El Hierro

Kleinste eiland van de Canarische Eilanden

El Hierro is het kleinste eiland van de Canarische Eilanden. Het is tevens het meest westelijk gelegen eiland van de groep. Het eiland kent een vulkanisch verleden, wat nog overal te zien is. Je vindt hier bossen, ruige kusten en een rijke onderwaterwereld. Ook leeft hier de wonderlijke Hierro reuzenhagedis. Het gehele eiland is door UNESCO uitgeroepen tot Biosfeerreservaat. In dit artikel geef ik aandacht voor enkele bijzondere excursies voor je El Hierro vakantie. Dit zijn de bezienswaardigheden van El Hierro. 

Dit relatief kleine eiland wordt vaak overgeslagen. Wat zonde is, want het heeft opmerkelijk veel te bieden. Waaronder diverse attracties die je nergens anders vindt. El Hierro kun je eenvoudig zelf ontdekken.

Het eiland heeft een eigen cultuur en sfeer, maar is ook typisch Spanje. Je vindt hier geen grote hotels, maar juist kleine accommodaties. El Hierro wil graag als eerste eiland 100% duurzaam zijn door bijvoorbeeld alle energie duurzaam op te wekken. Op diverse plaatsen krijg je informatie hoe de lokale bewoners proberen zo groen mogelijk te leven. Met veel ecotoerisme.

Als je de gebaande paden wil vermijden is een bezoek aan El Hierro een heerlijke optie. Ik heb de belangrijkste attracties hieronder vermeld. Zodat je het beste uit je reis kunt halen.

Mirador de La Peña

Mirador de La Peña op El Hierro.

Op 645 meter hoogte in het noorden van El Hierro ligt Mirador de La Peña. Vanaf dit uitkijkpunt kun je kilometers ver over het eiland en de zee kijken. Maar je kunt ook goed El Golfo zien. Deze wonderlijke vallei is door een immense aardverschuiving ontstaan. 

Het uitzichtpunt is ontworpen door César Manrique, de wereldberoemde architect die leefde op de Canarische Eilanden. Manrique bouwde een fraai pand met veel glas en planten. Ook vind je hier een restaurant, waar je onder meer lekkere specialiteiten met vis kunt proeven. En dat alles komt met een bijzonder uitzicht.

Charco Azul

Charco Azul op El Hierro.

Dit is een bijzonder natuurzwembad. Het heeft een mooie naam: Charco Azul. Ooit stroomde hier een hete lavastroom die een grot achterliet. Tegenwoordig vind je hier een heerlijk zoutwaterbad, dat ook nog eens fraai is. Het zwembad is beschermd tegen de hoge golven. En het kent een heus solarium. Waar je lekker in de zon kunt zitten genieten van het uitzicht.

Het natuurbad kun je alleen bij eb bereiken. Dan is de zee (tijdelijk) weg en het zwembad is achter gebleven. Al is zwemmen misschien wat overdreven. Maar drijven lukt wel. En genieten zeker. Charco Azul ligt in de vallei van El Golfo. Je komt er via een steil pad naar beneden. Het kan hier erg druk worden, met name in het weekend.

Parque Rural de Frontera

Parque Rural de Frontera is een beschermd natuurgebied in het zuidwesten van het eiland. Het bevat bossen, maar ook droge vlaktes en ruig vulkaanlandschap. Je kunt hier diverse wandelroutes nemen. Om daarna te overnachten bij de boer. Het plattelandstoerisme is hier zeer populair.

El Sabinar

Een eeuwenoude jeneverbes bij El Sabinar.

El Sabinar staat bekend om zijn jeneverbessen die door de wind krom zijn gegroeid. Deze oude bomen zijn zeer fraai en bijzonder. De stammen zijn door de wind verdraaid, terwijl de takken ook krom zijn. Sterker nog, deze jeneverbes is een van de symbolen van El Hierro. El Sabinar ligt bij La Dehesa.

Arco de la Tosca

Arco de la Tosca is een natuurlijke boog in zee. Hij is door de eeuwen heen uitgesleten door het zeewater. De lavaboog is opvallend rond. Je kunt hier fraaie foto’s maken. Net zoals alle natuurlijke bogen zal hij uiteindelijk instorten door de voortgaande erosie. Je vindt Arco de la Tosca in het noordwesten.

Pico de Malpaso

Hoogste berg van El Hierro: Pico de Malpaso.

