blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Vancouver Island

Naast de Rocky Mountains kent Canada ook veel eilanden, dit is de mooiste

Vancouver Island in het westen van Canada is synoniem voor absolute wildernis. Vancouvereiland, zoals wij het in het Nederlands noemen, is ideaal voor een vakantie in de natuur. Waarbij je talloze excursies kunt doen om de wilde dieren hier te ontmoeten. Maar ook om zelf op pad te gaan. Door te wandelen of te fietsen, alsook om te kamperen bijvoorbeeld. Dit zijn de bezienswaardigheden van Vancouver Island.

Op deze locatie ontmoeten de Rocky Mountains de zee. En, het is de thuisbasis van opvallend veel dieren. Terwijl ook het Indiaanse verleden nog rond sluimert in de bossen. En in de mensen die hier wonen. Vancouver Island is voor een groot deel nog absolute wildernis. Dit gebied is Canada op zijn best. 

Grizzlyberen excursie van Knight Inlet

Grizzly beren kijken op Vancouver Island. ©Corno van den Berg

Bruine beren worden het meest gezien bij Knight Inlet, een inham bij Vancouver Island. Er zijn speciale excursies met boten om de dieren te zien als ze langs de oevers lopen op zoek naar voedsel. Ik heb deze excursie gedaan en zag meer dan 5 bruine beren (met jongen) en ook nog een aantal zwarte beren, ook met jongen. Vraag ter plekke naar de boot excursies naar de beren, het is de moeite waard.
Lees mijn artikel over de grizzlyberen van Knight Island

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Walvissen kijken bij Tofino

Walvissen kijken op Vancouver Island.

Een walvisexcursie op Vancouver Island is een absolute ‘must’ om te doen. Waarbij je een meer dan redelijke kans hebt om een bultrug te zien of een dwergvinvis. En dat alles in een omgeving waar je u tegen 
Lees mijn artikel over Walvissen kijken op Vancouver Island

Wandel de Wild Pacific Trail

Pacific Rim National Park in Canada.

In Ucluelet start de beroemde Wild Pacific trail, dwars door het Pacific Rim National Park. Deze 14 kilometer lange wandeling volgt de kustlijn, met onder meer uitzocht op de Broken Group Islands. En let op: Onderweg kan je allerlei dieren tegenkomen.
Meer informatie: Pacific Rim National Park

Zie de orka’s bij Vancouver Island

Vancouver Island in Canada is de beste plek ter wereld om orka's in het wild te zien.

De orka’s bij Vancouver zijn wereldberoemd door het vele onderzoek naar de dieren. Ze leven in het water tussen de stad en Vancouver Island. Als je op een orka safari gaat, heb je 99% procent kans. Maar ook in de wijdere omgeving van Vancouver Island kun je deze dieren zien. Hou je ogen open als je bij de kust bent.
Lees mijn artikel over de orka's bij Vancouver

Overnachten op Vancouver Island

Dit eiland is heerlijk om een paar dagen te verblijven. Het is best groot, waardoor het slim is om op meerdere locaties de nacht door te brengen merkte ik. Zo heb ik overnacht in de stad Vancouver, maar ook in Port McNeill in het noordwesten en in Tofino in het zuiden. Er zijn talloze hotels, hostels en appartementen die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, want dit eiland is erg populair.
Bekijk de leukste accommodaties op het eiland

De dieren van Vancouver Island

Een Amerikaanse zeearend. ©Corno van den Berg

Natuurliefhebbers speuren hier naar dieren als de zwarte beer, bruine beer, orka, Amerikaanse zeearend, diverse soorten walvissen en talloze andere dieren. Het beste kun je vroeg op pad gaan, dan heb je de grootste kans. Ook aan het einde van de dag heb ik beren gezien, maar ook herten en veel vogels. Zorg wel dat je goed bent voorbereid als je een beer tegen komt. Geef het dier de ruimte en blijf als groep bij elkaar. Je kunt bij de diverse bezoekerscentra goed informeren.

