Midzomernacht in Noorwegen

Ontdek 24 uur per dag daglicht in de zomer; bijvoorbeeld op de Lofoten

De Midzomernacht in Noorwegen; wat hetzelfde betekent als een zon die niet onder gaat. Wandelen in het midden van de nacht met heerlijk zacht licht voor een ongekende gebeurtenis. Zo wordt het verkocht, dat wil ik zien. Dus reis ik naar Noorwegen aan het einde van juni. Dan is de Midzomernacht op zijn hoogtepunt.

Het Noorderlicht staat bij veel mensen op de Bucket List. Maar de Midzomernacht veel minder. Wat bijzonder is, want ook dit is een uniek fenomeen. Het is niet alleen 24 uur per dag licht, maar het is ook een uniek licht. Zelfs als de zon niet zichtbaar is. Het is perfect om te fotograferen, heerlijk om in te wandelen, te kajakken of welke excursie dan ook. Ik reisde naar Noorwegen en keek mijn ogen uit.

De midzomernacht is een bijzonder fenomeen dat alleen ten noorden van de noordelijke poolcirkel (66° 30' NB) en ten zuiden van de zuidelijke poolcirkel (66° 30' ZB) te zien is. De zon blijft gedurende deze gehele periode boven de horizon. Of anders gezegd, het blijft 24 uur per dag licht.

Noorwegen is één van de beste plekken

De midzomernachton op de Vega-eilanden. ©Corno van den Berg

Boven de poolcirkel beleef je de Midzomernacht in de zomer. Waarbij Noorwegen één van de beste plekken is om dit te beleven. En dan met name één ding. Rond middernacht; als de horizon rood kleurt en het landschap van Noorwegen optimaal tot zijn recht komt.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Wanneer is Midzomernacht in Noorwegen?

De midzomernacht in Noorwegen valt op de langste dag van het jaar. Dit is op 21 juni, maar de Noren vieren de Midzomernacht op 23 juni. Dit is de vooravond van Sint Jan. Het kan ook in het aansluitende weekend worden gevierd. 

De vreugdevuren

Een vreugdevuur voor de Midzomernachtzon. ©Corno van den Berg

Op talloze plaatsen ontsteken de Noren vreugdevuren. Dit is ter ere van de midzomerzon die dan niet verdwijnt. Volgens de verhalen gebeurt dit al eeuwen lang. De Midzomernacht gaat gepaard met het bij elkaar komen, maar ook met vreugdevuren. Deze worden op de avond ontstoken en blijven uren branden. Oh, en er hoort drank en eten bij. Ik maakte het mee op de Lofoten. En kreeg ook van alles aangeboden. Waarbij de bewoners ook nieuwsgierig waren naar mijn plannen. Met name waarom ik de Midzomernacht wilde meemaken.

Waar kan ik de Midzomernacht beleven?

in Noorwegen zijn dit de beste plekken om volop van de Midzomernacht te genieten: De Lofoten, Noorse fjordenVesterålen en de Noordkaap.

Naar Noorwegen?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen