Waarom moet ik hier heen?

Het Baikalmeer in Rusland is het gehele jaar mooi. In de winter is hier een wonderlijk schouwspel zichtbaar. Het meer bevriest dan en brokken ijs komen dan door de druk van het ijs omhoog. Ook zijn er vaak grote scheuren en vreemde methaanvormen te zien.

Op talloze plekken zie je grote scheuren in het ijs. Kristina Makeeva

Het Baikalmeer is het oudste en diepste meer ter wereld. Het is ongeveer 600 km lang en op sommige plekken 1,6 km diep. In de Siberische winter bevriest het meer. Er ligt dan een ijslaag van zo’n 1,5 tot 2 meter. Genoeg om er met een auto op te kunnen rijden.

Methaan zorgt voor vreemde vormen in het ijs. Kristina Makeeva

Het bijzondere is dat er veel methaan vrij komt wat voor wonderlijke vormen in het ijs zorgt. Soms worden zelfs stukken ijs omhoog geduwd. Het is een plek waar fotografen graag zijn om deze wonderlijke wereld vast te leggen.

Wonderlijke lichtdoorlatende brokken ijs.
Wonderlijke lichtdoorlatende brokken ijs. Alexey Trofimov

De lokale bevolking rijdt op het ijs met auto’s (en motoren) en kinderen proberen er te schaatsen, wat niet echt makkelijk is met de vele scheuren.

Het Baikalmeer is in de winter goed voor veel plezier. Kristina Makeeva

Let op!

Het is wel fris hier dan, het kan hier maar zo -30 worden. Maar het is een machtig gezicht.

Hoe kom ik hier?

De dichtstbijzijnde stad is Irkoetsk. Vanaf het busstation kun je met de bus naar het stadje Listvyanka (1.5 uur). Van daaruit kun je zelf het ijs op, maar ook met een georganiseerde groep mee.

Corno’s reistips:

Als je naar en door Rusland wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Je kunt ook alleen een stedentrip maken naar bijvoorbeeld Sint Petersburg of Moskou. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Meren