Waarom moet ik hier heen?

Grindelwald First in Zwitserland is bergen, gletsjers en een plek voor wonderlijke attracties. Je kunt hier de berg af op allerlei manieren. In de lucht en via de grond. Je gaat berg af, maar je hartslag zal op lopen.

Grindelwald First is de thuisbasis van talloze bijzondere attracties. En dan moet je niet alleen denken aan de bergen, alpenweiden en gletsjers in dit deel van Zwitserland. Maar attracties met heerlijke namen als Mountainkart, Trottibike en First Glider.

Grindelwald is een van de mooiste stadjes van de Alpen. Waar wandelaars en natuurliefhebbers los kunnen gaan. Maar dit geldt over adrenaline junkies. Al valt het wel mee, iedereen kan het. Zoals hele gezinnen die met de grootste lol door de lucht vliegen, en op diverse manieren de berg af razen.

Waarbij je eerst omhoog gaat met de gondellift van 1.034 meter naar 2.167 meter hoogte. Onderweg heb je een verbluffend uitzicht op de twee gletsjers van Grindelwald. Met rechts er van een beroemde bergtop: De Eiger. En zicht op het dorp Grindelwald, dat opvallend klein lijkt in al dit berggeweld.

Attracties van Grindelwald First

Uitkijkpunt First Cliff Walk

Het uitkijkplatform.
Het uitkijkplatform met de gletsjers op de achtergrond. Corno van den Berg

Bij Berggasthaus First is een metalen constructie geplaatst waarbij je boven het landschap uittorent. Met aan het einde een glazen bodem, waardoor veel mensen het als eng ervaren. Het uitzicht is indrukwekkend, maar dat is het hier overal.

First Flyer

De First Flyer bij Grindelwald.
De First Flyer. Corno van den Berg

De First Flyer (ook wel First Flieger genoemd) is de eerste adrenaline attractie die je tegen komt als je boven uit de lift stapt. Je klimt een platform op, wordt in een tuigje gehesen en hangt aan een paar stalen kabels. Dan word je losgelaten en zweef je zittend door de lucht. Je kunt snelheden boven de 80 kilometer per uur halen. Als je beneden aan komt word je automatisch afgeremd. En kun je uitstappen, terwijl je hart nog in je keel bonkt.

First Glider

First Glider.
Lekker los op de First Glider. Corno van den Berg

De First Glider is een variant op de First Flyer. Maar, hierbij hang je voorover in plaats van te zitten. Waardoor de vliegbeleving veel beter is. En je je als een vogel voelt. De snelheid is wel minder hoog, zodat je ook goed om je heen kunt kijken. Je hangt met meerdere tegelijk aan een soort vogel, die een steenarend moet voorstellen.

Mountain Cart First

De Mountain Cart in First.
Naar beneden op een Mountain Cart. Corno van den Berg

Met een kart de berg af. Zo kun je de Mountain Carts wel omschrijven. Een vierwieler die eigenlijk alleen een stuur en rem heeft. En opvallend grote rubberen banden. Het parcours is een zandpad, dat slingert over de berg. Waarbij je na elke bocht een ander uitzicht hebt. Er zitten diverse heerlijke bochten, die je met een aardige snelheid kunt nemen.

Het mooie is dat je er zo lang over mag doen als je wilt. Als je maar voor sluitingstijd binnen bent. Je mag dus onderweg stoppen en een foto maken. Let wel op andere bestuurders. al hoor je die meestal wel aankomen, door de gilletjes van vreugde en angst. Parkeer je bergkart dus aan de kant van de weg.

Trottibike

Op de Trottibike naar beneden.
Op de Trottibike naar beneden. Corno van den Berg

Een Trottibike is eigenlijk een step, maar dan met handremmen. De stijlvolle steps kun je pakken om het laatste deel van je reis naar beneden te nemen. Waarbij je eerst door de weidevelden rijdt, maar eindigt in de bewoonde wereld van Grindelwald. Een heerlijke tocht langs koeien en boerderijen.

Zorg wel dat je vaak genoeg remt, want het gaat soms redelijk steil bergaf. Ook hier geldt dat je mag stoppen zo vaak als je wilt. Neem de tijd voor deze excursie. Ook al omdat het de laatste uit een wonderlijke, maar heerlijke rij attracties is.

De Trottibike was ooit de eerste attractie die hier het levenslicht zag. Inmiddels zijn er dus diverse bijgekomen. En er zijn plannen voor nieuwe attracties om de bergen op een unieke manier te beleven. Wat mij betreft mag het, ik geniet hier met volle teugen van.

Corno’s reistips:
National Geographic:
Voor Droomplekken.nl reis ik geregeld de wereld over. En soms ook voor National Geographic om voor hen artikelen, foto’s en video’s te maken. Zo ook recent naar Zwitserland. Hierbij vind je enkele hoogtepunten van mijn reis door de kantons Wallis, Bern en Ticino.

Beste tijd:
Grindelwald kun je in elk seizoen bezoeken. In de winter zijn veel attracties gesloten. In de lente zie je hier veel bloemen, terwijl de zomer lekker warm is. Ook de herfst is machtig mooi.
 
Meer informatie: www.jungfrau.ch/grindelwaldfirst/

Hoe kom ik hier?

Vanuit Grindelwald kun je op de First-lift stappen. Je start op 1.034 meter en maakt korte stops bij Bort en Shreckfeld. Waar je ook uit kunt stappen. Daarna gaat de gondel naar First op 2.167 meter. Helemaal naar boven is een tocht die zo’n 25 minuten duurt. En die zeer de moeite waard is. Zorg dus dat je bij een raampje zit.

Grindelwald is met de treinen van het Berner Oberland eenvoudig te bereiken. De gondelbaan naar First is op loopafstand.