Amfitheaters van Moray

Een van de grootste Inca-raadsels: mysterieuze amfitheaters in het landschap

De Amfitheaters van Moray in Peru zijn een raadsel. Wetenschappers proberen nog steeds te achterhalen wat de functie is van deze vreemde cirkels die door de Inca's zijn gemaakt. Moray ligt in de beroemde Sacred Valley. Als ik er ben hoor ik wel wat interessante theorieën van gidsen. Ter plekke kun je zelf een idee vormen waarom deze monumenten zijn gebouwd. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Amfitheaters van Moray.


Moray wordt vaak overgeslagen door toeristen, maar dit is een van de grote Inca-raadsels. Je vindt hier drie zogenaamde 'collossea', reusachtige cirkelvormige amfitheaters die in het landschap zijn verwerkt. De Inca's gebruikten slim de bergrondingen. De cirkels zijn rond en perfect afgewerkt met stenen. Moray ligt op een plateau op zo'n 3.500 meter hoogte ten westen van het gelijknamige dorpje Maras.

Waarvoor dienden de terrassen in Moray?

De bijzondere Inca terrassen met irrigatiekanalen.

Deze immense cirkels in het landschap kunnen diverse betekenissen hebben, maar niemand is zeker welke. Logischerwijs kan het een soort theater zijn geweest, net als bij de Romeinen. Maar het kan ook een geheel andere betekenis hebben gehad. Het kan volgens sommigen ook zijn ontstaan door een inslag van een meteoriet, waarna de Inca's de plek als een heiligdom gebruikten. Het is een van de verhalen die ik hoorde toen ik Moray bezocht.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De meest gangbare theorie is dat proeftuinen waren van de Inca's om hun gewassen te verbeteren. Volgens veel geleerden waren het landbouwterrassen die onder diverse omstandigheden werden getest. De Inca's teelden hier waarschijnlijk allerlei soorten mais, quinoa en meer. Al is dit niet helemaal duidelijk.

Het grootste amfitheater is wel 100 meter breed. En dat in een landschap waar je u tegen zegt. Je kunt hier eenvoudig zelf rond dwalen en je conclusies trekken. Omdat hier opvallend weinig toeristen komen is dit een heerlijke plek. En het is intens mooi, zeker bij lekker weer. Ik had een zonnetje en wolken, veel beter wordt het niet denk ik.

Uitkijkpunten

Er zijn diverse uitkijkpunten, waaronder een direct bij de ingang. De meeste bezoekers doen alleen de uitkijkpunten die je van boven op de cirkels laten kijken. Daarvoor loop je naar rechts. Maar je hebt meer opties. Die meer dan de moeite waard zijn. Zorg dus dat je de tijd hebt bij Moray.

Een vrouw bij een cirkel in Moray.

Wandeling rondom de krater

Maar doe vooral de wandeling naar de cirkels zelf, het is intrigerend. Je loopt rondom de cirkels, maar komt ook bij de uitkijkpunten aan de rand. Ik liep bij binnenkomst linksom, zodat ik ook dichterbij de cirkels zelf kwam. Uiteindelijk liep er helemaal om heen in een uur. Daarnaast zie je onder meer de bekende Inca trappen. Dit zijn simpelweg stenen die overdwars in de muren van de terrassen zijn gestopt. Ook kun je zien hoe het regenwater over de velden werd geleid door een ingenieus irrigatiesysteem. 

Overnachten in Moray

De meeste toeristen komen vanuit Cusco op een dagexcursie, waarbij meerdere locaties in de Sacred Valley worden aangedaan. Deze excursies vertrekken vanuit de stad, je wordt opgehaald in je hotel. Er is een gids bij, die je meer achtergrondinformatie zal geven.
Overnacht je in Cusco, check dan de leukste accommodaties in Cusco
Mijn favorieten zijn MOAF Cusco Boutique Hotel, Terra Sagrada Cusco en Casa Cristobal

Hoe kom ik bij de cirkels van Moray?

Je kunt de wonderlijke cirkels in het landschap eenvoudig via een excursie bezoeken. Al kan het ook zelf. Moray (zowel het stadje als de amfitheaters) ligt bij Urubamba op de route van Cusco naar Machu Picchu. Deze bijzondere plek ligt zo'n 50 km ten noordwesten van de populaire stad Cusco.

Meer artikelen over Sacred Valley