Robbeneiland

Gevangeniseiland waar Nelson Mandela 18 jaar vast zat

Robbeneiland is een eiland voor de kust van Kaapstad. Het is vooral bekend geworden als de plek waar Nelson Mandela jaren in de gevangenis zat in Zuid-Afrika. Een bezoek is intrigerend. Tijdens je bezoek kreeg ik nog meer bewondering voor de inmiddels overleden vrijheidsstrijder. Dit zijn de bezienswaardigheden van Robbeneiland. Met in dit artikel ook veel tips voor de excursie naar het eiland.

Het beroemde Robbeneiland is één van de meest beruchte eilanden ter wereld. Het werd bijna 400 jaar gebruikt om gevangenen en bannelingen te huisvesten. Weinigen weten dat het de Nederlandse Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) was die er al in het begin van de 17e eeuw een strafkolonie van maakte.

Met name lastige zeelieden werden door de VOC gevangengezet. Van 1836 tot 1931 was Robbeneiland een leprakolonie. In 1959 werd het eiland ingericht als zwaarbeveiligde gevangenis van het apartheidsregime van Zuid-Afrika.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Nelson Mandela op Robbeneiland

Robbeneiland is wereldwijd bekend geworden door één gevangene: Nelson Mandela, die hier 18 jaar vast zat. Op het eiland was destijds een kalkmijn. De gevangenen moesten hier kalksteen winnen. De ogen van Mandela raakten blijvend beschadigd door het felle verblindende licht en het fijne stof in de witte mijn.

De hekken staan nog op Robbeneiland.

Veel gevangenen probeerden te ontsnappen door naar de kust te zwemmen, maar slechts drie (voor zover bekend) hebben die vlucht overleefd. Het water rondom het eiland is ijskoud door de koude golfstroom vanuit Antarctica.

In 1991 werden de laatste politieke gevangenen vrijgelaten van Robbeneiland. In 1996 werd de gevangenis gesloten. Al drie jaar later werd het door UNESCO als cultuurerfgoed op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Boek je excursie online

Rondleidingen door ex-gevangenen

Bijzonder is dat diverse ex-gevangenen lange tijd de rondleidingen hebben gegeven aan toeristen door de cellen en het museum. Zo heb ik het ook beleefd. En het was rauwer dan verwacht. Een bezoek aan Robbeneiland is heftig en het doet je realiseren hoe belangrijk de rol van Mandela was.

Overnachten in Kaapstad

Kaapstad is de plek om te verblijven als je Robbeneiland wilt bezoeken. Ik heb meerdere nachten doorgebracht in deze heerlijke stad. Er zijn talloze kleine hotels, goedkope hostels, luxe villa's en vakantiehuizen, maar ook veel handige appartementen. Deze kun je allemaal online boeken. Wees er wel op tijd bij, ze zijn vaak volgeboekt.
Bekijk de leukste accommodaties

Hoe kom ik bij Robbeneiland?

Vanuit het Waterfront in Kaapstad kun je op een snelle veerboot naar Robbeneiland stappen. Zorg wel dat je van te voren online al een kaartje hebt gekocht. Deze excursies zijn populair en raken geregeld uitverkocht.

Meer artikelen over Kaapstad en omgeving