blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Bedevaartskerk St. Johannes van Nepomuk

Mooiste kerk van Tsjechië?

De Bedevaartskerk St. Johannes van Nepomuk staat op de heuvel Zelená Hora aan de rand van het stadje Ždár nad Sázavou in Tsjechië. Als je aan komt lopen wordt al snel duidelijk dat dit geen gewone kerk is. De stijl is zeer origineel en ligt volgens kenners tussen neogotisch en barok in. Dit zijn de beste tips om de Bedevaartskerk St. Johannes van Nepomuk te bezoeken.

Deze kerk is anders, dal zul je zien als je aan komt lopen. De Bedevaartskerk St. Johannes van Nepomuk heeft vijf kanten en ligt idyllisch op een heuvel. Je kunt de kerk van binnen bezoeken (met een gids), wat echt de moeite waard is. Je kunt er ook omheen lopen, zodat je de kerk uit allerlei hoeken kunt zien.

Mooiste kerk van Tsjechie. ©Corno van den Berg

Kerk met vijf hoeken

Architect Johann Blasius Santini bouwde de kerk in de 18e eeuw, maar wel heel anders dan de gangbare vormen. Hij bouwde het in de vorm van een vijfpuntige ster. De Bedevaartskerk heeft dan ook vijf poorten, vijf altaars en vijf kapellen. De gangen zijn wat vreemd; niets is hier recht. Bijzonder is dat de kerk veel van zijn originele meubels heeft behouden, waaronder het hoofdaltaar.

Kerk St. Johannes van Nepomuk. ©Corno van den Berg

Sinds 1994 staat de kerk op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Veel mensen vinden dit de mooiste kerk van Tsjechië, of in ieder geval een van de mooiste. Oordeel zelf. Om het interieur van de kerk te bekijken kun je dagelijks een rondleiding volgen, zodat je veel informatie krijgt over de bouw, de architect en tal van andere zaken.

Overnachten in de omgeving

Het stadje Ždár nad Sázavou ligt in het zuiden van Tsjechië. Dit is een iets minder bekende regio van het land. Mede daarom heb ik hier meerdere nachten doorgebracht. Ook om deze unieke kerk vroeg in de ochtend te kunnen bezoeken, met mooi licht. En om de meeste andere bezoekers voor te zijn. Er zijn diverse kleine hotels, handige vakantiewoningen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, het kan hier druk worden in de weekenden en vakantieperiodes.

Naar Tsjechië?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 8 artikelen over Tsjechië

Bekijk alle artikelen