wolkenvrij en maanvrij zijn.
– Zoek een donker plekje zonder lichtverstoring. Dus niet bij een stad, dorp of een weg met auto’s bijvoorbeeld.
– Je ziet meestal geen noorderlicht voor zes uur ’s avonds, ook op donkere dagen.
– De grootste kans heb je tussen tien uur ’s avonds en één uur ’s nachts.
– Als je om zeven uur ’s avonds al het noorderlicht ziet, zal dit ’s nachts nog sterker zijn.
– Na één uur ’s nachts neemt de kans op het noorderlicht snel af, je kunt dus gaan slapen…

Hoe ontstaat het Noorderlicht?

Het Noorderlicht komt in diverse kleuren. Waarbij de zon een essentiële rol speelt. Als er veel zonneactiviteit is (oftewel zonne-explosies) wordt er de dag erna veel Noorderlicht voorspeld. Dit door de immense afstand….

De van de zon afkomstige deeltjes zitten nog vol energie, die bij aanraking met zuurstof- en stikstofatomen in onze atmosfeer voor botsingen zorgen. Als deze deeltjes botsen komt de kleur vrij. Als ze botsen op zuurstof (en de atmosferische druk is laag) dan kleurt het geelgroen; bij zuurstof (en zeer lage druk) wordt het rood, terwijl bij een botsing op stikstof de blauwe kleur aan de hemel verschijnt.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Noorwegen

Lees mijn Tips

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen