Waarom moet ik hier heen?

Ussuri Bay (ook bekend als Oessoeribaai) ligt in het hoge noorden van Rusland. Fabrieken in de buurt hebben jarenlang kapot glas en porselein in de baai gedumpt. Met het gevolg; een wonderlijk strand van gekleurd glas en porselein.

Een strand van glas. Het bestaat in Ussuri Bay ligt vlakbij Vladivostok in Rusland. Deze plek heeft een bijzonder verleden. Een stortplaats (die ooit afgesloten was omdat het te gevaarlijk was voor mensen) is veranderd in een uniek strand. Op de stortplaats lagen duizenden wodka-flessen. Deze zijn inmiddels gepolijst door het water en hebben zeer fraaie vormen.

Tegenwoordig wordt er geen glas of porselein meer gedumpt en heeft de erosie toegeslagen. Met een uniek resultaat. Waarbij je allerlei kleuren kunt zien, zoals groen, rood, blauwe en geel.

Zo ziet het strand er uit in de winter.
Zo ziet het strand er uit in de winter. Anna Pozharskaya

Het glas van Ussuri Bay

De scherpe randjes van het glas zijn er inmiddels door Moeder Natuur vanaf gesleten waardoor je prima over het ‘glazen’ strand kunt wandelen of zelfs zonnen.

Ussuri Bay is een van de meest opvallende stranden op aarde.
Ussuri Bay is een van de meest opvallende stranden op aarde. Yuliya Savkina

Inmiddels is Ussuri Bay een heuse trekpleister voor toeristen; uit binnen- en buitenland. Niet alleen in de zomer, maar ook vooral in de winter.

In de stad Vladivostok kun je excursies boeken naar het strand, waarbij je ook uitleg krijgt over de fabriek die hier ooit stond en de veroorzaker is van dit bijzondere strand.

In de zomer is het strand een speeltuin voor kinderen
In de zomer is het strand een speeltuin voor kinderen. grunja

Hoe kom ik er?

Er zijn diverse stranden waar je het gekleurde glas kunt vinden. Je vindt ze op zo’n 30 kilometer van Vladivostok in het uiterste oosten van Rusland.

Het ‘glazen strand’.
Het ‘glazen strand’. Larissa Andryushchenko

Corno’s reistips:

Als je naar en door Rusland wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Je kunt ook alleen een stedentrip maken naar bijvoorbeeld Sint Petersburg of Moskou. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.