Waarom moet ik hier heen?

De Aletschgletsjer is een immense ijsmassa in Zwitserland. Het is onderdeel van het Jungfrau-gebergte, dat is uitgeroepen tot UNESCO-Werelderfgoed. Je kunt met de kabelbaan naar boven, maar ook te voet.

De Aletschgletsjer in Zwitserland lijkt wel een andere planeet. Deze gletsjer is maar liefst 23,6 km lang, al lijkt hij kleiner als je er bent. Zo’n 27 miljard ijs bedekt een oppervlakte van 117,6 km². Als je de Jungfrau-regio bezoekt moet je deze gletsjer zeker niet over slaan.

Uitkijkpunten over de gletsjer:

Er zijn diverse uitkijkpunten die een goed uitzicht geven op de gletsjer. Het mooiste stuk van de gletsjer is de bocht, waarbij je zo’n beetje de gehele gletsjer kunt zien. Alsook de ijsmassa erboven.

Bettmerhorn

Uitkijkpunt Bettmerhorn bij de Aletsch.
Uitkijkpunt Bettmerhorn bij de Aletsch. Corno van den Berg

De Bettmerhorn ligt boven de Bettmeralp is een van de beste plekken. Het panoramisch uitzicht hier is heerlijk. Je kunt hier goed rondlopen. Er is ook een speciaal uitkijkplatform boven het ijs.

Eggishorn

Eggishorn is bereikbaar via een kabelbaan vanuit Fiesch. Ook dit is eenvoudig te doen en het uitzicht dat je er voor terug krijgt is magisch. Met name vroeg in de ochtend, al kan er dan wel laaghangende bewolking zijn.

Sphinx

Het klassieke uitzicht over Aletschgletsjer vanaf de Jungfraujoch.
Het klassieke uitzicht over Aletschgletsjer vanaf de Jungfraujoch. Corno van den Berg

De Sphinx is een beroemd onderzoekslaboratorium op 3.571 meter, waar je met de Jungfraubahn kunt komen via de Jungfraujoch.

Een alpenkauw op de Sphinx.
Een alpenkauw op de Sphinx. Corno van den Berg

Märjelensee

Märjelensee is een meer dat wordt gevoed door smeltwater van de gletsjer. Als je omhoog kijkt zie je hoe machtig de gletsjer is. Maar je kunt op veel dagen zelfs Duitsland en Frankrijk zien liggen, althans de bergtoppen er van.

Het kan hier erg druk worden, de beste tijd voor goede foto’s is vroeg in de ochtend of de namiddag. Deze plek is ook geliefd bij Alpenkauwen, die graag wat eten willen scoren. Kijk of je de zwarte vogels met gele snavels kunt vinden.

De beste excursies van de Aletschgletsjer

Wandel op de Aletschgletsjer

Een gletsjerwandeling bij de Jungfrau.
Een gletsjerwandeling bij de Jungfrau. Jo Simon

Wandelen op een gletsjer in de Jungfrau-regio is een bijzondere ervaring en minder lastig dan het misschien lijkt. Wie het eenmaal heeft gedaan begrijpt goed hoe immens zo’n ijsmassa is. Met stijgijzers kun je hier het ijs op, wat alleen veilig met een ervaren berggids is te doen.

Je hebt hier diverse mogelijkheden, waaronder ook een meerdaagse tocht naar de Aletschgletsjer. Waarbij je het beste van deze regio te zien krijgt: alpenweiden, bergen, watervallen en veel ijs.

Corno’s reistips:
National Geographic:
Voor Droomplekken.nl reis ik geregeld de wereld over. En soms ook voor National Geographic om voor hen artikelen, foto’s en video’s te maken. Zo ook recent naar Zwitserland. Hierbij vind je enkele hoogtepunten van mijn reis door de kantons Wallis, Bern en Ticino.

Beste tijd:
De Aletschgletsjer kun je in elk seizoen bezoeken. En hij is altijd mooi, zelfs bij slecht weer is het imposant. In de lente zie je hier diverse soorten bloemen tussen de rotsen, al moet je wel zoeken. De zomer is lekker warm, maar ook wel wat druk. Ook de herfst is machtig mooi. Ontdek het zelf maar.
 
Meer informatie: www.myswitzerland.com

Maak de zonsondergang mee

Zonsondergang op de Aletschgletsjer.
Zonsondergang op de Aletschgletsjer. Carsten Drossel

De meeste toeristen gaan overdag. En zijn voor het mooiste moment weer verdwenen. De zonsondergang kan hier spectaculair zijn. Net als de zonsopgang, al moet je dan wel overnachten in een van de berghutten in de buurt van de gletsjer. Maar het is het absoluut waard.

UNESCO-werelderfgoed

Veel bezoekers staan voor het eerst in de sneeuw...
Veel bezoekers staan voor het eerst in de sneeuw… Corno van den Berg

Op 13 december 2001 werd de Aletschgletsjer samen met de zuidelijke aangrenzende gebieden Jungfrau-Bietschhorn opgenomen in de lijst van werelderfgoed van UNESCO. Het omvat zo’n 540 km2 groot en ligt in de Zwitserse kantons van Bern en Wallis. Het beschermde gebied begint aan de voet van de Eiger, Mönch en Jungfrau.

In het centrum ligt het Aletschgebied met de Aletschgletscher, de grootste gletsjer van de Alpen. In het oosten vind je de minder bekende bergen als Lauteraarhorn, de Finsteraarhorn en de Oberaarhorn. Het westelijk del wordt gevormd door het Lötschental en de berg de Bietschhorn. Het gebied is ontstaan doordat een samenwerkingsverband van 15 gemeentes. In 2007 werd het werelderfgoed aanzienlijk uitgebreid en kreeg het de huidige naam: Zwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch.

Gletsjers versus klimaatverandering

Wetenschappers kijken met argusogen naar de gletsjers in dit gebied. Al decennialang blijken ze te krimpen. De beroemde Aletschgletsjer was in 1860, toen de eerste cijfers werden bijgehouden, 3 kilometer langer en ruim 200 meter dikker. Maar het kan erger. Onder meer bij het vlakbij gelegen Grindelwald, waar de gletsjer honderd jaar geleden nog tot de rand van het dorp kwam. Volgens deskundigen kan deze gletsjer in de komende vijftig jaar compleet verdwijnen.

Gletsjers