Perito Moreno-gletsjer

Beroemde ijsblauwe gletsjer die je erg dichtbij kunt bezoeken

De Perito Moreno-gletsjer is de absolute bezienswaardigheid in het beroemde Los Glaciares National Park. Deze gletsjer in Argentinië is volgens wetenschappers erg bijzonder. De reden: Het is één van de weinige gletsjers in de wereld is die nog groeit. Of, in ieder geval niet terug trekt.

De beroemde Perito Moreno-gletsjer is een immense ijsmassa met een opmerkelijke ijsblauwe kleur. Je kunt het geweld via platforms van dichtbij bekijken. Hou het ijs in de gaten; om de zoveel tijd breken grote ijsbrokken af.

Per dag schuift het ijs bijna twee meter op, al breekt er ook veel af. In 2016 ontstond een machtige ijsbrug, die uiteindelijk instortte.

Het is tevens één van de weinige gletsjers die vanaf land goed is te zien. Ook al komt de ijsmassa slechts 60 meter boven het water uit. Hier is een bijzonder fenomeen te zien; terugtrekkend en voortschrijdend ijs, afhankelijk van de seizoenen. Met als gevolg dat je hier kunt wachten totdat een groot stuk ijs afbrokkelt en met veel lawaai in het water stort.

Een boottocht bij de Perito Moreno-gletsjer.

Excursies Perito Moreno

Je hebt hier de keuze uit meerdere excursies. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden, prijzen en dergelijke.

  • Natuurlijk kun je vanaf diverse platforms de gletsjer goed bekijken. Je hebt talloze uitkijkpunten. Met name die frontaal voor de ijsmassa leveren machtige foto’s op. De beste tijd is vroeg in de ochtend vlak voor zonsondergang.
  • Een andere manier is per boot. Met een klein bootje vaar je naar de gletsjer toe. Totdat je het ijs van dichtbij ziet. Je voelt de kou. Deze excursie is ideaal voor foto’s.
  • Een van de leukste trips is kajakken bij Perito Moreno. Zo zie je de grootsheid van het ijs in optima forma. En kun je heerlijke foto’s maken.
  • Of je kunt zelf wandelen op de Perito Moreno-gletsjer. Dit is de meest avontuurlijke excursie, waarbij je het ijs echt beleeft. Je gaat op pad met een gids en loopt over de immense ijsmassa. Je ziet veel scheuren, en zelfs kleine meertjes waarin de reflectie van het ijs is te zien. Als je de tijd hebt is dit de beste optie om de Perito Moreno te beleven.

Hoe kom ik hier?

De Perito Moreno-gletsjer is bereikbaar vanuit het bergstadje El Calafate in Patagonië.

alle 34 artikelen over Argentinië

Bekijk alle artikelen