Waarom moet ik hier heen?

Walvissen komen veel voor in de wateren rond Vancouver Island. Je kunt ze vaak al zien vanaf de kust, maar als je een walvissafari maakt heb je bijna 100 procent garantie.

Om walvissen in het wild te zien is Vancouver Island in Canada een perfecte plek. Er zijn bijna dagelijks excursies naar deze dieren, die zich hier relatief eenvoudig laten zien. Net als de orka’s bij Vancouver overigens.

Grijze walvis

Een grijze walvis bij Vancouver Island.
Een grijze walvis bij Vancouver Island. Mike Portt

De grijze walvis leeft nog slechts in twee gebieden: voor de kust van de Canada, Verenigde Staten en Mexico en nog bij Rusland en Korea. Dit dier kan tot vijftien meter lang worden. Tijdens de jaarlijkse migratie worden duizenden kilometers afgelegd, van sommigen is bekend dat ze 22.000 kilometer zwemmen.

Bultrug

Een bultrug springt hoog uit het water.
Een bultrug springt hoog uit het water. Matthew Hull

De bultrug komt in alle wereldzeeën voor. En is dus, met een beetje geluk, het gehele jaar door hier te zien. Deze dieren zijn gemakkelijk herkenbaar aan de bult op hun rug als ze onder water duiken. Ook zijn gedrongen bouw en donkere kleur vallen op. De bultrug kan vijftien meter groot worden. Hun menu bestaat uit krill en vis. Soms jagen ze in groepen, waarbij ze vissen in de war brengen met honderden luchtbellen.

Dwergvinvis

De karakteristieke vin van een dwergvinvis.
De karakteristieke vin van een dwergvinvis. Anne-Line Brink

De dwergvinvis is een van de kleinere walvissen. Dit dier wordt niet groter dan 7,5 meter. Lange tijd werd het gezien als een soort, maar dna-onderzoek brengt aan het licht dat er een noordelijke en een zuidelijke soort is. Ze zijn redelijk nieuwsgierig en komen geregeld naar de boot om te kijken.

De beste plek om walvissen te zien:

De wateren voor het natuurgebied Clayoquot Sound bij Tofino bieden in het seizoen (mei tot en met september) een grote kans om met name grijze walvissen te spotten.

In een zodiak ga je op zoek naar de dieren, die zich goed laten benaderen. Soms tot op enkele tientallen meters. De migratie van de grijze walvissen heeft elk jaar plaats van eind februari tot eind mei. ter plaatse kun je de excursies goed regelen. Wees er wel op tijd bij, zo voorkom je een volle boot.

Corno’s reistips:

Wil jij Vancouver Island bezoeken? Zie hier een aantal handige tips om je bezoek te plannen.

Let op!
Het kan hier in het hoogseizoen erg druk zijn en dus is vooraf boeken voor bijvoorbeeld tours, hotels en campings noodzakelijk. En door de drukte kan dan ook de beleving van deze wildernis beduidend minder zijn.

Lees ook Mijn Reisverhaal over mijn rondreis door West-Canada:

De beste rondreis door West-Canada

Dwars door West-Canada; van de Rockies naar de zee. Met ruig natuurgeweld en talloze ontmoetingen met 'wildlife'.

Reisverhaal

Ik start in de Rocky Mountains; in de nationale parken Banff en Jasper. Een wereldberoemd decor van bergen, meren en gletsjers. Het einddoel is de Grote Oceaan. Een rit van meer dan duizend kilometer. Dit is een heuse ode aan de natuur.

Walvissen