Waarom moet ik hier heen?

Een van de meest bijzondere excursies in Zweden is de langoustine safari. Met een vissersboot ga je de zee op om talloze speciale kratten te checken. Na afloop wordt de vangst klaar gemaakt en kun je proeven hoe lekker deze dieren zijn.

wonderlijke excursie

Een langoustine safari; al heet deze excursie officieel ‘crayfish safari’, wat zoveel als rivierkreeftsafari betekent in het Nederlands. Maar dit zijn langoustines, die leven op de zandbodem van de zee. Je mag voor een dag of middag actief meehelpen met het naar boven halen van de kratten, ze leeg halen en de kratten weer terug gooien. Maar je mag ook toekijken hoe de ervaren vissers het doen.

De excursie vertrekt vanuit de haven in het vissersdorp Smögen in West-Zweden. De boot vaart de zee op naar diverse boeien. Via een lier worden de kratten van zo’n 40 tot 60 meter diepte omhoog gehaald. Waarna kapitein Olof Andersson checkt of er langoustines in zitten.

De vangst van een kooi.
De vangst van een kooi. Corno van den Berg

Dode haring

De kreeftachtigen worden gelokt met dode haring. In elk krat wordt een haring gestopt, want langoustines zijn aasdieren. Ze scharrelen over de zanderige zeebodem op zoek naar dierlijke resten.

De kratten zijn zo ontworpen, dat als de dieren eenmaal in het krat zitten ze niet meer weg kunnen. In een paar uur op zee worden tientallen kratten naar boven gehaald en gecheckt. Waarna ze weer, op een andere plek, in zee worden gegooid. Door het extra gewicht zakken ze weer naar de zeebodem.

De vangst van de middag.
Kapitein Olof Andersson toont de vangst van de middag. Corno van den Berg

zlef proeven

Na aankomst terug in Smögen mag je opnieuw helpen. Ditmaal met het wassen van de vangst. Ondertussen wordt water verhit en worden de dieren gekookt met veel zout.

Een proost na de visexcursie.
Een proost na de visexcursie. Corno van den Berg

Waarna je op je gemak het malse vlees kunt proeven. Dit gaat meestal gepaard met een biertje, al kan het ook met lokale schnapps. Waarbij je talloze zeemansverhalen kunt horen. Een heerlijk einde van een unieke excursie.

Meer informatie: www.vastsverige.com/smogens-fisketurer/