Blausee bij Kandersteg in Zwitserland - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Blausee

Opvallend blauw en helder meer in Zwitserland

De Blausee in Zwitserland; de naam zegt het al. Het is een opvallend blauw meer in de Kandervallei op 887 meter hoogte. Het is een natuurgebied waar je de forellen ziet zwemmen in het heldere water. Naturpark Blausee is een heerlijke plek in de buurt van Kandersteg om te wandelen of picknicken.

De wandeling naar de Blausee

Als je je auto hebt geparkeerd kun je over een verharde weg lopen naar het meer, dat pittoresk in het bos ligt. Maar, er is ook een soort ontdekkingspad door het bos. Waarbij je tussen de bomen door loopt en onder rotsen moet door klimmen. 

Dit pad is perfect voor kinderen, maar ook voor volwassenen. En uiteindelijk kom je dan vanzelf bij het meer uit. Ik vind het de ideale manier om in de stemming te komen voor dit natuurwonder.

Twee bezoekers bij de Blausee. ©Corno van den Berg

Wandelen rondom het meer

Rondom het meer loopt een wandelpad. Dat eenvoudig te doen is. Het mooiste stuk ligt in de bossen. Waarbij je een mooi zicht op het meer hebt tussen de bomen door. Ook is hier een brug boven het water, waardoor je goed in het water kunt kijken. Ook is hier het beeld van de vrouw goed te zien.

Boottocht over het meer

Een bootje op de Blausee. ©Corno van den Berg

De meest populairste excursie is een boottocht op het meer. Als je aankomt zie je de boten al liggen. Met een kapitein vaar je langzaam over het meer, waarbij je uitleg krijgt over alles wat met het meer te maken heeft.

Duiken in de Blausee

In de wintermaanden kun je duiken in de Blausee. Van november tot en met maart krijgen duikers de mogelijkheid om onderwater te gaan. Het zicht is ongeveer 15 meter en de temperatuur van het water is 8 graden. De maximale diepte is 8 meter. Waarbij je onder meer het sculptuur kunt zien, alsook de honderden forellen in het water.

Hoe is de Blausee ontstaan?

Het meer wordt gevuld door diverse onderwaterbronnen. Als je op diverse plekken zie het water uit de bodem komen. Volgens geologen is het meer zo’n 15.000 jaar geleden ontstaan door een ineenstorting van rotsen. Waardoor dit dal ontstond.

Waar komt de blauwe kleur vandaan?

Vaak wordt gedacht dat de kleur komt van mineralen in het water. Maar dit niet waar. De oorzaak van de kleur is de lichtval. De kleur rood in het licht wordt geabsorbeerd, terwijl blauw en groen juist worden gereflecteerd. En dat is wat je ogen zien.

Net als in de zee bijvoorbeeld, want ook daar is het water niet blauw. Maar bij de Blausee gebeurt dit extreem veel, waardoor de kleur zo veel is. 

De legende van de vrouw

Het beeld onderwater in de Blausee. ©Corno van den Berg

Maar als je hier rond vraagt hoor je een ander verhaal. Volgens een lokale legende komt de kleur door de blauwe ogen van een jonge vrouw, die aan het meer treurde om de dood van haar vriend. 

In 1998 maakte de kunstenaar Raffael Fuchs een standbeeld, dat in het meer te zien is. Het is gebaseerd op deze legende. Meestal zie je er wel forellen omheen zwemmen. 

Blausee bezoeken

De Blausee ligt net buiten het dorp Kandersteg in Zwitserland. Het meer is eenvoudig te bereiken met de bus, al is te voet ook mogelijk. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden.

Aan het meer vind je een restaurant en hotel, waar je wat kunt eten en drinken. Als je hier overnacht heb je in de vroege ochtend het meer voor je alleen. Alsook aan het einde van de dag.

Naar Zwitserland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 21 artikelen over Zwitserland

Bekijk alle artikelen