Grot van Benagil

Unieke grot in de Algarve met zelfs een strand

De Grot van Benagil in de Algarve is bekend geworden door sociale media. Foto’s van de kalksteenrotsen met diverse doorkijkjes waar het licht door valt veroveren al jaren de wereld. En terecht, want dit is een uniek stukje in Portugal. Dit zijn de beste tips voor een excursie naar de Grot van Benagil. 

De Portugezen noemen deze unieke plek Praia de Benagil. Oftewel het strand van. Maar is Benagil een grot of een strand? Het is eigenlijk beiden.  Deze kalkstenen grot heeft binnen in een strand van goudgeel zand. Op diverse plekken komt het zeewater binnen, net als het daglicht via gaten in de rotsen.

Wandelen naar de grot van Benagil

Je kunt eenvoudig naar de grot toe lopen via een wandelpad vanaf Praia de Benagil. Dan kijk je van bovenaf de grot in. Maar het meest indrukwekkend is deze grot vanaf het water, dus met een boot.

Met de boot of catamaran

Het beste kun je een bootje met kapitein huren, al zul je niet de enige zijn. Daar staat tegenover dat je tijdens deze excursie ook diverse andere grotten bezoekt.

Met de kajak

Met een kajak ben je veel vrijer en heb je meer de tijd voor een bezoek. Er zijn diverse plekken om kajaks te huren. Check wel de prijzen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Kajakkers in de grot van Benagil.

Regel je excursie vooraf

Zwemmen

Als je een goede zwemmer bent, kun je ook naar de grot toe zwemmen. De afstand is niet extreem groot, maar hou wel rekening met de stroming. Vraag vooraf hoe het zit met het gevaar.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Overnachten in de omgeving

Als je van dit strand wilt genieten is het handig om een paar nachten in de regio te slapen. Ik heb het ook gedaan, zodat ik heerlijk vroeg een strandwandeling kon maken. Er zijn talloze kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en handige appartementen die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, dit is een populaire regio.
Bekijk de leukste accommodaties

Grot van Benagil bezoeken

Benagil Beach is te vinden bij Lagoa in het zuidwesten van de Algarve in Portugal. Het ligt op een kilometer afstand van het beroemde Praia de Marinha, dat vaak wordt verkozen als mooiste strand van de Algarve. Je kunt eenvoudig van dat strand naar Benagil Cave lopen. Het is een fraaie wandeling langs de kust.

Onderdeel van Seven Hanging Valleys

De Grot van Benagil is onderdeel van een beroemde wandelroute. Die je eenvoudig in een halve dag kunt lopen. Het pad volgt de kust langs talloze steile kliffen. Ik heb deze hike gedaan en vind hem zeer de moeite waard. Al kan het wel druk worden.
Lees hier alles over de Seven Hanging Valleys

Beste tijd voor de Algarve

De Algarve kun je het hele jaar bezoeken. De beste tijd voor natuurliefhebbers is vanaf maart tot en met oktober. Er zijn dan talloze bloemen te vinden. Het voorjaar begint hier vroeg: al in februari. De eerste orchideeën beginnen al in maart te bloeien, de gemiddelde temperatuur is dan al 15-18 graden. Wie graag wandelt of fietst kan het beste in het voorjaar gaan, in de winter kan het hier geregeld regenen. Maar het kan ook zonnig weer zijn.

Meer artikelen over de Algarve