Waarom moet ik hier heen?

De midzomernachtzon is een bijzonder fenomeen dat alleen ten noorden van de noordelijke poolcirkel (66° 30' NB) en ten zuiden van de zuidelijke poolcirkel (66° 30' ZB) te zien is. De zon blijft gedurende deze gehele periode boven de horizon. Of anders gezegd, het blijft 24 uur per dag licht.

De Midzomernacht in Noorwegen; wat hetzelfde betekent als een zon die niet onder gaat. Wandelen in het midden van de nacht met heerlijk zacht licht voor een ongekende gebeurtenis. Zo wordt het verkocht, dat wil ik zien. Dus reis ik naar Noorwegen aan het einde van juni, als de Midzomernacht op zijn hoogtepunt is.

Het Noorderlicht staat bij veel mensen op de Bucket List. Maar de Midzomernacht veel minder. Wat bijzonder is, want ook dit is een uniek fenomeen. Het is niet alleen 24 uur per dag licht, maar het is ook een uniek licht. Zelfs als de zon niet zichtbaar is. Perfect om te fotograferen, heerlijk om in te wandelen, te kajakken of wat dan ook. Ik kijk mijn ogen uit.

De midzomernacht op de Vega-eilanden.
De midzomernacht op de Vega-eilanden.Corno van den Berg

Eén van de beste plekken in Noorwegen

Boven de poolcirkel beleef je de Midzomernacht in de zomer. Waarbij Noorwegen één van de beste plekken is om dit te beleven. En dan met name één ding. Rond middernacht; als de horizon rood kleurt en het landschap van Noorwegen optimaal tot zijn recht komt.

De midzomernacht in Noorwegen valt op de langste dag van het jaar. Dit is op 21 juni, maar de Noren vieren de Midzomernacht op 23 juni. Of in het aansluitende weekend. Dit gaat gepaard met vreugdevuren, die op de avond worden ontstoken. Oh, en er hoort drank en eten bij. Ik maakte het mee op de Lofoten. En kreeg ook van alles aangeboden. Waarbij de bewoners ook nieuwsgierig waren naar mijn plannen. Alsook waarom ik de Midzomernacht wilde meemaken.

Een vreugdevuur voor de Midzomernachtzon.
Een vreugdevuur voor de Midzomernachtzon.Corno van den Berg

Waar kan ik de Midzomernacht beleven?

in Noorwegen zijn dit de beste plekken om volop van de Midzomernacht te genieten: De Lofoten, Vesterålen en de Noordkaap.

Corno’s reistips:
Het voorjaar valt laat in dit deel van Noorwegen. Pas half juni is het voorjaar zichtbaar en verdwijnt het ijs en de sneeuw letterlijk voor de zon.
 
Beste tijd:
De periode om dit in Noorwegen mee te maken is grofweg van 28 mei tot en met 14 juli. Het is erg bijzonder om dan de horizon te bekijken of de laaghangende zon in het midden van de nacht. Hou er wel rekening mee dat het weer hier kan tegen zitten. Plan dus meerdere dagen in voor dit gebied. Er is genoeg te doen…
 
Hoe kom ik er?
Een van de beste (en bekendste) plekken zijn de Lofoten. Ook de beroemde Noordkaap in Noorwegen is zeer geschikt voor de Midzomernachtzon.