Waarom moet ik hier heen?

Het Gasterntal is een parel die nog niet wordt overlopen door toeristen. Dit dal is vooral bekend door de steile bergen die hier links en rechts opdoemen. Een heerlijke plek om te wandelen en te fietsen.

Het Gasterntal bij Kandersteg in Zwitserland is een verborgen juweel in de Alpen. Dat je moet weten te vinden, want het ligt achter een rotswand. En is alleen via een smalle weg door de rotsen te bereiken.

Hoe je het dal binnen komt is bijzonder. Dit gebeurt via twee tunnels in de Chuse-kloof op een hoogte van 1.352 meter. Na de tunnels zie je direct een stenen brug. Waar je kunt stoppen voor een foto. Wat wel de moeite waard is want hier zie je rivier die als rode draad door deze vallei loopt. Het is de relatief onbekende rivier met de naam Kander. Hij wringt zich hier door de kloof met veel geweld.

De brug naar het Gasterntal.
De brug naar het Gasterntal. Corno van den Berg

Wat opvalt is dat de bergen links en rechts ongekend steil zijn. Waardoor je snel gekleineerd wordt. En ik had hier een andere probleem. Het landschap past niet op één foto. De camera en lenzen kunnen het simpelweg niet op één foto vast leggen.

Als je hier de vallei in loopt wordt de vallei steeds breder. Met opnieuw de Kander die zich breeduit laat zien. Deze rivier slijt hier al duizenden jaren door het landschap. Hij voert voornamelijk gletsjerwater af, dat opvallend lichtblauw is door de vele mineralen in het water.

Wandelen in het Gasterntal

Dit dal leent zich erg goed om te wandelen. Er zijn talloze mogelijkheden. Naast de zandweg voor de auto’s is er een wandelpad dat de rivier volgt. Je loopt omhoog tegen de stroom in. Waarbij je her en der diverse afslagen hebt. Onder meer naar Sunnbüel. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden.

Totdat je een brug over de rivier tegen komt. Hier kun je kiezen of je dieper het dal inloopt, of de Lötschenpass in wilt via Gfelalp. Als je blijft doorlopen via de hoofdweg kom je uit bij Kanderfirn.

Fietsen in het Gasterntal

De waterval uit de rots.
De waterval uit de rots. Corno van den Berg

Het alternatief om te wandelen is per fiets. Je kunt je eigen fiets meenemen, maar ook huren bij de diverse restaurants in het dal. Het zijn meestal mountainbikes, aangezien de weg hier onverhard is. Je kunt eenvoudig de hoofdweg af fietsen en alle bezienswaardigheden aan doen.

Het verkeer is minimaal dus dat is fijn. De route is ongeveer 6 kilometer lang (enkele reis). Je eindigt op ongeveer 1.635 meter dus ook het aantal hoogtemeters valt zat mee.

Bezienswaardigheden Gasterntal:

Dit dal moet het hebben van de natuurlijke schoonheid. Waarbij je onderweg wel een paar bijzondere attractie kunt zien. Bij binnenkomst zie je rechts een muur van rotsen. Maar hier komt een watermassa uit gestort.

Het is een van de meest bijzondere watervallen van Zwitserland. Omdat hij door de rotsen heen komt en plotseling uit de rotsen stroomt. Denk maar na, hoe vaak heb je dit al gezien?

De stalen brug in het Gasterntal.
De stalen brug in het Gasterntal. Corno van den Berg

Een andere bezienswaardigheid is de stalen hangbrug over de Kander-rivier. Deze vind je vlakbij het Waldhaus, een restaurant annex hotel. Je ziet hem aan de overkant van de weg liggen. Dit is een ideale plek voor foto’s van de rivier en het landschap.

Blijf hier overnachten

Veel bezoekers doen het Gasterntal als een soort ‘dagexcursie’. Toen ik hier was viel me op dat je dan eigenlijk het mooiste mist. Zoals de zonsopgang. Ondanks de hoge rotsen om je heen kun je het eerste daglicht zien vallen in de vallei. Wat machtig mooi is. Daarnaast vermijd je alle andere toeristen. Al is het hier niet echt druk.

Corno’s reistips:
National Geographic:
Voor Droomplekken.nl reis ik geregeld de wereld over. En soms ook voor National Geographic om voor hen artikelen, foto’s en video’s te maken. Zo ook recent naar Zwitserland. Hierbij vind je enkele hoogtepunten van mijn reis door de kantons Wallis, Bern en Ticino.

Beste tijd:
Het Gasterntal kun je het gehele jaar bezoeken. Met name de winter is mooi, al is dit dal dan wel lastig te bereiken door de sneeuw. De lente is denk ik het beste moment, met name door de vele bloemen. Terwijl de zomer lekker warm is, maar ook drukker. De herfst is machtig mooi, met veelal goed weer.
 
Meer informatie: www.myswitzerland.com/gasterntal-en-chluse

Hoe kom ik hier?

Om het verkeer te regelen is er een soort wisseldienst wanneer auto’s, bussen en al het verkeer naar binnen mogen. Waarbij in een bepaald tijdbestek (20 minuten) er verkeer alleen maar het dal in mogen en de volgende 20 minuten alleen maar verkeer uit. Let wel, dit geldt ook voor fietsers en wandelaars.

De smalle ingang van het Gasterntal.
De smalle ingang van het Gasterntal.Corno van den Berg

Dit omdat de twee tunnels in de toegangsweg extreem smal en slecht verlicht zijn. Hou hier dus rekening mee. Je kunt met je eigen auto naar binnen, maar ook met speciale busjes vanuit Kandersteg. Deze houden rekening met het tijdschema, zodat je dus eenvoudig het dal in kan. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden alsook de kosten.