Maak kennis met de Cowichan

Ook al is een substantieel deel van hun verleden verloren gegaan, de Cowichan zijn trots op hun afkomst. En laten toeristen graag kennismaken met hun manier van denken en laten tevens hun traditionele kunst zien. Inclusief het maken van indrukwekkende totempalen. Voor de oorspronkelijke bewoners zijn ze van spiritueel belang. Je gaat vanzelf terugdenken aan de tijd toen de Cowichan-indianen nog heer en meester waren.

Ga backpacken door oerbos

Wie zich nietig wil voelen tussen bomen kan op dit eiland zijn hart ophalen. Bomen van 80 meter hoogte zijn hier heel gewoon en vormen een leefgebied voor veel dieren en planten. Met een gids begint het gebied helemaal te leven. De meest bekende plek is Strathcona Provincial Park in het hart van het eiland. Dit is het oudste beschermde natuurpark van British Columbia. Het landschap is ruig, met meren en bossen, perfect voor meerdaagse tochten. Een gedeelte van het park is ontwikkeld voor bezoekers, terwijl het overgrote deel totaal niet ontwikkeld is. Ideaal om zelf te ontdekken dus…

Volg de trek van de zalmen op Vancouver Island

Vanaf september trekken de diverse soorten zalmen massaal de rivieren van Vancouver Island op. Het is een gevecht op leven en dood, waarbij veel vissen het loodje leggen voordat ze de paaigronden bereiken. En de migratie trekt daarnaast talloze andere dieren aan, zoals beren en zeearenden. Een natuurspektakel dat zijn weerga niet kent.

Proef de vele soorten zalm

Vancouver Island wordt wel ‘zalmhoofdstad’ van de wereld genoemd. Je kunt hier vijf soorten zalm proeven: de beroemde rode zalm, de ook bij ons bekende roze zalm, maar ook onbekende soorten als chumzalm, chinookzalm en cohozalm. Je kunt ze hier op allerlei manieren proeven; als sushi, sashimi en op de traditionele manier. De lokale bewoners grillen de zalm vaak op cedarhouten plankjes. Probeer het zelf.

Vergaap je aan de Vancouvermarmot

Dit is de enige kans om dit dier te zien, aangezien de Vancouvermarmot alleen op Vancouver Island voorkomt. Het dier ziet er erg aaibaar uit, maar is uiterst zeldzaam. Eén van de beste plekken is Green Mountain. Let op: aangezien het aantal bezoekers beperkt is, is het noodzakelijk een jaar van tevoren je bezoek te boeken.
Meer informatie: http://rainforestnaturehikes.com

Petroglyph Provincial Park

Bij Nanaimo ligt het Petroglyph Provincial Park, waar 1.000 jaar oude rotstekeningen van de Cowichan-indianen te zien zijn. Deze zijn gemaakt in zandsteen en vertonen veel detail. Ze beelden onder meer vreemde wolfachtige figuren uit, maar ook mensen en andere dieren. Maar niet alle tekeningen zijn duidelijk te verklaren.

Duik in het verleden van Vancouver island

Overal op Vancouver Island kom je totempalen tegen. ©Corno van den Berg

Het Royal British Columbia Museum in Victoria is beroemd vanwege de historische gegevens over de eerste bewoners. Dit is inclusief vele verschillende totempalen, de eerste blanken en de bergen informatie over de flora en fauna. Het is een mooi vertrekpunt voor een bezoek aan het eiland. Er zijn meer musea die de moeite waard zijn, zoals het Cowichan Valley Museum in Duncan.
Meer informatie: www.cowichanvalleymuseum.bc.ca en https://royalbcmuseum.bc.ca

Vis op vijf soorten zalm

Je kunt in de Campbell River vier van de vijf soorten zalmen zien. Met miljoenen tegelijkertijd. De rivier mondt uit in de oceaan. Ideaal voor wie van sportvissen houdt. Er is een maximum aan het aantal te vangen vissen, maar je mag ze ook zelf opeten.

