Walvissen kijken op Vancouver Island: De Beste Excursies - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Walvissen kijken op Vancouver Island

Met een grote kans op bultrug, grijze walvis en dwergvinvis

Om walvissen in het wild te zien is Vancouver Island in Canada een perfecte plek. Er zijn bijna dagelijks excursies naar deze dieren, die zich hier relatief eenvoudig laten zien. Je hebt meerdere opties. Waaronder de populaire tocht naar de orka’s bij Vancouver bijvoorbeeld. Maar dit eiland biedt meer.

Walvissen komen veel voor in de wateren rond Vancouver Island. Je kunt ze vaak al zien vanaf de kust, maar als je een walvissafari maakt heb je bijna 100 procent garantie.

De beste plekken om walvissen te zien

Je hebt meerdere locaties langs de kust van Vancouver Island om op zoek te gaan naar de vriendelijke reuzen. Op beide plekken worden walvissafari’s georganiseerd.

Johnstone Strait

De Johnstone Strait ligt in het noorden van het eiland. Hier worden vooral orka’s gespot. Al heb je altijd kans op meer walvissen. De beste tijd volgens kenners is juli tot midden september om deze elegante dieren te zien.

Tofino

Tofino ligt in het zuidoosten van Vancouver Island. Hier is de diversiteit aan walvissen groter. De wateren voor het natuurgebied Clayoquot Sound bij Tofino bieden in het seizoen (mei tot en met september) een grote kans om met name grijze walvissen te spotten. 

Al kun je hier ook orka’s tegen komen van begin mei tot eind september. Maar dit is de beste plek om andere walvissen tegen te komen. 

Walvissafari bij Vancouver Island.

Hoe ziet een walvissafari er uit?

Je kunt met diverse soorten boten op pad. Waaronder een grote, maar ook veel kleinere. Ik ging in een zodiak, die heel wendbaar en je zit dicht op het water. Daarmee ga je op zoek naar de dieren, die zich goed laten benaderen. Soms tot op enkele tientallen meters. Ter plaatse kun je de excursies goed regelen. Wees er wel op tijd bij, zo voorkom je een volle boot.

Orka

De orka staat hoog op het wensenlijstje van de bezoeker aan Vancouver Island. Groepen van deze dieren worden met name bij Vancouver geregeld gespot. De organisatoren van de walvistochten weten ook of de dieren in de buurt zijn. Zo ja, dan gaan ze bewust op zoek naar orka’s. Waarbij je ook maar zo andere walvissen tegen kunt komen.

Grijze walvis

Een grijze walvis komt kijken bij Vancouver Island.

De grijze walvis leeft nog slechts in twee gebieden: voor de kust van de Canada, Verenigde Staten en Mexico en nog bij Rusland en Korea. Dit dier kan tot vijftien meter lang worden. Tijdens de jaarlijkse migratie worden duizenden kilometers afgelegd, van sommigen is bekend dat ze 22.000 kilometer zwemmen. Dit zijn echt vriendelijke dieren, die geregeld naar de boot komen.

Bultrug

De bultrug komt in alle wereldzeeën voor. En is dus, met een beetje geluk, het gehele jaar door hier te zien. Deze dieren zijn gemakkelijk herkenbaar aan de bult op hun rug als ze onder water duiken. Ook zijn gedrongen bouw en donkere kleur vallen op. De bultrug kan vijftien meter groot worden. Hun menu bestaat uit krill en vis. Soms jagen ze in groepen, waarbij ze vissen in de war brengen met honderden luchtbellen.

Dwergvinvis

De dwergvinvis is een van de kleinere walvissen. Dit dier wordt niet groter dan 7,5 meter. Lange tijd werd het gezien als een soort, maar dna-onderzoek brengt aan het licht dat er een noordelijke en een zuidelijke soort is. Ze zijn redelijk nieuwsgierig en komen geregeld naar de boot om te kijken.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Canada

Lees mijn Tips

alle 51 artikelen over Canada

Bekijk alle artikelen