Waarom moet ik hier heen?

De Bedevaartskerk St. Johannes van Nepomuk is anders. Deze kerk heeft vijf kanten en ligt idyllisch op een heuvel. Je kunt de kerk van binnen bezoeken (met een gids), wat echt de moeite waard is. Je kunt er ook omheen lopen.

De Bedevaartskerk St. Johannes van Nepomuk staat op de heuvel Zelená Hora aan de rand van het stadje Ždár nad Sázavou in Tsjechië. Als je aan komt lopen wordt al snel duidelijk dat dit geen gewone kerk is. De stijl is zeer origineel en ligt volgens kenners tussen neogotisch en barok in.

Bedevaartskerk St. Johannes van Nepomuk
Bedevaartskerk St. Johannes van Nepomuk. Corno van den Berg

Kerk met vijf hoeken

Kerk St. Johannes van Nepomuk.
Kerk St. Johannes van Nepomuk. Corno van den Berg

Architect Johann Blasius Santini bouwde de kerk in de 18e eeuw, maar wel heel anders dan de gangbare vormen. Hij bouwde het in de vorm van een vijfpuntige ster. De bedevaartskerk heeft dan ook vijf poorten, vijf altaars en vijf kapellen. De gangen zijn wat vreemd; niets is hier recht. Bijzonder is dat de kerk veel van zijn originele meubels heeft behouden, waaronder het hoofdaltaar.

Sinds 1994 staat de kerk op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Veel mensen vinden dit de mooiste kerk van Tsjechië, of in ieder geval een van de mooiste. Oordeel zelf. Om het interieur van de kerk te bekijken kun je dagelijks een rondleiding volgen, zodat je veel informatie krijgt over de bouw, de architect en tal van andere zaken.

Meer informatie: www.unesco.nl/sint-jan-van-nepomuk

Corno’s reistips:

Tsjechië kun je goed met de auto bereiken. Een fly & drive kan natuurlijk ook waarbij je het combineert met een stedentrip naar Praag. Hieronder een aantal handige tips om je reis naar en door Tsjechië te organiseren.

Ik ben twee keer naar Tsjechië afgereisd; ook naar deze kerk:

Rondreis langs de heerlijke natuur van Tsjechië

Tijd voor een Road Trip door het Boheems Paradijs, het Reuzengebergte en het Adelaarsgebergte....

Reisverhaal

Het Boheems Paradijs: Alleen al voor de naam wil ik er naar toe. De rotspartijen in combinatie met kerken, kuuroorden en gebergten maken dit deel van Tsjechië tot een sprookje in de moderne tijd. Waar ik met pijn in het hart afscheid van neem.


UNESCO-Werelderfgoed in Tsjechië

Een reis langs UNESCO-werelderfgoed. In Tsjechië, in het zuidelijke deel; Moravië. Oh en een tocht langs bier, wijngaarden (waar de druivenoogst in volle gang is) en ruige natuur.

Reisverhaal

Ik maak een reis langs UNESCO-werelderfgoed. In Tsjechië, in het zuidelijke deel; Moravië. Oh en een tocht langs bier, kleine wijngaarden (waar de druivenoogst in volle gang is) en ruige natuur. Te voet, op de fiets en meer...