blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Ascona en Locarno

Twee Italiaans Zwitserse steden naast elkaar aan het Lago Maggiore

De stadjes Ascona en Locarno liggen zij aan zij aan het Lago Maggiore. Ze zijn Zwitsers, maar hebben veel Italiaanse invloeden. Ze liggen gebroederlijk in het meest zuidelijke puntje van Zwitserland. In dit artikel heb ik ook de leukste excursies die je kunt doen in kaart gebracht. Dit zijn de bezienswaardigheden van Ascona en Locarno voor jouw bezoek. 

Ascona en Locarno zijn Zwitsers , maar ook Italiaans. En idyllisch gelegen aan het Lago Maggiore.  Deze stadjes liggen in het zuidelijke puntje van Zwitserland. Met veel bloemen, palmbomen en een heerlijk achterland. De stadjes bieden een heerlijke mix. Je kunt de stadjes zelf eenvoudig te voet verkennen, maar ook met de fiets. Het is opvallend vlak bij het meer. Waar je lekker in kunt zwemmen en afkoelen.

Deze regio ontvangt veel zon per jaar, maar ook regen. Waardoor dit deel van Zwitserland opvallend groen is. En door het lekkere klimaat kun je hier lopen tussen de palmbomen, alsook agaves, sinaasappelbomen, mimosa’s en camelia’s. Maar ook talloze bloemen, met name in het voorjaar. 

De veerpontbrug met bloemen. ©Corno van den Berg

De twee steden worden gescheiden door de redelijk onbekende Maggia-rivier. Deze mondt uit in het meer van Maggiore. Diverse bruggen zorgen er voor dat je over kunt steken van de ene naar de andere stad. Die je te voet of met de fiets kunt nemen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Ascona en Locarno.

Fiets, e-bike of mountainbike

Een waterval onderweg. ©Corno van den Berg

Deze regio is perfect om per fiets te ontdekken. Je kunt ter plekke fietsen huren voor een dag of voor meerdere dagen. Ook e-bikes zijn voorhanden, waardoor je ook eenvoudig de omliggende heuvels kunt verkennen. 

En als je de wegen omhoog loopt, vergeet dan niet af en toe achterom te kijken. Want op diverse plekken heb je doorkijkjes naar het meer. Wat mooie foto’s oplevert. Al kan dit ook met een mountainbike, waarvan je zelfs e-mountainbikes hebt inmiddels.

Ascona

Een huis in het historische centrum van Ascona. ©Corno van den Berg

De binnenstad van Ascona bestaat uit smalle straatjes met kleurrijke huizen, kleine winkels met een opvallend Italiaanse uitstraling. En ook weer niet. De boulevard langs het meer is heerlijk om te wandelen, wat te eten en te drinken. Onder de bomen in de schaduw zit vaak de lokale bevolking te praten of een spelletje te doen. Ze praten over het weer, of de veerboot op tijd is en wanneer de bloemen in bloei komen. Heerlijke gesprekken over niets dus.

Locarno

Fietsen langs het Lago Maggiore. ©Corno van den Berg

Locarno heeft ook een klein stadscentrum, dat vooral bekend is vanwege het grote stadsplein. Ook bekend is het fietspad langs het meer. Het voert de stad uit en loopt kilometers langs de over van het meer. Met een paar restaurantjes, maar ook picknickplekken, bankjes en goede stekken om te vissen. En ja, ook talloze plekken om te zwemmen.

Isole di Brissago

In het Lago Maggiore liggen een paar eilandjes: Isole di Brissago. In het Nederlands heten ze de Brissago-eilanden. Deze twee eilanden kunnen bezocht worden met de boot. Het grotere eiland, San Pancrazio, staat bekend om zijn botanische tuin.

Overnachten in Ascona en Locarno

Beide steden zijn perfect om een paar nachten door te brengen. Ik heb in beiden geslapen. Dit was zowel in het centrum van Ascona en aan het water bij Locarno. Je kunt kiezen uit diverse hotels, vakantiewoningen en appartementen. Deze kun je eenvoudig online boeken. Zorg wel dat je op tijd bent met boeken, want in de weekenden en vakanties is het erg populair. 
Bekijk de leukste accommodaties in de omgeving

Stranden

Een strandje aan het Lago Maggiore. ©Corno van den Berg

Als je door Ascona en Lucarno loopt, kom je ze vanzelf tegen; de kiezelstranden. Het meest bekend van Ascona is Lido di Ascona, al is het mooiste in mijn ogen Bagno Pubblico Ascona. Het Spiagga Pubblica ligt buiten de stad en is klein. Maar het heeft wel zijn eigen charme. In Locarno heb je het beroemde Lido Locarno. Dit is zowel een zwembadparadijs (met binnen- en buitenbaden) als een zandstrand. Ideaal voor kinderen. Of als het water van het meer nog te koud is, bijvoorbeeld in het voorjaar.

De berg Cardada

Een rustmoment in Ascona. ©Corno van den Berg

Deze berg ligt boven Locarno en is via een kabelbaan eenvoudig bereikbaar. Je hebt eenmaal boven een heerlijk uitzicht over het Lago Maggiore, maar ook over Ascona en Locarno. En je kunt ook zien welk deel van het meer in Italië ligt. Op de berg kun je heerlijk wandelen, waardoor je uitzicht telkens verandert.

Neem de veerboot

Een heerlijke excursie is een tocht met de veerboot. Zowel kleine als grote bootjes brengen je over het meer. Waarbij je bijvoorbeeld ook naar Italië kunt varen. En weer terug. Zowel in Ascona als Locarno zijn opstapplaatsen.

Ascona en Locarno bezoeken

De twee steden zijn eenvoudig te bereiken. Het ligt slechts op 30 kilometer van Bellinzona, de hoofdstad van het kanton Ticino. Alsook van Lugano, dat nog zuidelijker ligt.

Naar Zwitserland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 21 artikelen over Zwitserland

Bekijk alle artikelen