Zoek spelende en etende zeeotters

De zeeotter is niet heel eenvoudig te spotten bij Vancouver island. De meeste dieren leven in het zuidelijke deel. Er zijn plekken waar ze veel worden gezien. Waarschijnlijk hoef je niet lang te zoeken in het afgelegen Big Bunsby Provincial Marine Park.

Je ziet ze onderwater duiken om voedsel te zoeken, om dat vervolgens op hun gemak lekker drijvend op te eten. Ondertussen kijken ze je af en toe nieuwsgierig aan. Zeeotters worden ook geregeld bij Tofino en Ucluelet in het Pacific Rim National Park gezien. 

Duik of snorkel in een rivier

De Campbell River is niet alleen geschikt om te vissen. Ook duikers en snorkelaars (met speciale kleding) kunnen hier op zoek naar zalmen en talloze andere vissoorten, krabben en garnalen. Het heldere water is ideaal om eens een rivier van onder de waterspiegel te bekijken. Je hebt een aardige kans om beren te zien die ook op de vissen af komen.

Een zwarte beer met jongen. ©Corno van den Berg

Cijfers van Vancouver Island

Vancouver Island ligt op de grens met de Verenigde Staten. Het eiland is 450 kilometer lang. In het midden ligt een gebergte, waar op de toppen sneeuw ligt, daaromheen liggen uitgestrekte bossen met immense hoge bomen en talloze meren. De bossen herbergen bomen van wel 100 meter. En meer dan tien meter in omvang.

De kust is op sommige plekken rotsachtig, terwijl er ook diverse zand- en kiezelstranden zijn. De westkust is het ruigst, de Grote Oceaan (of Stille Oceaan) beukt hier continu op. De achterliggende heuvels geven het landschap diepte. Maar diepe inhammen doorsnijden het land. Dit deel is relatief weinig onbewoond en wordt gezien als wildernis.

Het landschap van Vancouver Island. ©Corno van den Berg

De ligging en het landschap zorgen voor een indrukwekkende fauna. Vancouver Island is zeer populair bij natuurliefhebbers. In de zee eromheen, maar ook op het land en zelfs in de lucht. Met de Vancouver Marmot als absoluut meest bijzondere dier. Dit bruine knuffeldier komt alleen op het eiland voor.

Zalmhoofdstad van de wereld

Vancouver wordt ook wel ‘zalmhoofdstad van de wereld’ genoemd. Eén van de meest bekende rivieren is de Campbell River, maar ook Englishman River en Morison Creek Falls staan er om bekend. Met voor ons bekende soorten als rode en roze zalm, maar ook veel minder bekende soorten.

Op Vancouver Island groeien opvallend grote bomen, die ook in de winter groen zijn. De voornaamste soorten zijn de sitkaspar (90 meter hoog) en de Douglasspar (100 meter maximaal). Hier groeit ook de reuzenlevensboom, een soort cipres die zo’n 40 meter hoog kan worden. Bij ons wordt hij, net als de Douglasspar, wel als sierboom gehouden.

Bossen van deze bomen worden wel gematigd regenwoud genoemd, dit omdat het een ecosysteem op zich is waar veel planten en dieren leven. Het merendeel is relatief onaangetast. Met als gevolg dat bomen oud kunnen worden (denk aan zo’n 1000 jaar in sommige gevallen). En breed (denk aan zo’n negentien meter in omvang). Als ze dood zijn vallen ze om en zorgen zo weer voor nieuw leven. Zonder dat er één mensenhand aan te pas komt.

Beste tijd voor Vancouver Island

Welke tijd het beste is om hier naar toe te reizen hangt af van wat je wilt zien. De beste periodes zijn:

  • Whale watching: tussen mei en september
  • Zalmtrek naar de paaigronden: eind augustus tot en met november
  • Orka’s: juni tot en met september
  • Vancouvermarmotten: mei tot en met september
  • Grizzlyberen: eind augustus tot en met november

Dit zijn geen strikte normen, ook in andere maanden worden bovenstaande dieren geregeld gezien. Let wel: in de winter ligt hier veel sneeuw en kan het erg koud zijn. Talloze voorzieningen zijn dan niet voorhanden.

Meer artikelen over Vancouver Island