Waarom moet ik dit zien?

De mannetjes van de Kalahari-leeuw hebben opvallende lange, zwarte manen. Zeker in vergelijk met hun soortgenoten in de rest van Afrika (en die in Azië).

De leeuwen in de Kalahari zijn bijzonder. Het is geen aparte soort, maar wel een ondersoort. En ze zien er duidelijk anders uit.

Deze leeuw staat hoger op de poten en is lichter van kleur. Het meest opvallende zijn de manen van de mannetjes. In plaats van donkerbruin zijn ze meestal gitzwart.

Volgens wetenschappers zijn dit vergevorderde aanpassingen aan hun omgeving. Zo geeft hun lichte vacht ze een betere camouflage, terwijl hun bouw ze sneller en lichtvoetiger maakt.

De beste plek om ze te zien is Kgalagadi Transfrontier Nationaal Park (Botswana) in de Kalahari. Al kun je ze overal in de Kalahari tegen komen, want deze dieren leggen grote afstanden af. Waarbij ze vaak hun prooidieren volgen.

Corno’s reistips:

Je reis naar en door Zuid-Afrika kun je zelf regelen of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.