Waarom moet ik hier heen?

Bellinzona in Zwitserland wordt vaak vergeten. Maar deze stad heeft maar liefst drie kastelen die in opvallend goede staat zijn. Ze liggen rond wijngaarden en zijn eenvoudig te bezoeken te voet.

Bellinzona is de hoofdstad van de regio Ticino in het zuiden van Zwitserland. Middenin de stad staan drie kastelen, met eromheen wijngaarden. Ze behoren sinds 2000 tot het werelderfgoed van UNESCO. Die je eenvoudig kunt bezoeken via een stadswandeling.

De stad ligt ten oosten van de rivier de Ticino. En je rijdt al snel aan voorbij op de je weg naar Lugano aan het Meer van Lugano. Of Locarno en Ascona aan het Lago Maggiore. De ligging van Bellinzona is bijzonder. Hier kunnen gemakkelijk diverse Alpenpassen als Sankt Gotthard, Lukmanier, San Bernardino en Nufenen worden bereikt.

Een non in de kathedraal van Bellinzona.
Een non in de kathedraal van Bellinzona. Corno van den Berg

Zelf Bellinzona ontdekken

Het is een heerlijk stadje om rond te lopen. Je vindt hier veel herenhuizen die Italiaans aan doen. De middeleeuwse burchten doemen vanzelf op. Het zijn volgens velen de mooiste van Zwitserland. Maar ook de kathedraal is de moeite waard. Net als het stadhuis.

Wat Bellinzona bijzonder maakt is dat de kastelen bijna volledig nog in originele staat zijn. In tegenstelling tot veel andere kastelen in Europa die vaak gedurende de diverse oorlogen zijn verwoest. Maar dit deel van Zwitserland kent al eeuwenlang vrede…

Daarnaast is er hier nog iets bijzonders te zien. Midden in de stad zie je talloze wijnranken. Ze reiken zelfs tot de stadsmuren en de kastelen. Dit omdat de kasteelheren een groot fan van wijn waren. Dus moest de wijn dichtbij zijn, zelfs in een eventuele oorlogssituatie.

Bellinzona.
Wandelen door Bellinzona. Corno van den Berg

De drie kastelen, stadsmuur en binnenstad

Als je door Bellinzona loopt kun je er niet omheen. Op diverse plekken zie je vanzelf de drie kastelen opdoemen. Via diverse wandelpaden kun je ze eenvoudig zelf bezoeken. Dit zijn de drie kastelen van Bellinzona:

Castelgrande

De burcht van Castelgrande is de oudste, al is bekend dat zelfs de Romeinen hier al waren. Hij is op een grote rots gebouwd. Dit kasteel stamt uit de 10e eeuw en is het grootste van de drie. Het is te herkennen aan de twee opvallende torens: De witte en de zwarte toren.

Vanaf de burcht zie de je rivier, alsook de gehele vallei. Maar ook kun je goed zien hoe de versterkte muren vanuit het kasteel de binnenstad moeten beschermen. Ook hier geldt dat het merendeel nog in originele staat is.

Montebello

Het tweede kasteel maakt onderdeel uit van de verdedigingsmuur van Bellinzona. Montebello stamt uit het einde van de 13e eeuw. En werd gebouwd om de stad verder te beveiligen. Zowel in de 14e als de 15e eeuw werd het kasteel uitgebreid. Volgens archeologen is de verdedigingsmuur rond 1480 gebouwd.

Een van de kastelen in Bellinzona.
Een van de kastelen in Bellinzona.Corno van den Berg

Sasso Corbaro

Sasso Corbaro is de derde burcht van Bellinzona. Hij ligt afgelegen op een rots ten zuidoosten van de rest. Deze werd pas in de 15e eeuw gebouwd. Als je hier naar toe loopt zie je vele wijngaarden. Het heeft tevens een restaurant waar je even kunt uitrusten na je klim. Het uitzicht is zeer fraai.

Corno’s reistips:
National Geographic:
Voor Droomplekken.nl reis ik geregeld de wereld over. En soms ook voor National Geographic om voor hen artikelen, foto’s en video’s te maken. Zo ook recent naar Zwitserland. Hierbij vind je enkele hoogtepunten van mijn reis door de kantons Wallis, Bern en Ticino.

Beste tijd:
Bellinzona kun je in elk seizoen bezoeken. In de lente zie je hier veel bloemen zien, terwijl de zomer lekker warm is. Ook de herfst is machtig mooi, omdat dan de wijnstruiken hier druiven dragen. En de bladeren verkleuren. Ontdek het zelf maar.
 
Meer informatie: www.myswitzerland.com/bellinzona/

Neem de tijd voor het zien van alle kastelen. Ze liggen op verschillende hoogtes. Waarbij je soms veel treden moet beklimmen. En dus ook weer afdalen.

Hoe kom ik hier?

Bellinzona is eenvoudig te bereiken. Het ligt op ruim 20 kilometer van badplaatsen als Locarno en Ascona, maar ook slechts op 30 kilometer van de stad Lugano.

Neem de tijd voor