Waarom moet ik hier heen?

Ascona en Locarno zijn Zwitsers , maar ook Italiaans. En idyllisch gelegen aan het Lago Maggiore.  Deze stadjes liggen in het zuidelijke puntje van Zwitserland. Met veel bloemen, palmbomen en een heerlijk achterland.

De stadjes Ascona en Locarno liggen zij aan zij aan het Lago Maggiore. Ze zijn Zwitsers, maar hebben veel Italiaanse invloeden. Ze liggen gebroederlijk in het meest zuidelijke puntje van Zwitserland.

De stadjes bieden een heerlijke mix. Je kunt de stadjes zelf eenvoudig te voet verkennen, maar ook met de fiets. Het is opvallend vlak bij het meer. Waar je lekker in kunt zwemmen en afkoelen.

Deze regio ontvangt veel zon per jaar, maar ook regen. Waardoor dit deel van Zwitserland opvallend groen is. En door het lekkere klimaat kun je hier lopen tussen de palmbomen, alsook agaves, sinaasappelbomen, mimosa’s en camelia’s. Maar ook talloze bloemen, met name in het voorjaar.

De veerpontbrug met bloemen.
De veerpontbrug met bloemen. Corno van den Berg

De twee steden worden gescheiden door de redelijk onbekende Maggia-rivier. Deze mondt uit in het meer van Maggiore. Diverse bruggen zorgen er voor dat je over kunt steken van de ene naar de andere stad. Die je te voet of met de fiets kunt nemen.

Fiets, e-bike of mountainbike

Deze regio is perfect om per fiets te ontdekken. Je kunt ter plekke fietsen huren voor een dag of voor meerdere dagen. Ook e-bikes zijn voorhanden, waardoor je ook eenvoudig de omliggende heuvels kunt verkennen.

En als je de wegen omhoog loopt, vergeet dan niet af en toe achterom te kijken. Want op diverse plekken heb je doorkijkjes naar het meer. Wat mooie foto’s oplevert. Al kan dit ook met een mountainbike, waarvan je zelfs e-mountainbikes hebt inmiddels.

Een waterval onderweg.
Een waterval onderweg. Corno van den Berg

Bezienswaardigheden Ascona en Locarno:

Ascona

Een huis in het historische centrum van Ascona.
Een huis in het historische centrum van Ascona. Corno van den Berg

De binnenstad van Ascona bestaat uit smalle straatjes met kleurrijke huizen, kleine winkels met een opvallend Italiaanse uitstraling. En ook weer niet.

De boulevard langs het meer is heerlijk om te wandelen, wat te eten en te drinken. Onder de bomen in de schaduw zit vaak de lokale bevolking te praten of een spelletje te doen. Ze praten over het weer, of de veerboot op tijd is en wanneer de bloemen in bloei komen. Heerlijke gesprekken over niets dus.

Locarno

Locarno heeft ook een klein stadscentrum, dat vooral bekend is vanwege het grote stadsplein. Ook bekend is het fietspad langs het meer. Het voert de stad uit en loopt kilometers langs de over van het meer. Met een paar restaurantjes, maar ook picknickplekken, bankjes en goede stekken om te vissen. En ja, ook talloze plekken om te zwemmen.

Fietsen langs het Lago Maggiore.
Fietsen langs het Lago Maggiore. Corno van den Berg

Isole di Brissago

In het Lago Maggiore liggen een paar eilandjes: Isole di Brissago. In het Nederlands heten ze de Brissago-eilanden. Deze twee eilanden kunnen bezocht worden met de boot. Het grotere eiland, San Pancrazio, staat bekend om zijn botanische tuin.

Stranden

Als je door Ascona en Lucarno loopt, kom je ze vanzelf tegen; de kiezelstranden. Het meest bekend van Ascona is Lido di Ascona, al is het mooiste in mijn ogen Bagno Pubblico Ascona. Het Spiagga Pubblica ligt buiten de stad en is klein. Maar het heeft wel zijn eigen charme.

In Locarno heb je het beroemde Lido Locarno. Dit is zowel een zwembadparadijs (met binnen- en buitenbaden) als een zandstrand. Ideaal voor kinderen. Of als het water van het meer nog te koud is, bijvoorbeeld in het voorjaar.

Een strandje aan het Lago Maggiore.
Een strandje aan het Lago Maggiore. Corno van den Berg

Hier vind je diverse stranden.

De berg Cardada

Deze berg ligt boven Locarno en is via een kabelbaan eenvoudig bereikbaar. Je hebt eenmaal boven een heerlijk uitzicht over het Lago Maggiore, maar ook over Ascona en Locarno. En je kunt ook zien welk deel van het meer in Italië ligt. Op de berg kun je heerlijk wandelen, waardoor je uitzicht telkens verandert.

Een rustmoment in Ascona.
Een opstapplek bij Ascona.Corno van den Berg

Neem de veerboot

Een heerlijke excursie is de veerboot. Zowel kleine als grote bootjes brengen je over het meer. Waarbij je bijvoorbeeld ook naar Italië kunt varen. En weer terug. Zowel in Ascona als Locarno zijn opstapplaatsen.

Corno’s reistips:
National Geographic:
Voor Droomplekken.nl reis ik geregeld de wereld over. En soms ook voor National Geographic om voor hen artikelen, foto’s en video’s te maken. Zo ook recent naar Zwitserland. Hierbij vind je enkele hoogtepunten van mijn reis door de kantons Wallis, Bern en Ticino.

Beste tijd:
Ascona en Locarno zijn met name populair in de zomer. Al kun je ze in elke seizoen bezoeken. Het water van het Lago Maggiore is in de zomer heerlijk warm, terwijl je in de lente hier veel bloemen ziet. Ook de herfst is machtig mooi. Aan jou de keus.
 
Meer informatie: Ascona en Locarno

Hoe kom ik hier?

De twee steden zijn eenvoudig te bereiken. Het ligt slechts op 30 kilometer van Bellinzona, de hoofdstad van het kanton Ticino. Alsook van Lugano, dat nog zuidelijker ligt.