Waarom moet ik hier heen?

De beroemde Piz Gloria is een restaurant en uitkijkpunt in de Zwitserse Alpen. Het draait rond, zodat je een bijzonder uitzicht krijgt over de Jungfrau, Monch en Eiger. Het werd bekend door de James Bond-film On Her Majesty's Secret Service.

De uitkijkpunt Schilthorn is een bekende naam in de Alpen. Net als Piz Gloria, het restaurant dat in de rondte draait zodat je aan tafel goed kunt kijken. Maar ook op het immense uitkijkplatform kun je de bergen goed zien.

En kun je met enig geluk een steenbok zien. Deze dieren met enorme hoorns leven in dit gebied. Al blijven ze meestal ver weg van mensen. Maar toen ik er was zag ik er eentje op zijn gemak rusten op de rotsen naast het restaurant.

Het uitzicht vanaf de Schilthorn.
Het uitzicht vanaf de Schilthorn. Neena2504

Het restaurant, Piz Gloria, is beroemd geworden door een James Bond-film uit 1969. In ‘On Her Majesty’s Secret Service’ met George Lazenby. Het uitkijkpunt op de bergrots was het hoofdkwartier van zijn grote vijand SPECTRE. Het unieke restaurant ligt op 2.970 meter hoogte op de Schilthorn, een bergtop in de Zwitserse Berner Alpen.

Vanaf het uitkijkpunt heb je een machtig uitzicht. Als er geen bewolking is zijn de bergen Jungfrau, Titlis, Mönch en Eiger te bewonderen. Met wat geluk kun je ook het Jura-gebergte, de Vogezen en het Zwarte Woud zien.

Schilthorn
Het uitkijkplatform bij de Schilthorn. Corno van den Berg

Bovenop de berg is ook een tentoonstelling over de film. Destijds moest veel materiaal met de helikopter worden ingevlogen. Je vindt er talloze foto’s uit de film, alsook foto’s van de crew en meer. Tevens zie je veel attributen die tijdens het maken van de film zijn gebruikt. Zodat je een beeld krijgt van hetgeen hier in 1969 gebeurde.

Corno’s reistips:

Zwitserland is vanuit Nederland prima te berijden met de auto. Als je geen zin hebt om lang achter het stuur te zitten, kun je vliegen of de trein nemen. Dit prachtige land leent zich goed voor een rondreis. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Hoe bereik ik de Schilthorn?

Dit wonderlijke plekje op de Schilthorn is op twee manieren te bereiken; te voet en via een kabelbaan. Al kun je het ook combineren natuurlijk door met de kabelbaan omhoog te gaan en dan lopend terug te gaan. Maar je moet wel een ervaren wandelaar zijn.

De kabelbaan naar Schilthorn.
De kabelbaan naar Schilthorn. Corno van den Berg

Met de kabelbaan sta je 32 minuten op de berg. Het vertrekpunt is Stechelberg in het dal, waarna je drie keer moet overstappen op de tussenstations Gimmelwald, Mürren en Birg. Let onderweg op de bergtoppen, zodat je niets ontgaat. Daar zie je bijna elke dag wel een groepje gemzen lopen.

Hoe je hier ook komt dat maakt niet uit. Het wonderlijke uitzicht blijft meer dan de moeite waard. Zelfs bij slecht weer, toch?

Beste tijd voor de Schilthorn:

Dankzij de kabelbaan is dit uitkijkpunt eenvoudig te bereiken. Daardoor kan het hier erg druk worden met toeristen. Het beste kun je hier vroeg in de ochtend zijn, dan is ook vaak het licht nog goed voor de foto’s. Check vooraf wel wat het weersverwachting is. Al kan het in het dal bewolkt zijn en in de bergen stralend blauw.

Meer informatie: schilthorn.ch