Waarom moet ik hier heen?

Het Baikalmeer in Rusland is het gehele jaar mooi. Maar in de winter is hier een wonderlijk schouwspel zichtbaar. Het meer bevriest dan en brokken ijs komen dan door de druk van het ijs omhoog. Ook zijn er vaak grote scheuren en vreemde methaangasbellen te zien.

Het Baikalmeer in Siberië, Rusland, is het oudste en diepste meer ter wereld. Het is ongeveer 600 km lang en op sommige plekken 1,6 km diep. In de Siberische winter bevriest het meer. Er ligt dan een ijslaag van zo’n 1,5 tot 2 meter. Genoeg om er met een auto op te kunnen rijden.

Baikalmeer winter
Methaan zorgt voor vreemde vormen in het ijs. Kristina Makeeva

Het bijzondere is dat er veel methaan vrij komt wat voor wonderlijke vormen in het ijs zorgt. Soms worden zelfs stukken ijs omhoog geduwd. Het is een plek waar fotografen graag zijn om deze wonderlijke wereld vast te leggen.

Lichtdoorlatende brokken ijs in het Baikalmeer.
Wonderlijke lichtdoorlatende brokken ijs. Alexey Trofimov

De lokale bevolking rijdt op het ijs met auto’s (en motoren) en kinderen proberen er te schaatsen, wat niet echt makkelijk is met de vele scheuren.

Het Baikalmeer is in de winter goed voor veel plezier.
Het Baikalmeer is in de winter goed voor veel plezier. Kristina Makeeva

Tips voor het Baikalmeer

In de winter is het wel fris hier, het kan hier maar zo -30 worden. Ook overdag. Kleed je dus extra goed aan. En zorg goed voor je cameraspullen, zoals batterijen. Maar het is een machtig gezicht en alle moeite meer dan waard.

Baikalmeer scheuren in het ijs.
Op talloze plekken zie je grote scheuren in het ijs. Kristina Makeeva

Hoe kom ik hier?

De dichtstbijzijnde stad is Irkoetsk. Vanaf het busstation kun je met de bus naar het stadje Listvyanka (1.5 uur). Van daaruit kun je zelf het ijs op, maar ook met een georganiseerde groep mee.

De Trans Siberië Express rijdt langs het meer. En je kunt van de trein af en dan een excursie boeken om het meer te ontdekken. dit kan met name in de winter een avontuur zijn, maar absoluut de moeite waard.

Corno’s reistips:

Als je naar en door Rusland wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Je kunt ook alleen een stedentrip maken naar bijvoorbeeld Sint Petersburg of Moskou. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Meren