Waarom moet ik hier heen?

Is Benagil een grot of een strand? Het is eigenlijk beiden. Deze kalkstenen grot heeft binnen in een strand van goudgeel zand. Op diverse plekken komt het zeewater binnen, net als het daglicht via gaten in de rotsen.

Lokale naam: Algar de Benagil en Praia de Benagil, Engelse naam: Benagil Cave

Benagil in de Algarve is bekend geworden door social media. Foto’s van de kalksteenrotsen met diverse doorkijkjes waar het licht door valt veroveren al jaren de wereld. En terecht, want dit is een uniek stukje in de Algarve.

Benagil Grot en Benagil strand Video

Je kunt eenvoudig naar de grot toelopen via een wandelpad vanaf Praia de Benagil. Dan kijk je van bovenaf de grot in. Maar het meest indrukwekkend is deze grot vanaf het water, dus met een boot.

Met name bij zonsopgang en zonsondergang valt het licht vaak mooi door het grote gat boven naar binnen, waardoor de rotsen rood en geel kleuren. Een bezoek is dan meer dan de moeite waard.

De grot bij hoogwater rond het middaguur.
De grot bij hoogwater rond het middaguur. Evarusso

Per boot, kajak of zwemmen?
De grot van Benagil is op diverse manieren bereikbaar:
Boot: Het beste kun je een bootje met kapitein huren, al zul je niet de enige zijn. Waarbij je tevens ook diverse andere grotten bezoekt.
Kajak: Met een kajak ben je veel vrijer en heb je meer de tijd voor een bezoek.
Zwemmen: Als je een goede zwemmer bent, kun je ook naar de grot toe zwemmen. De afstand is niet extreem groot, maar hou wel rekening met de stroming. Vraag vooraf hoe het zit met het gevaar.

Hoe je ook kijkt, het licht is hier vaak mooi.

Hoe kom ik hier?
Benagil Beach is te vinden bij Lagoa in het zuidwesten van de Algarve.

Corno’s reistips:
Beste tip:
Benagil is populair bij dagjesmensen. Waardoor het hier erg druk kan worden. Het beste kun je vroeg in de ochtend of vlak voor zonsondergang gaan. Dan is het rustiger. Het is tevens beter voor de lichtinval en dus ook voor fotografie.

Grotten