De hoogste berg op El Hierro is Pico de Malpaso. Hij is 1.501 meter hoog en je kunt relatief eenvoudig wandelend beklimmen. Vanaf de top heb je een heerlijk uitzicht. En kun je onder meer ook het eiland La Palma zien. En soms ook andere Canarische Eilanden, al hangt dit af van het weer.

Overnachten op El Hierro

Er zijn op het eiland diverse goede kleine hotels, maar ook veel appartementen die je kunt huren. Het meeste aanbod vind je in en rond de hoofdstad Valverde. Maar ook op andere locaties kun je goed verblijven. Wees wel op tijd met boeken, zodat niet naast het net vist.  
Bekijk de leukste accommodaties

Tamaduste

De baai van Tamaduste is populair bij de lokale bevolking. Vaak zie je hier al vroeg in de ochtend mensen zwemmen en ondertussen gezellig met elkaar een praatje maken. Je vindt de baai van Tamaduste in het noorden van het eiland. De wandeling naar het strand is fraai. Je begint bij het uitkijkpunt La Peña en loopt naar het kustdorp El Tamaduste.

Fokcentrum voor de reuzenhagedis van El Hierro

Reuzenhagedis op El Hierro.

Het Centro de Recuperación de El Lagarto Gigante is een fokcentrum voor de reuzenhagedis van El Hierro. Dit dier kan wel 60 centimeter worden, wat erg groot is voor een hagedis. In het wild is het dier bijna uitgestorven. In het fokcentrum wordt sinds 1975 succesvol gekweekt met de dieren. 

Diverse dieren zijn alweer in het wild uitgezet. Je kunt de wonderlijke dieren zien in een beschermde omgeving. Je vindt het fokcentrum in Lagartario. En met het toegangsgeld help jij de dieren.

Ecomuseo de Guinea

Ooit van de Bimbaches gehoord? Wie wil weten hoe de oorspronkelijke bewoners ooit hebben geleefd op El Hierro moet het Ecomuseo de Guinea bezoeken. Hier vind je onder meer een kleine nederzetting met hutten van de Bimbaches. Zij leefden van alles wat het land en de zee gaf. Totdat de Spanjaarden kwamen en hen tot slaaf maakten.

Een van de lavastranden op El Hierro.

Playa La Maceta Natuurzwembad

Het La Maceta Natuurzwembad is een zwembad aan zee, waar bij vloed water in stroomt. Bij eb blijft het water achter, dat wordt verwarmd door de zon. Het is een populaire plek om even lekker te zwemmen of te genieten van het uitzicht. 

Ernaast ligt het Playa la Maceta; een zwart strand met kiezels. Speciale schoenen voor de stenen is handig om het water in te gaan. Je vindt Playa La Maceta in El Golfo in het noorden van het eiland.

Duiken en snorkelen bij La Restinga

Een murene bij La Restinga op El Hierro.

Bij het stadje La Restinga vind je het zeereservaat Mar de Las Calmas. Met kliffen, zandplaten en grotten. De vulkanische rotsen hebben veel plekken waar dieren kunnen schuilen. Onder het wateroppervlak zie je opvallend veel vis. Denk aan papegaaivissen, imposante tandbaarzen, kreeften, zeepaardjes, maar ook roggen en egelhaaien bijvoorbeeld. 

Maar volgens biologen is El Hierro vooral ook bijzonder door de vele kleine dieren zoals anemonen op de bodem. Dit gebied wordt beschermd, al kunnen duikers het onder begeleiding van een gids bezoeken. De zeebodem zit hier vol leven, die je zelfs snorkelend kunt ontdekken. Zeker langs de kust. Je kunt ter plekke je excursie om te duiken of te snorkelen boeken.

Openbaar vervoer op El Hierro

Helaas biedt El Hierro zeer beperkte mogelijkheden voor het openbaar vervoer. Een taxi kan wel, zelfs voor meerdere uren. Wat interessant kan zijn als je met meerdere mensen bent.

Huurauto

Maar dan kun je net zo goed een huurauto nemen, dat geeft je nog meer vrijheid. En kun je je eigen plan trekken om het eiland optimaal te verkennen.

Hoe kom ik op El Hierro?

El Hierro is eenvoudig per vliegtuig te bereiken. Meestal gaat dit via een andere Canarisch eiland. Er zijn ook veerboten die je van Tenerife naar El Hierro brengen. Vraag ter plekke naar de dienstregeling. Het is dus relatief eenvoudig om te gaan eilandhoppen tussen de verschillende eilanden.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Spanje

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen