Waarom moet ik hier heen?

Val D'Herens in Zwitserland behoort niet tot de populaire valleien. Al is de imposante Grande Dixencedam wel bekend. Maar deze vallei heeft meer te bieden. Zoals wonderlijke steenpilaren en een zeer fraai meer.

Val d’Hérens in Zwitserland is niet bij iedereen bekend. Het is een zijtak van de veel bekendere Rhônevallei. Het ligt tussen hoge bergtoppen in, zoals de Pigne d’Arolla (3.796 meter), Mont Collon (3.637 m) en Dent Blanche (4.357 m).

De vallei heeft drie bijzondere bezienswaardigheden: De steenpiramides bij Eusigne, de Grande Dixence-dam (de hoogste van Europa) en Lac Blue, een opvallend blauw meer. De vallei kun je zelf eenvoudig ontdekken. Dit kan te voet, maar ook per auto. En per fiets, al is het laatste deel naar de dam wel behoorlijk steil. Een e-bike kan dan zeer nuttig zijn.

Wandelen in Val d’Herens

Je kunt goed de vallei verkennen te voet. Er zijn diverse wandelpaden aangelegd. Hou er wel rekening mee dat de bekendere bezienswaardigheden redelijk ver uit elkaar liggen. Maar je kunt goed met een auto of met het openbaar vervoer op pad. En dan vandaar gaan wandelen. Met name rond de Grande Dixencedam liggen beroemde wandelpaden.

Bezienswaardigheden Val d’Hérens

Steenpilaren bij Eusigne

De vreemde zandformaties bij Euseigne in Val d'Hérens.
De vreemde zandformaties bij Euseigne in Val d’Hérens.Corno van den Berg

Het stadje Eusigne ligt aan het begin van de vallei. Zodra je het val in rijdt zie je ze al. Wonderlijke torens van steen met bovenop een soort dak. Dit alles is ontstaan door eeuwenlange erosie door weer en wind.

Een deel van de weg gaat zelfs door een pilaar heen. Je kunt de auto hier parkeren en foto’s maken van het natuurspektakel. De ‘piramiden’ zijn 10 tot 15 meter hoge aardkegels. Ze ontstond aan het einde van de ijstijd die wetenschappers kennen als het Würm-Glaciaal. Dit was zo’n 80.000 tot 10.000 jaar geleden.

Volgens geleerden zijn de pilaren een bijzondere mix van de bodem en immense rotsblokken. De rotsblokken bleven achter toen de gletsjers zich terug trekken uit het dal. Door regen en smeltwater veranderde het landschap langzaam. Maar daar waar de rotsblokken lagen, erodeerde het landschap langzamer.

Ze beschermden de onderliggende laag simpelweg tegen de regen. De dekstenen bovenop verweren langzamer, waardoor je de bijzondere vorm kunt zien waardoor Eusigne bekend is geworden. Het erosieproces is ook nu nog goed te herkennen als je ze van dichtbij bekijkt.

Lac Blue

De naam zegt het al. Lac Blue is vooral bekend vanwege zijn blauwe kleur van het water. Dit meer ligt op zo’n 1.900 meter hoogte. Het water heeft deze kleur door de vele mineralen in het gletsjerwater, dat in het meer stroomt. Wat niet te zien is, dit gebeurt via diverse grotten.

Het bergmeer is te voet te bereiken vanuit het dorp La Gouille. Dit duurt iets meer dan een half uur en gaat bergop. Vanaf het meer heb je een bijzonder goed overzicht op de Val d’Hérens. Alleen al daarom is de wandeling de moeite waard.

Grande Dixence-dam

De immensheid van Grande Dixence.
De immensheid van Grande Dixence.Corno van den Berg/ Drone

De Grande Dixence-dam is de hoogste dam van Europa. Hij ligt op 2.080 meter hoogte. De dam zelf is 285 meter hoog en 700 meter breed. Het achterliggende reservoir, Lac des Dix, ligt tussen de met sneeuw bedekte bergpieken. Het water wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Deze dam levert maar liefst 20% van alle elektriciteit in Zwitserland.

Je kunt de dam bezoeken, en er zelfs boven op lopen. Hij is boven 15 meter breed. Je kunt de dam bereiken via een lift, al kun je ook te voet gaan. Bij de dam is ook een tentoonstelling over de bouw van dit megaproject.

Er zijn rondleidingen die je in de dam voeren. Waarbij je kunt zien hoe de elektriciteit wordt opgewekt en hoe de veiligheid in de gaten wordt gehouden.

Grande Dixence-dam.
De Grande Dixence-dam met het kerkje. Corno van den Berg

Mooi wandelgebied

Dit is overigens ook een mooi wandelgebied, je kunt rechts van de dam omhoog en dan langs de dam lopen. Waarbij geregeld steenbokken (ibex) worden gezien in de hogere gedeeltes van de bergen.

Het kerkje dat voor de dam staat is een geliefd foto-object. Hij werd in 1930 gebouwd door de eerste bouwvakkers die aan de dam werkten. De St-Jean Chapel (St. Jean-Kapel) staat pal voor de dam en is gebouwd van lokale natuurstenen. Het lijkt zeer fragiel door de immense dam erachter.

Corno’s reistips:
National Geographic:
Voor Droomplekken.nl reis ik geregeld de wereld over. En soms ook voor National Geographic om voor hen artikelen, foto’s en video’s te maken. Zo ook recent naar Zwitserland. Hierbij vind je enkele hoogtepunten van mijn reis door de kantons Wallis, Bern en Ticino.

Beste tijd:
Val d’Hérens is perfect voor elk seizoen. In de winter kun je hier goed wintersporten bij diverse resorts. En de steenpilaren met sneeuw is ook wel bijzonder. Terwijl dit in de zomer een heerlijk wandelgebied is. In de lente zie je hier veel bloemen, wat het landschap extra veel kleur geeft.
 
Meer informatie: www.valdherens.ch

Hoe kom ik hier?

Val d’Hérens ligt in het zuidelijke deel van Zwitserland, op de grens met Italië. Het is bereikbaar via Visp, maar ook vanuit Martigny.