Stoos Standseilbahn: Steilste spoorbaan ter wereld in Zwitserland

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Stoos Standseilbahn

De trein van Schwyz naar Stoos heeft een helling van maar liefst 110 procent

Standseilbahn Stoos in Zwitserland is de steilste kabelbaan ter wereld. Steil, steiler, Stoos. De lokale bevolking van het Zwitserse bergdorpje maakt het grapje sinds 17 december 2017. Op die dag opende de nieuwe spoorbaan, ook wel bekend als Standseilbahn Schwyz–Stoos. Of de Schwyz-Stoos Funicular. Op een deel van het parcours stijgt de trein maar liefst 110 %.

De bouw van de steilste spoorweg ter wereld is bijzonder, maar ook de wagons. Die draaien mee, zodat je altijd horizontaal blijft. En dus een heerlijk uitzicht hebt.

Een blik op de steilste spoorbaan. ©Paheka

Geen achtbaan

Je hoeft als passagier overigens geen achtbaan taferelen te verwachten. Je kunt met een gerust hart instappen aangezien de coupés meedraaien en je dus altijd rechtop zit. En je dus een uitzicht hebt waar je u tegen zegt.

De spoorlijn verbindt de stadjes Schwyz en Stoos met elkaar, die net ten zuiden van Zürich liggen. De techniek erachter is hoogstaand. De bouw duurde 14 jaar en kostte 44,6 miljoen euro. En het project liep twee jaar uit, wat heel bijzonder is in Zwitserland.

De trein gaat met 10 meter per seconde omhoog over een spoorbaan van 1.720 meter. Het is niet voor niets de steilste spoorbaan, er wordt namelijk een hoogteverschil van 743 meter overbrugt. 

Officieel is het een kabelspoorweg. De trein wordt namelijk door een kabel omhoog getrokken. Per rit kunnen 136 passagiers mee naar boven of naar beneden. En ja, dat is de moeite waard.

Geen toeristentrein

De trein onderweg.... ©Paheka

De trein is overigens niet voor toeristen gemaakt. Stoos telt iets meer dan honderd inwoners, die moeilijk naar het dorpje Schwyz kunnen reizen. Een traditionele gondellift kon niet, want op de bergflank ligt een schietterrein.

Na een uitgebreid onderzoek werd gekozen voor deze bijzondere oplossing. De Zwitsers staan toch al bekend om hun innovatieve treinbanen, met deze trein als laatste technische hoogtepunt.

Tot nu toe was de Gelmerbahn bij het Zwitserse Bern de steilste spoorbaan ter wereld. Deze heeft een helling van ruim 46 graden. En dus heeft Stoos er een wereldrecord bij.

Zo kom je boven. ©Paheka

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Zwitserland

Lees mijn Tips

alle 21 artikelen over Zwitserland

Bekijk alle artikelen