Schilthorn en Piz Gloria

Uniek ronddraaiend uitkijkpunt op Zwitserse berg biedt ongekend uitzicht

De Schilthorn is een bekend uitkijkpunt in Zwitserland. Net als Piz Gloria, het restaurant dat in de rondte draait zodat je aan tafel goed kunt kijken. Maar ook op het immense uitkijkplatform kun je de bergen goed zien. Dit zijn de bezienswaardigheden van Schilthorn. In dit artikel lees je ook informatie en tips voor je bezoek.

De beroemde Piz Gloria is een restaurant en uitkijkpunt in de Zwitserse Alpen. Het draait rond, zodat je een bijzonder uitzicht krijgt over de Jungfrau, Monch en Eiger. Het werd bekend door de James Bond film On Her Majesty's Secret Service.

En kun je met enig geluk een steenbok zien. Deze dieren met enorme hoorns leven in dit gebied. Al blijven ze meestal ver weg van mensen. Maar toen ik er was zag ik er eentje op zijn gemak rusten op de rotsen naast het restaurant.

De steenbok bij de Schilthorn. ©Corno van den Berg

Piz Gloria

Met name het restaurant Piz Gloria is beroemd geworden door de  James Bond-film uit 1969. George Lazenby speelde voor een keer James Bond. Het uitkijkpunt op de bergrots was het hoofdkwartier van zijn grote vijand SPECTRE. Het unieke restaurant ligt op 2.970 meter hoogte op de Schilthorn, een bergtop in de Zwitserse Berner Alpen.

Vanaf het uitkijkpunt heb je een machtig uitzicht. Als er geen bewolking is zijn de enkele zeer majestueuze bergen te zien. Waaronder de beroemde Jungfrau. Maar bijvoorbeeld ook de Titlis, Mönch en Eiger zijn te bewonderen. Met wat geluk kun je ook het Jura-gebergte, de Vogezen en het Zwarte Woud zien.

Het uitzicht vanaf de Schilthorn.

Tentoonstelling over de film

Bovenop de berg is ook een tentoonstelling over de film. Destijds moest veel materiaal met de helikopter worden ingevlogen. Je vindt er talloze foto’s uit de film, alsook foto’s van de crew en meer. Tevens zie je veel attributen die tijdens het maken van de film zijn gebruikt. Zodat je een beeld krijgt van hetgeen hier in 1969 gebeurde.

Overnachten bij de Schilthorn

Toen ik de Schilthorn bezocht bleef ik slapen in Mürren. Zo kon ik vroeg in de ochtend al de berg op, lang voordat de meeste andere bezoekers kwamen. Je vindt in de buurt diverse kleinschalige hotels, vakantiehuizen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken.

Beste tijd voor de Schilthorn

Dankzij de kabelbaan is dit uitkijkpunt eenvoudig te bereiken. Daardoor kan het hier erg druk worden met toeristen. Het beste kun je hier vroeg in de ochtend zijn, dan is ook vaak het licht nog goed voor de foto’s. Check vooraf wel wat het weersverwachting is. Al kan het in het dal bewolkt zijn en in de bergen stralend blauw.

Hoe bereik ik de Schilthorn?

De kabelbaan naar Schilthorn. ©Corno van den Berg

Dit wonderlijke plekje op de Schilthorn is op twee manieren te bereiken; te voet en via een kabelbaan. Al kun je het ook combineren natuurlijk door met de kabelbaan omhoog te gaan en dan lopend terug te gaan. Maar je moet wel een ervaren wandelaar zijn.

Met de kabelbaan sta je 32 minuten op de berg. Het vertrekpunt is Stechelberg in het dal, waarna je drie keer moet overstappen op de tussenstations Gimmelwald, Mürren en Birg. Let onderweg op de bergtoppen, zodat je niets ontgaat. Daar zie je bijna elke dag wel een groepje gemzen lopen.

Hoe je hier ook komt dat maakt niet uit. Het wonderlijke uitzicht blijft meer dan de moeite waard. Zelfs bij slecht weer, toch?

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Zwitserland

Lees mijn Tips

alle 21 artikelen over Zwitserland

Bekijk alle artikelen