Waarom moet ik hier heen?

Zweden verrast. De talloze eilanden voor de kust en het binnenland vormen een ideale mix om actief bezig te zijn. Vol bijzondere ontmoetingen. Zoals met beren, de Lappen en nog veel meer.

Een scheer. Wat een gek woord. En wat is het? Het woordenboek rept over een klein rotsachtig eiland. Ja, daar ligt de Zweedse kust vol mee. Al heeft Zweden vooral groepjes eilanden. Daarom wordt het ook wel de Scherenkust genoemd. Die ze in het oosten hebben, maar ook in het westen en rond de hoofdstad Stockholm.

Zweden heeft de grootste berenpopulatie van Scandinavië. En misschien wel ter wereld. Dus de kans er één tegen het lijf te lopen is aanwezig. Zoals in het relatief onbekende Fulufjället Nationaal Park; wildernis in Midden-Zweden.

Een bezoek in de zomer levert je de midzomernachtzon op; ongekend lange dagen en korte nachten. Ideaal om lekker veel te doen. In het noorden is het dan zelfs 24 uur per dag licht.

Zweden kent het Allemansrecht, waardoor je als toerist bijzondere rechten krijgt. Je mag je vrij over andermans land of water bewegen, zolang dit geen ongemak voor de eigenaar veroorzaakt.

En je mag enkele dagen kamperen met een tent op het land van een ander, al is het netjes vooraf om toestemming te vragen. Je mag bloemen, bessen en paddenstoelen plukken voor eigen gebruik. Een kampvuur mag ook, behalve als er een vuurverbod geldt. Als je het even vraagt kun je dus heerlijk kamperen.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Zweden, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Je kunt vliegen en een auto huren of zelf met je eigen auto er naar toe rijden. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.