blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Valle Verzasca

Mooiste bergvallei van Europa?

Valle Verzasca ligt in het kanton Ticino in Zwitserland. Deze vallei werd recent beroemd door een indrukwekkende video op sociale media. Op de video is de beroemde oude brug Ponte dei Salti in het dorpje Lavertezzo te zien en het azuurblauwe water. Maar deze vallei rond de Verzasca-rivier heeft veel meer te bieden, zoals een hoge waterval. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Valle Verzasca. Daarnaast deel ik ook de excursies die ik hier heb gedaan.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Bijzondere vallei met Italiaanse invloeden

De Verzasca Vallei ligt in het zuiden van Zwitserland, al voelt het ook wel als Italië. De vallei is vooral bekend vanwege de eeuwenoude brug, maar er is hier veel meer te zien. Het is een heerlijke plek om te zwemmen, te wandelen en te relaxen.

Het einde van de Verzasca-vallei. ©Corno van den Berg

De vallei is opvallend steil op veel plekken. De boeren hier konden alleen maar gras verbouwen voor het vee. Dat zelfs op de steilste stukken gebeurde. Wat nu nog te zien is. Al zijn veel boeren weggetrokken en nemen de bomen het landschap meer en meer weer over. Op diverse plekken kun je de traditionele boerderijen nog zien.

Er loopt één weg door de vallei; de Via Valle Verzasca. Deze kun je simpelweg afrijden, waarbij je onderweg talloze stops kunt maken. Hij is ook met de bus te doen. Hieronder vind je een selectie met tips voor je bezoek aan de Verzasca Vallei.

Brug Ponte dei Salti

De beroemde Romeinse brug van Verzasca. ©Corno van den Berg

De Ponte dei Salti is het meest populair van alles in Valle Verzasca. Deze stenen brug loopt in twee fraaie bogen over de Verzasca-rivier. De brug is zo’n 400 jaar oud en het is een icoon in de Alpen. Hij ligt in het plaatsje Lavertezzo en doemt op als je het dorpje uit rijdt. Je moet over de brug lopen om bij het lager gelegen deel te komen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Hier vind je talloze rotsen die door het water zijn geslepen in fraaie vormen. In het opvallend heldere water zie je de gekleurde kiezelstenen. En je kunt hier zwemmen. In de zomer verwarmt de zon het bergwater, zodat het heerlijk aangenaam is. Let wel op; er is hier een onderstroom die lastig kan zijn. Zwem dus altijd op plekken waar anderen ook zwemmen.

Verzasca dam

De Verzasca dam is een must, omdat de vallei door de dam opvallend veel water heeft. Je komt de dam vanzelf tegen als je de vallei binnen rijdt. Het is een indrukwekkend bouwwerk, met een mooi uitzicht over de vallei. Let op de eeuwenoude huizen die her en der op de steile heuvels zijn gebouwd. Sommigen zijn verlaten, maar anderen worden nog steeds bewoond.

Corippo

Het stadje Corippo. ©Corno van den Berg/ Drone

Het dorpje Corippo ligt niet aan de hoofdweg, maar is wel te zien vanaf de hoofdweg. Het dorp ligt op een heuvel en behoort tot de mooiste van Zwitserland. De heuvel is hier erg steil, waardoor veel authentieke smalle huizen op elkaar zijn gebouwd. Ook de steegjes zijn smal en steil. Je kunt hier heerlijk dwalen en foto’s maken. Vanaf de hoofdweg is er een afslag naar Corippo, je kunt eenvoudig de bordjes volgen.

De Froda-waterval

Froda-waterval. ©Corno van den Berg/ Drone

De mooiste waterval in Verzasca is maar liefst 70 meter hoog. Hier stort het water zich over de rotsen de diepte in. Ook hier kun je zwemmen, al is het water vaak erg koud. Maar in de zomer is het in de vallei vaak warm en is het water heerlijk verkoelend. Lang niet alle toeristen bezoeken deze waterval, wat eigenlijk zonde is. De waterval vind je aan het einde van de vallei.

Overnachten in de Verzasca Vallei

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in de kloof. Ik wilde de kloof te voet verkennen, zwemmen en met name de zonsondergang en zonsopgang meemaken. Je kunt in de dorpjes in de vallei verblijven, zoals in Brione, Sonogno en Gerra Verzasca
Bekijk de leukste accommodaties in de Verzasca Vallei

Nera Verzasca-geiten

Geiten onderweg. ©Corno van den Berg

De Nera Verzasca-geiten komen alleen in deze vallei voor. Ze zijn opvallend zwart van kleur en kun je op talloze plekken zien. Je hoeft alleen maar te luisteren naar hun ‘meh’, dat door de vallei schalt.

Museum Sonogno

Het Ethnografisch Museum van deze vallei ligt in het dorp Sonogno. Dat helemaal aan het einde van de vallei ligt. In het museum kun je van alles leren over de geschiedenis van het gebied, de mensen en de manieren waarop de geschiedenis levend wordt gehouden.

De Verzasca-rivier. ©Corno van den Berg/ Drone

Wandelen in Valle Verzasca

De Verzasca Valley Trail is een 24,7 kilometer lange wandeling dwars door de vallei. Wil je deze vallei echt beleven dan is dit wandelpad wat voor jou. Je verlaat de verharde weg en dwaalt door grasvelden, bossen en kleine dorpjes. 

Waarbij je onderweg goed kunt zien hoe het leven hier was en nog steeds is. De start van deze wandeling is bij de Verzasca dam, via Corippo, natuurlijk langs de Ponte dei Salti brug en hij eindigt in Sonogno.

Valle Verzasca bezoeken

Binnen een half uurtje rij je van het beroemde Lagio Maggiore-meer naar de Verzasca Vallei. Maar je kunt het niet zien liggen vanaf het meer. Het ligt verborgen achter een heuvel met wijnranken. Pas als je de heuvel over bent zie je de vallei. Neem de tijd voor deze vallei. Als alle dagjesmensen weg zijn zie je pas echt hoe fraai de kloof is.

Naar Zwitserland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 21 artikelen over Zwitserland

Bekijk alle artikelen