Matterhorn

Ongekend natuuricoon in Zwitserland

De Matterhorn in Zwitserland is door zijn vorm uniek in de wereld. Hij is steil, imposant en torent boven alles uit. Als een soort natuurlijke piramide. Al moet je geluk hebben om hem te zien. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan de Matterhorn. In dit artikel ook tips voor excursies en wandelingen.

Dit is een van de meest bekende bergen ter wereld. En in de rest van de wereld. De 4.478 meter meter hoge berg is extreem steil en wordt vaak genoemd als mooiste berg ter wereld. 

Op 14 juli 2015 was het precies 150 jaar geleden dat de beroemde Matterhorn voor het eerst werd beklommen. Het is nog steeds een van de moeilijkst te beklimmen bergen in Europa.

Tips om de Matterhorn te zien

Het zien van de Matterhorn is voor veel toeristen letterlijk een hoogtepunt. Maar, deze berg is vaak in wolken gehuld. Wolken botsen tegen de berg aan en blijven hangen. Wachten heeft soms zin, maar vaak niet. Dit zijn goede locaties om de berg te zien.

Matterhorn en de zonsopgang

Matterhorn bij zonsopgang.

De Matterhorn is vaak gehuld in de wolken. Het beste kun je vroeg in de ochtend op pad gaan. Dan is er vaak weinig bewolking en kleurt de piek zachtrood. Veel fotografen zoeken al de dag ervoor een goede plek uit. Meestal ook in de vroege ochtend, zodat je alvast kunt zien hoe de zon opkomt. En dan kun je in de vroege ochtend klaar gaan staan.

Zermatt

De Matterhorn is vanuit bijvoorbeeld een stadje als Zermatt goed te zien. Op talloze plaatsen in de stad heb je bij mooi weer zicht op de berg. Maar het maken van een goede foto is niet eenvoudig merkte ik.

Klein Matterhorn

De beste plek is eigenlijk Klein Matterhorn, al moet je daarvoor wel wat klimmen. Maar deze wandeling is bijzonder. En als je het goed plant dus met een bijzonder uitzicht.

Gornergrat

De Gornergrat is een berg op 3.135 meter hoogte. Hij ligt drie kilometer ten oosten van Zermatt. En biedt een ongekend fraai uitzicht op de Matterhorn. Deze plek is bijzonder goed geschikt voor het maken van foto's.

Overnachten in de omgeving

Het dichtstbijzijnde stadje is het beroemde Zermatt. Hier kun je goed een paar nachten doorbrengen, zoals ik ook deed. Je vindt hier winkels, restaurants, bankautomaten en bars. Er is een grote keuze aan hotels, appartementen en vakantiewoningen die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij. In de zomer is het vaak volgeboekt.

Trein en de Matterhorn

De trein naar de Gornergrat met de Matterhorn.

Als je met de trein reist heb je een redelijke kans om de Matterhorn te zien. Een van de beste is de trein naar de Gornergrat. Daar kun je tevens foto’s maken van de trein en de Matterhorn.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Zwitserland

Lees mijn Tips

alle 21 artikelen over Zwitserland

Bekijk alle artikelen