Nederlandse naam: Vancouvereiland

Vancouver Island in het westen van Canada is synoniem voor absolute wildernis. Dit is waar de Rocky Mountains de zee ontmoeten. En, het is de thuisbasis van opvallend veel dieren. Natuurliefhebbers speuren hier naar zwarte beren, orka’s, walvissen en talloze andere dieren. Terwijl ook het indiaanse verleden nog rond sluimert in de bossen. En in de mensen.

Vancouver Island ligt op de grens met de Verenigde Staten. Het eiland is 450 kilometer lang. In het midden ligt een gebergte, waar op de toppen sneeuw ligt, daaromheen liggen uitgestrekte bossen met immense hoge bomen en talloze meren. De bossen herbergen bomen van wel 100 meter. En meer dan tien meter in omvang.

De kust is op sommige plekken rotsachtig, terwijl er ook diverse zand- en kiezelstranden zijn. De westkust is het ruigst, de Atlantische zee beukt hier continu op. De achterliggende heuvels geven het landschap diepte. Maar diepe inhammen doorsnijden het land. Dit deel is relatief weinig onbewoond en wordt gezien als wildernis.

De ligging en het landschap zorgen voor een indrukwekkende fauna. Vancouver Island is zeer populair bij natuurliefhebbers. In de zee eromheen, maar ook op het land en zelfs in de lucht. Met de Vancouver Marmot als absoluut meest bijzondere dier. Dit bruine knuffeldier komt alleen op het eiland voor.

Vancouver wordt ook wel ‘zalmhoofdstad van de wereld’ genoemd. Eén van de meest bekende rivieren is de Campbell River, maar ook Englishman River en Morison Creek Falls staan er om bekend. Met voor ons bekende soorten als rode en roze zalm, maar ook veel minder bekende soorten.

Op Vancouver Island groeien opvallend grote bomen, die ook in de winter groen zijn. De voornaamste soorten zijn de sitkaspar (90 meter hoog) en de Douglasspar (100 meter maximaal). Hier groeit ook de reuzenlevensboom, een soort cipres die zo’n 40 meter hoog kan worden. Bij ons wordt hij, net als de Douglasspar, wel als sierboom gehouden.

Bossen van deze bomen worden wel gematigd regenwoud genoemd, dit omdat het een ecosysteem op zich is waar veel planten en dieren leven. Het merendeel is relatief onaangetast. Met als gevolg dat bomen oud kunnen worden (denk aan zo’n 1000 jaar in sommige gevallen). En breed (denk aan zo’n negentien meter in omvang). Als ze dood zijn vallen ze om en zorgen zo weer voor nieuw leven. Zonder dat er één mensenhand aan te pas komt.

Beste tijd:
Welke tijd het beste is om hier naar toe te reizen hangt af van wat je wilt zien. De beste periodes zijn:

  • Whale watching: tussen mei en september
  • Zalmtrek naar de paaigronden: eind augustus tot en met november
  • Orka’s: juni tot en met september
  • Vancouvermarmotten: mei tot en met september
  • Grizzlyberen: eind augustus tot en met november

Dit zijn geen strikte normen, ook in andere maanden worden bovenstaande dieren geregeld gezien. Let wel: in de winter ligt hier veel sneeuw en kan het erg koud zijn. Talloze voorzieningen zijn dan niet voorhanden.

Let op!
Het kan hier in het hoogseizoen erg druk zijn en dus is vooraf boeken voor bijvoorbeeld tours, hotels en campings noodzakelijk. En door de drukte kan dan ook de beleving van deze wildernis beduidend minder zijn.

Meer informatie: vancouverisland.com

Eilanden