Falu Gruva

Immense kopermijn die is uitgeroepen tot UNESCO-Werelderfgoed

Falu Gruva is een eeuwenoude kopermijn in Zweden. Je kunt hem bezoeken, waarbij je een bijzondere kijk krijgt in het mijnproces. Maar je ziet ook hoe ongekend groot een dergelijke mijn kan zijn. Dit zijn de bezienswaardigheden van Falu Gruva, met ook tips voor de beste excursies.

Je kunt simpelweg naar de rand van de krater lopen, maar ook een ondergrondse rondleiding nemen met een gids. Deze tour laat pas echt zien hoe immens het gangenstelsel is. Ik raad aan beiden te doen. De kloof is perfect om te zien hoe immens groot dit gebied is. 

Waar komt de naam Falu Gruva vandaan?

Falu Gruva betekent ‘mijn van Falu’, dat is vernoemd naar het naastgelegen stadje Falun. De mijn, dat tegenwoordig een museum is, ligt aan de rand van de stad. Al in de 9e eeuw werd hier koper gedolven, waarmee het een van de oudste kopermijnen ter wereld is.

Het intrigerende museum

In het museum kun je allerhande informatie krijgen, met name ook over de andere metalen die hier zijn gevonden en gedolven. Hier werd vooral zilver en goud gevonden, maar ook zink, lood, bismut en sulfide. Zo leer je in het museum bijvoorbeeld dat koper gezond is voor je lijf. Alsook andere metalen die je lijf kunnen helpen. Maar het meest intrigerende is de geschiedenis van dit immense project. Een bezoek aan het museum is inbegrepen bij het entreebewijs.

Zo loop je de mijn in. ©Corno van den Berg

Geschiedenis van Falu Gruva

In de 17e eeuw groeide Falu Gruva zelfs uit tot de grootste kopermijn van Europa. In haar hoogtijdagen leverde de mijn twee derde van al het koper dat werd verhandeld in Europa. Het werd onder meer gebruikt voor daken van kastelen, kerkklokken, munten en talloze huishoudvoorwerpen. In 1992 sloot de mijn voorgoed haar deuren, omdat het delven onrendabel was geworden.

UNESCO-Werelderfgoed

Sinds 2001 staat de eeuwenoude kopermijn op de lijst van werelderfgoed van UNESCO. Een van de belangrijkste reden voor opname op de lijst is dat het gehele landschap van Falun wordt gedomineerd door de overblijfselen van de kopermijnbouw. Wat je ook nu nog ziet. De productie begon in de 9e eeuw en werd beëindigd aan het einde van de 20e eeuw.

Aan de rand van de mijn Falu Gruva. ©Corno van den Berg

Hoe ziet de excursie naar Falu Gruva er uit?

Je kunt de mijn in; met een gids, een helm en een regenjas. De jas is noodzakelijk omdat hier veel druppels zijn. Veel gangen zijn minder dan 1,80 meter hoog, dus de helm is meer dan handig. En een helm, want een groot deel van de oude gangen is erg laag. Het zicht is beperkt; alles is nauw, nat en donker.

De gids laat de geschiedenis herleven. Je krijgt angstaanjagende verhalen te horen over hoe de mannen hier werkten, of eigenlijk meer overleefden. Met name om elke dag de mijn in en uit te gaan. Ook hoor je hoe de mijnwerkers soms in de problemen kwamen. Wat meestal dodelijk was.

Tegenwoordig loop je zelf via trappen vanaf de rand de mijn in, waarna je diverse mijngangen volgt. Aan het einde ga je met een moderne elektrische lift weer naar de oppervlakte. Een bezoek aan Falu Gruva is intrigerend en je voelt je nietig.

Overnachten in de omgeving

Ik bleef slapen in het plaatsje Falun. Je kunt duidelijk zien dat alles in dit dorp te maken heeft met de oude mijn. Hier woonden veel van de mijnwerkers en de winkels, bars en restaurants waren vooral voor hen. Nu zijn er talloze hotels, bed & breakfasts en appartementen voor de toeristen die deze plek bezoeken.   

Meer informatie: www.falugruva.se

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Zweden

Lees mijn Tips

alle 16 artikelen over Zweden

Bekijk alle artikelen