Waarom moet ik hier heen?

De Bedevaartskerk St. Johannes van Nepomuk is anders. Deze kerk heeft vijf kanten en ligt idyllisch op een heuvel. Je kunt de kerk van binnen bezoeken (met een gids), wat echt de moeite waard is. Je kunt er ook omheen lopen.

Bedevaartskerk St. Johannes van Nepomuk
Bedevaartskerk St. Johannes van Nepomuk. Corno van den Berg

De Bedevaartskerk St. Johannes van Nepomuk staat op de heuvel Zelená Hora aan de rand van het stadje Ždár nad Sázavou. Als je aan komt lopen wordt al snel duidelijk dat dit geen gewone kerk is. De stijl is zeer origineel en ligt volgens kenners tussen neogotisch en barok in.

Kerk St. Johannes van Nepomuk.
Kerk St. Johannes van Nepomuk. Corno van den Berg

Kerk met vijf hoeken

Architect Johann Blasius Santini bouwde de kerk in de 18e eeuw, maar wel heel anders dan de gangbare vormen. Hij bouwde het in de vorm van een vijfpuntige ster. De bedevaartskerk heeft dan ook vijf poorten, vijf altaars en vijf kapellen. De gangen zijn wat vreemd; niets is hier recht. Bijzonder is dat de kerk veel van zijn originele meubels heeft behouden, waaronder het hoofdaltaar.

Mooiste kerk Tsjechië

Sinds 1994 staat de kerk op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Veel mensen vinden dit de mooiste kerk van Tsjechië, of in ieder geval een van de mooiste. Oordeel zelf. Om het interieur van de kerk te bekijken kun je dagelijks een rondleiding volgen, zodat je veel informatie krijgt over de bouw, de architect en tal van andere zaken.

Meer informatie: www.unesco.nl/sint-jan-van-nepomuk

Kerken